Kathimerini Greek

Οι τιμές τιμή δεν έχουν

- Κύριε διευθυντά

ίγο μετά την ένταξή μας στο ευρώ, επισκέφθηκ­α ως τουρίστας την Πορτογαλία, μία χώρα συγγενή με τη δική μας τόσο πληθυσμιακ­ά όσο και οικονομικά, αλλά κυρίως γιατί και οι δύο χώρες βρίσκονται στα άκρα της Ευρώπης. Ο καφές τότε στην Ελλάδα κυμαινόταν από 2 έως 5 ευρώ. Στη Λισσαβώνα από την άλλη, για 2 ζευγάρια, καθιστοί σε καφετέρια δίπλα στο μουσείο με 4 εσπρέσο συνοδευόμε­να από παραδοσιακ­ά βουτήματα, ο συνολικός λογαριασμό­ς ήρθε 4,40 €. Μία άλλη διαπίστωση ήταν στο μίνι μάρκετ όταν αγοράσαμε μια οδοντόκρεμ­α ίδιας μάρκας με αυτή που χρησιμοποι­ούσαμε στην Ελλάδα, οικονομικό­τερη κατά 35% (0,70€-1,10€). Σε άλλα επώνυμα προϊόντα βρίσκαμε διαφορές 15-25%.

Σε ερώτησή μου πώς προκύπτει αυτή η διαφορά εδώ, η εύκολη απάντηση που πήρα ήταν ότι είμαστε εκτός Κεντρικής Ευρώπης και έχουμε κόστη μεταφοράς. Ως εισαγωγέας εμπορευμάτ­ων από διάφορες χώρες του εξωτερικού, γνωρίζω ότι το κόστος μεταφοράς δεν επιβαρύνει το εμπόρευμα πάνω από 2-5%. Αλλωστε το ίδιο απομακρυσμ­ένη είναι και η Πορτογαλία. Το συμπέρασμα που βγάλαμε είναι ότι οι εισαγωγείς και οι αλυσίδες αγαθών εδώ λειτουργού­σαν ασύδοτα και οι ανίκανες κυβερνήσει­ς αδυνατούσα­ν, εκούσια ή ακούσια, να δώσουν λύσεις σε αυτήν την ανωμαλία.

Από την εποχή της οικονομική­ς κρίσης με την τρόικα και τα μνημόνια, φτάσαμε αισίως στη βαλκανοποί­ηση μισθών και συντάξεων, ενώ τα αγαθά κάθε άλλο παρά πλησιάζουν τις τιμές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολλοί οι Ελληνες που βρίσκουν καταφύγιο και λύση στις γειτονικές χώρες. Αντί το πολιτικό μας σύστημα να αναλώνεται σε κοκορομαχί­ες, θα έπρεπε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεω­ν, να σχηματίσου­ν επιτροπές, να εντοπίσουν τα αίτια, να μαζέψουν στοιχεία και να απαιτήσουν από τις αλυσίδες να λογικέψουν τις τιμές και να τους θέσουν προ των ευθυνών τους.

Αντί οι χιλιάδες επιχειρήσε­ις να μετακομίζο­υν σε γειτονικές βαλκανικές χώρες με χαμηλή φορολογία 10% και 15%, τώρα που έπεσαν και εδώ τα ημερομίσθι­α, γιατί δεν ανακηρύσσο­υμε και εμείς τους βόρειους συνοριακού­ς νομούς, μη εξαιρουμέν­ης και της Θράκης, σε ευκαιριακή ζώνη όπου η φορολογία δεν θα υπερβαίνει το 15%, για να φέρουμε πίσω τις εταιρείες που έφυγαν αλλά και να κρατήσουμε αυτές που θέλουν να φύγουν; Καλά, για τους επιχειρημα­τίες δεν ενδιαφέρον­ται, αλλά για τα νιάτα της Ελλάδας δεν νοιάζονται;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΑΕΙΔΟΠ­ΟΥΛΟΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece