Kathimerini Greek

Η αντικανονι­κή «κανονικότη­τα»

- TΟ Υ ΓΙ ΩΡΓΟΥ Π. ΤΕ ΡΖΗ

Εχω γνωρίσει ανθρώπους, τρεις για την ακρίβεια, που αρνούνται επιμόνως να γυρίσουν τα ρολόγια τους στη θερινή ώρα. Η στάση τους δεν εκπορεύετα­ι παρά από την άρνηση να αλλάξουν το, κατά τη γνώμη τους, «κανονικό». «Δεν θα αλλάξουμε εμείς την ώρα μας, χάριν των ξένων», ήταν η, σχεδόν κοινή, επιχειρημα­τολογία για τη στάση τους όταν τους ρώτησα, και, κάπου εκεί, έληξε η συζήτηση.

Η ιστορία με τα ρολόγια μικρή αξία έχει. Αφελείς ή γραφικοί υπάρχουν παντού και πάντα. Λειτουργεί, όμως, ως παραβολή για την ελληνική κοινωνία. Η οποία, επίσης, αρνείται να «αλλάξει το ρολόι», δηλαδή νοοτροπίες και συνήθειες που μπορεί να συμβάλλουν στη διαμόρφωση αυτής της ιδιαίτερης «ταυτότητας» όλων μας αλλά, τελικά, υπονομεύου­ν το μέλλον.

Τα παραδείγμα­τα «κανονικότη­τας» είναι πολλά. Η «κανονικότη­τα» των Eλλήνων οδηγών επανήλθε το αμέσως επόμενο λεπτό από το τραγικό δυστύχημα στην εθνική οδό. Τα όρια ταχύτητας παραβιάζον­ται, έλεγχοι δεν υφίστανται, ενώ για τους «ξύπνιους» η ΛΕΑ παραμένει η ταχύτερη λωρίδα. Το σοκ της εικόνας λειτούργησ­ε μόνον ως τροφοδότης κουτσομπολ­ιού και ευκαιρία επιβεβαίωσ­ης της φαιδρότητα­ς κάποιων βουλευτών μας.

«Κανονικότη­τα» αποτελεί, πλέον, και η είδηση του εμπρησμού του βιβλιοπωλε­ίου του αντιπροέδρ­ου της Νέας Δημοκρατία­ς. Με τον Αδωνι Γεωργιάδη μπορείς και οφείλεις να έχεις πολιτικές διαφορές. Δεν τον καις, δεν του βάζεις βόμβες και, πάντως, η πολιτεία οφείλει να προλαμβάνε­ι τέτοια περιστατικ­ά. Τελικά, ακόμη ένα γκαζάκι εξερράγη χθες. Εκδόθηκαν οι πάγιες ανακοινώσε­ις καταδίκης, δεν αποκλείετα­ι μάλιστα ο υπουργός Δημοσίας Τάξης Ν. Τόσκας να έσπευσε να εκφράσει «κανονικά» τη λύπη του στον βουλευτή.

«Κανονικότη­τα» συνιστά και η κατάληψη δημόσιων ή ιδιωτικών χώρων στο όνομα της αλληλεγγύη­ς και της πάλης των τάξεων, «κανονικότη­τα» η διάλυση των πανεπιστημ­ιακών χώρων, «κανονικό» και το κάπνισμα με τα παιδιά στο αυτοκίνητο (τόσο ώστε να μας εκπλήσσει το βαρύ πρόστιμο), «κανονικά» και τα σκουπίδια δίπλα και όχι μέσα στους κάδους, «κανονική» η στάθμευση σε μπάρες που εξυπηρετού­ν άτομα με κινητικές δυσκολίες ή μητέρες με το καροτσάκι των βρεφών τους, «κανονική» και η «για μισό λεπτάκι έλειψα» κατάληψη θέσεων στάθμευσης ΑΜΕΑ ή το κλείσιμο ολόκληρων οδών. «Κανονικές», προφανώς, και οι ύβρεις αν τολμήσεις να διαμαρτυρη­θείς.

Μήπως τελικά μοιάζουμε, ως κοινωνία, με αυτούς που αρνούνται να αλλάξουν το ρολόι τους, έστω κι αν γνωρίζουν ότι θα εξοικονομή­σουν από την ηλεκτρική κατανάλωση; Μήπως αφήνουμε τους άλλους να τηρήσουν τους κανόνες, κρύβοντας την επιμονή μας στη δική μας «κανονικότη­τα»; Θα πείτε, «μα εδώ ο κόσμος καίγεται και εσύ μας λες για τη ΛΕΑ και τις θέσεις στάθμευσης των ΑΜΕΑ;». Nαι. Διότι εάν δεν μπορέσουμε να συνεννοηθο­ύμε στα «μικρά» που όλοι αντιμετωπί­ζουμε, τότε δεν έχουμε καμία ελπίδα και για τα «μεγάλα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece