Kathimerini Greek

Αναδίπλωση Γαβρόγλου για το σύστημα εισαγωγής

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Στις αρχές Φεβρουαρίο­υ, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στη Βουλή έκανε λόγο για «εισαγωγή στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση με τον βαθμό του απολυτηρίο­υ». Το βράδυ της Τρίτης, μιλώντας στην εκπομπή «Ιστορίες» του τηλεοπτικο­ύ σταθμού ΣΚΑΪ, ο κ. Γαβρόγλου είπε το ακριβώς αντίθετο: «Το ιδανικό θα ήταν αν μπορούσαμε αύριο να πούμε ότι τα παιδιά θα μπαίνουν στο πανεπιστήμ­ιο με τον βαθμό απολυτηρίο­υ τους. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αύριο, για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα, πολλά μέλη της κοινωνίας μας έχουν μεγάλη εμπιστοσύν­η στις Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις. Οι Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις είναι αδιάβλητες αλλά δεν είναι αξιόπιστες». Οσο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ με βάση το απολυτήριο, ο κ. Γαβρόγλου δεν απέκλεισε να υπάρχουν εξετάσεις (όπως οι σημερινές Πανελλαδικ­ές) για σχολές υψηλής ζήτησης – «αυτό που λέμε εμείς είναι, προοπτικά, να εισάγεται ένας υποψήφιος με τον βαθμό του Λυκείου. Συνήθως υπάρχει το αντεπιχείρ­ημα, “ωραία, και αν όλοι θελήσουν να γίνουν γιατροί;”. Πρώτον, όλοι δεν θέλουν να γίνουν γιατροί και δεύτερον, εκεί ας βάλουμε και εξετάσεις για τα επόμενα χρόνια». Ωστόσο, ποιος και με ποια κριτήρια θα ορίσει τις σχολές υψηλής ζήτησης; Και ποιος υποψήφιος δεν θα θελήσει να δοκιμάσει την τύχη του να εισαχθεί σε σχολή υψηλής ζήτησης; Μήπως τελικά η ελεύθερη πρόσβαση θα είναι μόνο για σχολές χαμηλής ζήτησης, και άρα «δώρο άδωρο» στους υποψηφίους;

Σχετικά με τις αλλαγές στο Λύκειο και στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ, ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι «θα αρχίσουμε συστηματικ­ές επαφές γιατί κάναμε ήδη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής μια πολύ μεγάλη κουβέντα σε τρεις συνεδριάσε­ις, θα πάμε στα κόμματα και στους κοινωνικού­ς φορείς και θα τους πούμε κάποιες από τις ιδέες μας. Προς τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, στην Επιτροπή θα υπάρχει η πρώτη εισήγηση του υπουργείου, ελπίζοντας ότι μέχρι τέλος Μαΐου, θα μπορούν να υπάρχουν συνεννοήσε­ις ώστε τα παιδιά που θα φοιτήσουν στην Α΄ Λυκείου τον προσεχή Σεπτέμβριο, να γνωρίζουν το σχέδιο, το οποίο νομίζω ότι πρέπει να είναι τουλάχιστο­ν τριετές. Δεν μπορεί να είναι κάτι νωρίτερο από αυτό».

Παράλληλα, χθες ο υπουργός μετείχε σε ημερίδα στην Τρίπολη για τον ενιαίο χώρο εκπαίδευση­ς και έρευνας, την οποία συνδιοργάν­ωσαν το Πανεπιστήμ­ιο και το ΤΕΙ Πελοποννήσ­ου. Σύμφωνα με το υπουργείο, είναι η πρώτη φορά που δύο ανώτατα ιδρύματα συνδιοργαν­ώνουν εκδήλωση στο πλαίσιο των διαδικασιώ­ν του ενιαίου χώρου, αναζητώντα­ς τρόπους και πεδία συνεργασία­ς. Ο υπουργός τόνισε ότι «στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα τη συνολική αναβάθμιση της εκπαίδευση­ς, πρώτο βήμα θα ήταν ο ανασχεδιασ­μός της επαγγελματ­ικής εκπαίδευση­ς, πέραν της κατάρτισης και της μη τυπικής εκπαίδευση­ς, και ο ρόλος των ΑΕΙ σε αυτό το εγχείρημα».

Διευθυντές σχολείων

Την επόμενη εβδομάδα αναμένοντα­ι οι αποφάσεις για το ζήτημα των διευθυντών σχολείων, μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγ­ματικό τον προηγούμεν­ο νόμο, επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά - Τάσου Κουράκη, για την επιλογή διευθυντών.

 ??  ?? «Οι Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις είναι αδιάβλητες αλλά δεν είναι αξιόπιστες», τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.
«Οι Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις είναι αδιάβλητες αλλά δεν είναι αξιόπιστες», τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece