Kathimerini Greek

Εκλογές αναζήτησης της ολλανδικής ταυτότητας

Ολλανδοί ψηφοφόροι μιλούν στην «Κ» για τον τρόπο με τον οποίο αποφάσισαν ποιο κόμμα τελικά θα στηρίξουν.

- Της απεσταλμέν­ης μας στη ΧΑΓΗ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

«Οταν έρχονται οι πρόσφυγες από την Αφρική και τη Συρία έχουν πρόσβαση στα πάντα δωρεάν, υγεία, σχολεία, σπίτια», λέει ο 75χρονος Μπεν, που κυκλοφορεί στη Χάγη με ένα έντονο πορτοκαλί μπλουζάκι που γράφει με άσπρα γράμματα ΝΕΧΙΤ (έξοδος της Ολλανδίας από την Ε.Ε.). «Το οικονομικό μας σύστημα δεν το αντέχει αυτό», λέει ο συνταξιούχ­ος Μπεν και προσθέτει πως «αντί να τους φιλοξενούμ­ε εδώ έπρεπε να επενδύσουμ­ε στις χώρες τους», θίγοντας ένα από τα βασικά θέματα των ολλανδικών εκλογών: αυτό της μετανάστευ­σης και του μουσουλμαν­ικού στοιχείου που όλο αυξάνεται στη χώρα, αγγίζοντας πλέον το 6% του πληθυσμού.

Και ενώ η Χάγη είναι μάλλον μετριοπαθή­ς, στον κεντρικό σταθμό των τρένων της πόλης, όπου έχει στηθεί μία λευκή τέντα μετατρέπον­τάς τον σε εκλογικό κέντρο, οι ψηφοφόροι δεν διστάζουν να παραδεχτού­ν ότι παρόλο που δεν ψήφισαν τον ακροδεξιό λαϊκιστή Χερτ Βίλντερς θεωρούν ότι έκανε κάτι καλό. Η ακραία ρητορική του έβγαλε στην επι- φάνεια θέματα ταμπού για την ολλανδική πολιτική σκηνή.

Για τον Μπία Σρέντερ, η ψήφος είναι περισσότερ­ο διαμαρτυρί­ας γι’ αυτό και επέλεξε ένα μικρό κόμμα που ελπίζει να καταφέρει να μπει στην κυβέρνηση. Κατά τον Σρέντερ, ο Βίλντερς εκφράζει «αυτό που σκέφτονται πολλοί στη χώρα, αλλά δεν έλεγαν μέχρι τώρα», καθώς η πολιτική στην Ολλανδία έχει γίνει τετριμμένη χωρίς να δίνει απαντήσεις στις «ανάγκες και τους φόβους του πληθυσμού». Και παρόλο που για τον Σρέντερ ο Βίλντερς «μόνο φωνάζει χωρίς να μπορεί να προσφέρει συγκεκριμέ­νες λύσεις», ο ίδιος εκτιμά ότι ήταν «ο πρώτος που έχει βάλει ταμπού στην ατζέντα και έχει κάνει πολλά κόμματα να τοποθετούν­ται στα θέματα αυτά».

Εκτός από το θέμα των μουσουλμάν­ων, το οποίο πρώτη φορά τίθεται τόσο ανοικτά στην ολλανδική πολιτική σκηνή, με τον Χερτ Βίλντερς να υποστηρίζε­ι να κλείσουν τα τζαμιά της χώρας αλλά και να απαγορευτε­ί η είσοδος σε μουσουλμάν­ους στην Ολλανδία, το δεύτερο θέμα που τέθηκε σε αυτές τις εκλογές είναι η δύναμη των Βρυξελλών και κατά πόσο πρέπει να περιοριστε­ί. Για τον πρώην δημόσιο υπάλληλο, Ντιρκ Φοντεριέλ, «οι Βρυξέλλες πλέον είναι πολύ μακριά», όπως λέει χαρακτηρισ­τικά, καθώς απολαμβάνε­ι μία σπάνια ηλιόλουστη μέρα σε ένα παγκάκι στο κέντρο της Χάγης. «Οι αποφάσεις παίρνονται πολύ γρήγορα και εμείς και οι Γερμανοί είμαστε οι μόνοι που πληρώνουμε. Δεν μπορούμε να πληρώνουμε για όλους τους άλλους», λέει. Στο επιχείρημα ότι τα χρήματα που έχει πάρει η Ελλάδα είναι «δάνειο» και επιστρέφον­ται με επιτόκιο, η απάντηση ήταν «οι Ελληνες δεν μπορείτε να μας πληρώσετε και οι Ισπανοί και οι υπόλοιποι δεν θέλουν να μας πληρώσουν».

Γι’ αυτό και το επιχείρημα του κ. Βίλντερς ότι θα κάνει δημοψήφισμ­α για την έξοδο της Ολλανδίας από την Ε.Ε. συναντά ευήκοα ώτα σαν αυτά του συνταξιούχ­ου Μπεν, που, παρόλο που δεν ψήφισε τον ακροδεξιό λαϊκιστή επειδή θεωρεί ότι «φωνάζει πολύ και τελικά λίγα κάνει», πιστεύει ότι η Ολλανδία θα είναι καλύτερα εκτός της ευρωπαϊκής οικογένεια­ς, καθώς βλέπει τη σύνταξή του να μην αυξάνεται όπως στο παρελθόν.

Για άλλους αυτές οι εκλογές ήταν περισσότερ­ο μία ενδοσκόπησ­η για το ποια είναι η πραγματική ολλανδική ταυτότητα. Για την 27χρονη Γερτρούδη Σάλαν, που ψήφισε το κόμμα των Πρασίνων, Ολλανδός σημαίνει «να είσαι ανοικτός για τους ανθρώπους που σε χρειάζοντα­ι». Για την ίδια, ακόμη και το ενδεχόμενο ότι θα μπορούσε το κόμμα του Βίλντερς να βγει πρώτο αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τη σημερινή ολλανδική ταυτότητα.

 ??  ?? Ο Ολλανδός ακροδεξιός ηγέτης Χερτ Βίλντερς κατά την αναχώρησή του από εκλογικό κέντρο της Χάγης, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.
Ο Ολλανδός ακροδεξιός ηγέτης Χερτ Βίλντερς κατά την αναχώρησή του από εκλογικό κέντρο της Χάγης, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece