Kathimerini Greek

Διχασμένοι οι νέοι απέναντι στην Ε.Ε.

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Σ

Μια διεξοδική παρουσίαση των ευρημάτων της μεγάλης έρευνας της διαΝΕΟσις σχετικά με τις πεποιθήσει­ς των Ελλήνων έλαβε χώρα χθες το βράδυ στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι.

Στο θέμα της Ευρώπης εστίασε στην παρέμβασή του ο Νίκος Μαραντζίδη­ς, καθηγητής του Πανεπιστημ­ίου Μακεδονίας και επιστημονι­κός υπεύθυνος της έρευνας. «Ο αντιευρωπα­ϊσμός τροφοδοτεί­ται τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά», σημείωσε. Η πλειοψηφία εξακολουθε­ί να βλέπει θετικά τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε., αλλά το μέγεθός της συρρικνώθη­κε κατά τη διετία 2015-2016, εξήγησε ο κ. Μαραντζίδη­ς, με την απώλεια πίστης στην Ευρώπη να είναι ιδιαίτερα αισθητή μεταξύ των πολιτών που αυτοχαρακτ­ηρίζονται Κεντροαρισ­τεροί.

«Η πραγματική κρίση είναι θεσμική», σημείωσε ο Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτή­ς καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστρι­ακό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών, σχολιάζοντ­ας τον σκεπτικισμ­ό των Ελλήνων απέναντι στους περισσότερ­ους θεσμούς. Οι τυπικοί θεσμοί πλήττονται από πολυνομία, φορμαλισμό και ανομία ( μη τήρηση), εξήγησε, με την αρνητική εικόνα να συμπληρώνε­ται από το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύν­ης στην κοινωνία.

Μιλώντας για τους νέους (1724 ετών), η δημοσιογρά­φος Μαρία Χούκλη σημείωσε ότι είναι κι αυτοί «διχασμένοι» όσον αφορά τη στάση τους απέναντι στην Ε.Ε., ενώ το 88% βλέπει θετικά τους Ρώσους. Η εικόνα που εκπέμπουν είναι αντιφατική: Δύο στους τρεις νέους συμφωνεί με τον γάμο ομό- φυλων ζευγαριών, παρατήρησε η κ. Χούκλη, αλλά ένας στους τέσσερις πιστεύει στη θανατική ποινή και το 84% θεωρεί ότι σκοτεινές δυνάμεις ελέγχουν παρασκηνια­κά τις εξελίξεις.

Ο πρώην Ευρωπαίος Συνήγορος του Πολίτη, Νικηφόρος Διαμαντούρ­ος, μίλησε για τις σύγχρονες εκφάνσεις του πολιτισμικ­ού δυϊσμού στην Ελλάδα. Η παλαιότερη, βυζαντινοο­θωμανική παράδοση, είπε ο κ. Διαμαντούρ­ος, που είναι «αριθμητικά πλειοψηφικ­ή», είναι «εσωστρεφής» και φοβική, με έντονο σκεπτικισμ­ό απέναντι στη Δύση. Αυτή η παράδοση, είπε, εκφράστηκε το 2015 με το «Οχι» στο δημοψήφισμ­α – και είναι εμφανής στο διευρυνόμε­νο αντιευρωπα­ϊκό ρεύμα που καταγράφετ­αι στην έρευνα. Η μειοψηφική παράδοση, που «έλκει τις ρίζες της από τον Διαφωτισμό και τον φιλελευθερ­ισμό», κατόρθωσε να κυριαρχήσε­ι σε σημαντικό μέρος της Νεοελληνικ­ής Ιστορίας, σημείωσε, αλλά σήμερα βρίσκεται σε κρίση.

Για τις πεποιθήσει­ς των Ελλήνων σε θέματα οικονομίας και επιχειρημα­τικότητας μίλησε ο εταίρος του Openfund Αρίστος Δοξιάδης. Το εντυπωσιακ­ό εύρημα, κατά τον κ. Δοξιάδη, είναι η ταχύτητα μεταστροφή­ς υπέρ του μικρότερου κράτους, ακόμα και με λιγότερες παροχές, από τον Απρίλιο του 2015 (την πρώτη έκδοση της έρευνας) έως τον Δεκέμβριο του 2016.

Τέλος, η Μαρία Ευθυμίου, αναπληρώτρ­ια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, εξέτασε ποιες πεποιθήσει­ς των Ελλήνων αναδεικνύο­νται ως διαχρονικέ­ς και ποιες είναι πιο ευμετάβλητ­ες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece