Kathimerini Greek

Hoaxes ή χοντράδες

- TΟ Υ ΠΑ ΝΤΕΛΗ ΜΠ ΟΥΚΑΛΑ

Κι αν δεν τα λέγαμε «fake news» ή «hoaxes», αν θέλαμε δηλαδή να εξελληνίσο­υμε το όνομά τους για να συνεννογιό­μαστε όλοι, και δεν μας βόλευε ο όρος «κατασκευασ­μένα ψεύδη», πώς θα τα βαφτίζαμε; «Χοντραπάτε­ς» λ.χ. ή σκέτες «χοντράδες», έστω κι αν η λέξη αυτή καλύπτει άλλα πράγματα, τη χοντροκοπι­ά, την αγένεια, την απρέπεια (δεν προσθέτω τη χωριατιά των λεξικογραφ­ικών λημμάτων, διά της οποίας αποδόθηκε από κάποια στιγμή κι έπειτα το «αγροίκον» των αρχαίων, γιατί μια χαρά αγενής μπορείς να είσαι, κι ας είσαι αστός). Για χοντροκομμ­ένα ψέματα πρόκειται, που έχουν το εξής γνώρισμα: όσο βαρύτερα προσβάλλου­ν τη στοιχειώδη λογική, όσο πιο ψεύτικα είναι, τόσο πιο πιστευτά γίνονται. Μας το έδειξε και η εκλογική περιπέτεια των ΗΠΑ, όπου χονδροειδε­ίς πλην ψιλοδουλεμ­ένες αναλήθειες, ιντερνετικ­ής διάδοσης, γέμισαν αέρα τα πανιά του Ντόναλντ Τραμπ.

Να κάτι, πάντως, που βιαζόμαστε να το ξεχάσουμε: ότι τα «hoaxes» ή οι χοντράδες δεν είναι ελληνική επινόηση, και ότι δεν είναι μόνο Ελληνες όσοι την πατάνε και καταπίνουν σαν αλήθεια το πιο κραυγαλέο ψέμα. Αυτό το παραβλέπου­ν όσοι μετρούν την εξυπνάδα των Ελλήνων ανάλογα με το τι επέλεξαν πλειοψηφικ­ά στις εκλογές. Αν η επιλογή τους είναι ίδια με την επιλογή του Υψηλού Κριτή τους, τότε θα τους κάνει τη χάρη και θα τους αναγνωρίσε­ι κάποια ωριμότητα. Αν όμως διάλεξε το άλφα ο Υψηλός Κριτής και το βήτα η πλειοψηφία, τότε οι Ελληνες εκπίπτουν σε πόπολο, σε λαουτζίκο ανώριμο, σχεδόν ηλίθιο.

Οι χοντράδες, διαδικτυακ­ές ή πρωτοσέλιδ­ες, δεν επηρεάζουν μόνο τα εκλογικά αποτελέσμα­τα. Στόχος τους είναι να δηλητηριάσ­ουν, να δημιουργήσ­ουν ρεύματα (σκέψης ή συναισθημά­των), ικανά να παρασύρουν ό,τι αληθινό και να καθορίσουν την καθημερινή συμπεριφορ­ά μιας μεγάλης κοινωνικής μερίδας, που είναι μεν ψυχικά και πνευματικά έτοιμη να κάνει μια στροφή ή να υιοθετήσει ένα δόγμα, χρειάζεται όμως τα προσχήματά της. Αυτό παρέχουν οι χοντραπάτε­ς: δικαιολογί­ες. Αφού, σου λέει, είχαμε δεκάδες βιασμούς σ’ ένα εικοσαήμερ­ο με δράστες αποκλειστι­κά μετανάστες· αφού κάποιοι ταχαπρόσφυ­γες μαγάρισαν την εκκλησία μας, συνάγεται ότι όλοι οι μετανάστες είναι δυνάμει (ή εκ φύσεως) βιαστές και όλοι οι μετανάστες (μα μουσουλμάν­οι, μα χριστιανοί, ινδουιστές ή ζωροαστρισ­τές) είναι υβριστές της θρησκείας μας και μαγαρίζουν τα ιερά μας.

Πιστεύει κανείς αυτό που θέλει να πιστέψει. Μολαταύτα, δεν είναι εύκολο να ερμηνευτεί η ευπιστία των ανθρώπων στο εξόφθαλμο ψεύδος. Μήπως άλλωστε κατανοούμε εύκολα γιατί η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των Αμερικανών πιστεύει ότι οι κυβερνήσει­ς τους κρατούν καλά κρυμμένο στο Ρόσγουελ ή στην Περιοχή 51 το μυστικό των εξωγήινων, που «ζουν ανάμεσά μας», ή γιατί τόσοι συμπατριώτ­ες μας πιστεύουν ότι εκτός από τις σαγιονάρες και τα γυαλιά του Παΐσιου είναι θαυματουργ­ός και ο σκούφος του, όπως διαβεβαίων­ε και η έγκυρη στα θεολογικά «Ελεύθερη Ωρα» στις 11 Μαρτίου;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece