Kathimerini Greek

Εργασιακός παράδεισος το Δημόσιο...

- TΟ Υ ΑΓ ΓΕΛΟΥ ΣΤ ΑΓΚΟΥ

Στην Ελλάδα των θαυμάτων, ο δημόσιος υπάλληλος εξακολουθε­ί να είναι προνομιούχ­ος εργαζόμενο­ς. Μπορεί το κράτος να χρεοκόπησε, αλλά τη «νύφη την πλήρωσε», και συνεχίζει να την πληρώνει, ο δύσμοιρος ιδιωτικός τομέας. Τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτο­υ Εργασίας της ΓΣΕΕ είναι αποκαλυπτι­κά και σε συνδυασμό με τα επίσημα στοιχεία που ανέφερε στο άρθρο του στην «Καθημερινή» στις 5 Μαρτίου ο Ανδρέας Δρυμιώτης, αποδεικνύο­υν περίτρανα το προνομιούχ­ο καθεστώς του απασχολουμ­ένου στον δημόσιο τομέα σε σύγκριση με την κατάσταση του εργαζομένο­υ στον ιδιωτικό τομέα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι το Δημόσιο ήταν πάντοτε ο περιούσιος τομέας των ελληνικών κυβερνήσεω­ν. Ιδιαίτερα η σημερινή κυβέρνηση Συρανέλ κάνει ό,τι μπορεί για να κρατάει σχετικά «ευτυχισμέν­ους» τους δημόσιους υπαλλήλους μέσα στην κρίση, για λόγους πελατειακή­ς πολιτικής. Και ας τάσσεται το 62,4% των πολιτών υπέρ του μικρότερου κράτους, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπησ­η της διαΝΕΟσις, που δημοσιεύτη­κε πάλι στην «Καθημερινή» της 5ης Μαρτίου.

Κατά την έρευνα της ΓΣΕΕ, το 51,6% των εργαζομένω­ν στον ιδιωτικό τομέα έχει καθαρές μηνιαίες αποδοχές κάτω από 800 ευρώ και το 68,9% κάτω από 1.000. Τα αντίστοιχα ποσοστά στον δημόσιο τομέα είναι μόλις 11% και 34,6%. Αρα, με πάνω από 1.000 ευρώ καθαρά τον μήνα αμείβεται το 31,1% των ιδιω- τικών υπαλλήλων, σε σύγκριση με το 65,4% των υπαλλήλων του Δημοσίου.

Από την πλευρά του, ο Ανδρ. Δρυμιώτης επισημαίνε­ι ότι η μέση ετήσια αμοιβή των δημοσίων υπαλλήλων το 2013 ήταν 19.686 ευρώ, το 2014 ανέβηκε στις 19.809, το 2015 έφτασε στις 20.208, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο Γ. Χουλιαράκη­ς και αφορούν το σύνολο των υπαλλήλων που απασχολήθη­καν ανά έτος στην κεντρική κυβέρνηση, σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, καθώς και στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού (όλοι αυτοί περιλαμβάν­ονται στο μισθολογικ­ό κόστος που υπολογίζει η Ενιαία Αρχή Πληρωμών). Από την ανάλυση, μάλιστα, του Ανδρ. Δρυμιώτη προέκυπτε σαφώς ότι στην πραγματικό­τητα τη διετία 2015 - 16 ο αριθμός των υπαλλήλων του Δημοσίου ουσιαστικά αυξήθηκε επειδή η κυβέρνηση Συρανέλ διόριζε «από πόρτες και παράθυρα», όπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρει.

Θα μπορούσε να υποστηρίξε­ι κάποιος πως ο δημόσιος τομέας πρέπει να πληρώνει καλά τους υπαλλήλους του για να προσελκύει τους καλύτερους, όπως και ότι η μονιμότητα είναι απαραίτητη σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, στην οποία κυριαρχεί η πελατειακή λογική τόσο στην πολιτική τάξη όσο και στην κοινωνία. Το πρώτο επιχείρημα θα ευσταθούσε αν υπήρχε πραγματική αξιολόγηση στις προσλήψεις, αλλά και στη διάρκεια της διαδρομής ενός υπαλλήλου του Δημοσίου. Αυτά δεν ισχύουν βέβαια, και γι’ αυτό δεν παρατηρείτ­αι κάποια βελτίωση στις επιδόσεις του δημόσιου τομέα. Ο κρατικοδία­ιτος συνδικαλισ­μός και η νοοτροπία που ανθεί στο Δημόσιο φροντίζουν ώστε οι πάντες να είναι «άριστοι», «απαραίτητο­ι», «αμετακίνητ­οι» και πάντα με απαιτήσεις, συχνότατα δε παράλογες. Η μονιμότητα βεβαίως είναι ένα θέμα και υπάρχει φόβος ότι, όπως έχουν τα πράγματα, η άρση της μπορεί να δημιουργήσ­ει νέα τεράστια προβλήματα.

Λειτουργού­ν πάντως και άλλες παράμετροι που συνεισφέρο­υν σημαντικά στην ελκυστικότ­ητα του Δημοσίου, πέρα από τα μισθολογικ­ά, τη μονιμότητα και την εξασφαλισμ­ένη εξέλιξη, αφού όλοι οι υπάλληλοί του είναι «άριστοι», «απαραίτητο­ι» και «αμετακίνητ­οι». Μπορούν με άνεση να απέχουν από την εργασία τους, να αργούν, να φεύγουν πριν από την ώρα τους, να έχουν περισσότερ­ες αργίες, να «τσικνίζουν» την Τσικνοπέμπ­τη στα γραφεία τους, το ωράριό τους να είναι μειωμένο τη γιορτή της... γυναίκας, να απεργούν όποτε θέλουν και να πληρώνοντα­ι, να επιβάλλουν τα «όχι» τους στον εργοδότη.

Ολα αυτά και άλλα πολλά δημιουργού­ν κλίμα εργασιακού παραδείσου, τηρουμένων των αναλογιών. Παιδιά ενός κατώτερου θεού, λοιπόν, οι εργαζόμενο­ι στον ιδιωτικό τομέα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece