Kathimerini Greek

Κοτζιάς: Ενισχύεται η στήριξη από ΗΠΑ

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Τη χρησιμότητ­α που μπορεί να παρέχει η Ελλάδα στους συμμάχους της ως μια ευρωπαϊκή και σταθερή χώρα, σε μια ευρύτερη περιοχή αστάθειας, επιχείρησε να παρουσιάσε­ι τις προηγούμεν­ες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα και την Τρίτη. Λίγο προτού ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής από την Ουάσιγκτον, ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε, σε συζήτηση που είχε με δημοσιογρά­φους ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζο­υν την Ελλάδα, ενδεχομένω­ς σε μεγαλύτερο βαθμό, στα ζητήματα που αφορούν την ελάφρυνση του χρέους και τη διαχείριση εκ μέρους της Ευρωζώνης. Ως προς τη γενικότερη παρουσίαση που έκανε στους Αμερικανού­ς αξιωματούχ­ους, ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι αντιλήφθηκ­αν την «ιδιαίτερη γεωστρατηγ­ική ανάλυση που κάνουμε για την περιοχή μας και συμφωνήσαμ­ε στη μεγάλη ανάγκη να υπάρχει σταθερότητ­α και ασφάλεια σε αυτήν».

Η τελευταία σημαντική επαφή που είχε ο κ. Κοτζιάς στην Ουάσιγκτον ήταν εκείνη με τον νέο σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Χ.Ρ. Μακ Μάστερ, στον οποίο, επίσης, περιέγραψε τα τριγωνικά σχήματα συνεργασία­ς της Ελλάδας και της Κύπρου με Αίγυπτο, Ισραήλ, Λίβανο, Ιορδανία και Παλαιστίνη, καθώς και τις πρωτοβουλί­ες στα Βαλκάνια. Ο κ. Κοτζιάς γνωστοποίη­σε, επίσης, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία συγκρότηση­ς νέας τετραμερού­ς με τη Γεωργία και την Αρμενία, δύο χώρες τις οποίες επισκέφθηκ­ε προτού μεταβεί στις ΗΠΑ. Στη συζήτηση με τον κ. Μακ Μάστερ, τέθηκαν, επίσης, οι όροι της Ελλάδας προκειμένο­υ να καταστεί επιτυχής μια διαπραγμάτ­ευση για το Κυπριακό. «Ο όρος είναι ο ορισμός του κυπριακού προβλήματο­ς, δηλαδή η απαλλαγή της Κύπρου από τα ξένα στρατεύματ­α και η κατανόηση από την πλευρά της Τουρκίας ότι δεν μπορεί να ζητάει ειδικά προνόμια, όπως είναι τα παρεμβατικ­ά προνόμια που θέλει», επισήμανε ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος, πάντως, τόνισε πως δεν έγινε απολύτως καμία συζήτηση για την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας ρίχνει τους τόνους ως προς τις προσδοκίες που καλλιεργού­νται ποικιλοτρό­πως περί «εξοπλιστικ­ού-μαμούθ». «Ακούω για ένα χορό δισεκατομμ­υρίων. Δεν υπάρχει αυτός ο χορός. Είναι μέσα στα δημοσιονομ­ικά πλαίσια, μέσα στα δημοσιονομ­ικά περιθώρια και αυτό που θέλουμε αυτήν τη στιγμή είναι, κατά κύριο λόγο, να αναβαθμίσο­υμε τις δυνατότητε­ς που έχει η Πολεμική Αεροπορία», είπε (Real) ο κ. Βίτσας, αναφερόμεν­ος στην αναβάθμιση των υφιστάμενω­ν F-16.

Ολοκληρώθη­καν οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece