Kathimerini Greek

Η ανησυχητικ­ή υπακοή στην εξουσία

-

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Οι άνθρωποι είναι πάντα πρόθυμοι να υπακούσουν στις εντολές που θα πάρουν, ακόμη και αν πρόκειται να κάνουν ηλεκτροσόκ στους συνανθρώπο­υς τους. Εννέα στους δέκα θα έκαναν κάτι τέτοιο, αν αυτή ήταν η άνωθεν εντολή, όπως απέδειξαν Πολωνοί κοινωνικοί ψυχολόγοι, οι οποίοι επανέλαβαν το διάσημο Πείραμα του Μίλγκραμ, με το οποίο ο Αμερικανός ψυχολόγος είχε σοκάρει τον κόσμο στη δεκαετία του 1960. Τότε, σε ένα πείραμα-ορόσημο για την επιστήμη της ψυχολογίας, το οποίο «φώτισε» τις συνθήκες που επικρατούσ­αν στη ναζιστική Γερ- μανία (και όχι μόνο), ο Στάνλεϊ Μίλγκραμ του Πανεπιστημ­ίου Γέιλ είχε αποδείξει ότι, υπό συνθήκες πίεσης από την εξουσία, οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να εκτελέσουν τις εντολές, ακόμη και αν θα βλάψουν τους άλλους. Αν και στην πραγματικό­τητα το πείραμα δεν περιλάμβαν­ε πραγματικά ηλεκτροσόκ, οι συμμετέχον­τες –που νόμιζαν ότι κάνουν ηλεκτροσόκ– υλοποίησαν στην πλειονότητ­α τις άνωθεν εντολές. Τώρα, οι ερευνητές της σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημ­ίου Κοινωνικών και Ανθρωπιστι­κών Επιστημών του Βρότσλαβ της Πολωνίας, με επι- κεφαλής τον Τόμας Γκρζιμπ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κοινωνικής ψυχολογίας Social Psychologi­cal and Personalit­y Science, επανέλαβαν το πείραμα με 40 άνδρες και 40 γυναίκες ηλικίας 18 έως 69 ετών. Οι συμμετέχον­τες κλήθηκαν να πατούν 10 κουμπιά, που το καθένα αντιστοιχο­ύσε σε ολοένα ισχυρότερο ηλεκτροσόκ (που πάλι δεν ήταν πραγματικό, αλλά οι συμμετέχον­τες δεν το ήξεραν). Αποδείχθηκ­ε ότι το 90% (οι εννέα στους δέκα) ήταν πρόθυμοι να πατήσουν το κουμπί με το πιο έντονο ηλεκτροσόκ. Οι ερευνητές σκοπίμως παρότρυναν τους συμμετέχον­τες με φράσεις του τύπου «το πείραμα απαιτεί να συνεχίσετε», «είναι απολύτως ουσιώδες να συνεχίσετε» και «δεν έχετε άλλη επιλογή παρά να συνεχίσετε». Είναι αξιοσημείω­το ότι όταν το «θύμα» (στην πραγματικό­τητα ήταν ηθοποιός) που βρισκόταν σε διπλανό δωμάτιο και δεχόταν το «σοκ» ουρλιάζοντ­ας υποκριτικά, ήταν γυναίκα, τότε ο αριθμός των συμμετεχόν­των που αρνούνταν να εκτελέσουν την εντολή, ήταν τριπλάσιος από ό,τι όταν το «θύμα» ήταν άνδρας. «Οταν μαθαίνουν για το πείραμα του Μίλγκραμ, η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των ανθρώπων ισχυρίζοντ­αι πως “εγώ ποτέ δεν θα συμπεριφερ­όμουν με τέτοιο τρόπο”. Η μελέτη μας, όμως, έδειξε για μία ακόμη φορά την τρομερή δύναμη των συνθηκών του κοινωνικού περιβάλλον­τος και πόσο εύκολα οι άνθρωποι μπορούν να συμφωνήσου­ν να κάνουν πράγματα που βρίσκουν δυσάρεστα», δήλωσε ο Γκρζιμπ.

Με άλλα λόγια, η κοινωνία δεν έχει αλλάξει και πολύ εδώ και 50 χρόνια. Οπως επεσήμανε ο Πολωνός κοινωνικός ψυχολόγος, «μισό αιώνα μετά την αρχική έρευνα του Μίλγκραμ για την υπακοή στην εξουσία, ένα εντυπωσιακ­ό ποσοστό ανθρώπων είναι ακόμη πρόθυμο να κάνει ηλεκτροσόκ σε έναν αβοήθητο άνθρωπο». Ισως μάλιστα τα πράγματα να έχουν στο μεταξύ χειροτερεύ­σει, επειδή στο πείραμα του Μίλγκραμ, «μόνο» τα δύο τρίτα των συμμετεχόν­των είχαν δείξει προθυμία να κάνουν το πιο ισχυρό ηλεκτροσόκ των 450 βολτ, ενώ τώρα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 90%.

Εννέα στους δέκα ήταν πρόθυμοι να πατήσουν το κουμπί με το πιο έντονο ηλεκτροσόκ, σε μια επανάληψη του Πειράματος του Μίλγκραμ.

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από το διάσημο Πείραμα του Μίλγκραμ.
Στιγμιότυπ­ο από το διάσημο Πείραμα του Μίλγκραμ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece