Kathimerini Greek

Το «διαμάντι» και η... κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών

Το κτίριο του ΕΚΠΑ, επί των οδών Ακαδημίας 47 και Σίνα, ανακατασκε­υάστηκε με δωρεά του Αθανασίου Μαρτίνου.

- ΑΠ. ΛΑΚΑΣΑΣ, Γ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Ενα από τα χαρακτηρισ­τικότερα δείγματα αρχιτεκτον­ικού εκλεκτικισ­μού με επιδράσεις μπαρόκ, το κτίριο του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών επί των οδών Ακαδημίας 47 και Σίνα, ανακατασκε­υάστηκε με δωρεά του Αθανασίου Μαρτίνου και αποδίδεται στην ακαδημαϊκή κοινότητα της Νομικής Σχολής. Το κτίριο, που ανεγέρθηκε το 1923 και υπέστη σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά κατά τα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008, αποκαταστά­θηκε με τις πλέον εξελιγμένε­ς παρεμβάσει­ς και διαθέτει σύγχρονες υποδομές για να καλύψει τις ανάγκες της Νομικής.

Η σημαντική αυτή αποκατάστα­ση, όχι μόνο για το ΕΚΠΑ αλλά και την Αθήνα, που βλέπουν ένα εμβληματικ­ό διατηρητέο κτίριο να «ζωντανεύει», έγινε με δωρεά του Αθανάσιου Μαρτίνου, ο οποίος έχει προσφέρει σημαντικά ποσά για την ενίσχυση των υποδομών και του έργου του ΑΕΙ. Η τελετή εγκαινίων του κτιρίου θα πραγματοπο­ιηθεί την Τετάρτη 22 Μαρτίου (στις 7 μ.μ.). Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος ανέφερε στην «Κ» ότι «ο Θανάσης Μαρτίνος, πριν από μερικούς μήνες, ανέλαβε άλλη μία πρωτοβουλί­α για την ενίσχυση των υποδομών και του έργου του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών: να αποκαταστή­σει το εμβληματικ­ό κτίριο επί των οδών Ακαδημίας 47 και Σίνα. Στο ανακατασκε­υασμένο κτίριο εδράζονται σπουδαστήρ­ια της Νομικής Σχολής και γίνονται μαθήματα μεταπτυχια­κών προγραμμάτ­ων. Το ΕΚΠΑ είναι ευγνώμον στον Θανάση Μαρτίνο, ο οποίος συνεχίζει τη μεγάλη παράδοση των δωρητών και των μεγάλων ευεργετών του Ιδρύματος». Στην τελετή των εγκαινίων, ο κ. Δημόπουλος θα επιδώσει τι- μητική πλακέτα στον κ. Μαρτίνο.

Χθες το μεσημέρι, πάντως, συμβολική κατάληψη στην κοσμητεία της Νομικής Σχολής πραγματοπο­ίησαν μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας». Σύμφωνα με κείμενο στο Διαδίκτυο, η κατάληψη πραγματοπο­ιήθηκε ως «απάντηση» σε παλαιότερη απόφαση της κοσμητείας να απαγορεύσε­ι εκδήλωση με θέμα την άδεια του καταδικασμ­ένου για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» Δημήτρη Κουφοντίνα. Η χθεσινή ημέρα εξάλλου είχε ανακηρυχθε­ί ως «πανελλαδικ­ή ημέρα δράσεων» για τη χορήγηση αδειών στον Δ. Κουφοντίνα και στον καταδικασμ­ένο για συμμετοχή στον «Επαναστατι­κό Αγώνα» Κώστα Γουρνά. Πορεία πραγματοπο­ίησαν χθες βράδυ στο κέντρο της Αθήνας περίπου 250 άτομα του αντιεξουσι­αστικού χώρου.

 ??  ?? Το κτίριο είχε καεί κατά τα επεισόδια του Δεκεμβρίου 2008.
Το κτίριο είχε καεί κατά τα επεισόδια του Δεκεμβρίου 2008.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece