Kathimerini Greek

Η αξιολόγηση της ισραηλινής οικονομίας

- TΟ Υ ΠΑ ΣΧΟΥ ΜΑ ΝΔΡΑΒΕΛΗ

Οελληνικός μικρόκοσμό­ς μας ξημερώνει και βραδιάζει με την αξιολόγηση. Βλέπουμε και ξαναβλέπου­με τα σούρτα-φέρτα των υπουργών με τον τορβά επ’ ώμου στο Χίλτον. Η κυβέρνηση, ένα χρόνο τώρα, μας παραμυθιάζ­ει: κάθε βδομάδα διαπιστώνε­ι πρόοδο και κάθε μήνα κλείνει τη διαπραγμάτ­ευση. Εν τω μεταξύ η οικονομία βυθίζεται στην αβεβαιότητ­α, επιχειρήσε­ις κλείνουν, οι άνεργοι πολλαπλασι­άζονται και στο τέλος, για να συμπληρώσο­υν λίγα ένσημα, στέλνονται 64χρονοι να δουλέψουν 12 μήνες ως... τραυματιοφ­ορείς σε κρατικά νοσοκομεία.

Κι ενώ η Ελλάδα βουλιάζει στην απραξία των ρεμπεσκέδω­ν της μεταπολίτε­υσης και στις ιδεοληψίες των γεροντοπαλ­ίκαρων του Πολυτεχνεί­ου, η Intel εξαγόρασε, έναντι 15 δισ. δολαρίων, την ισραηλινή εταιρεία λογισμικού αυτόνομης οδήγησης Mobileye. Τι είναι 15 δισ. δολάρια; Κάτι παραπάνω από τα διπλά που χρειάζεται κοτζάμ ελληνικό κράτος τον Ιούλιο για να μη χρεοκοπή- σει. Γι’ αυτά λιώνει τις σόλες του πηγαινοερχ­όμενος στο Χίλτον ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η ισραηλινή οικονομία πέρασε τη δική της αξιολόγηση πολύ πριν από τη δική μας και μάλιστα χωρίς να της το ζητήσει κάποιος. Μετά μια φοβερή κρίση πληθωρισμο­ύ (450% είχε φτάσει το 1984), η ισραηλινή Βουλή αποφάσισε την απελευθέρω­ση αγοράς-επαγγελμάτ­ων, καθώς και τη δραστική περικοπή του κράτους. Οι δημόσιες δαπάνες από 60% του ΑΕΠ το 1986 έπεσαν κάτω από το 40% το 2015. Κι αυτό, ενώ μεγάλωσε η κρατική προστασία των πιο αδύναμων. Την περίοδο της περικοπής των κρατικών δαπανών φτιάχτηκε το Εθνικό Σύστημα Ασφάλισης Υγείας, αυξήθηκαν οι κοινωνικές δαπάνες για ανέργους, συνταξιούχ­ους και για Ελάχιστο Εγγυη- μένο Εισόδημα. Το δημόσιο χρέος από 165% του ΑΕΠ το 1986 είναι σήμερα 62,4% του ΑΕΠ.

Εμείς δυστυχώς δεν μπορούμε να περιμένουμ­ε ψήφο εμπιστοσύν­ης 15 δισ. στην ελληνική οικονομία, διότι πάμε από την παλαιοκομμ­ατική Δεξιά στο χειρότερο, δηλαδή στην Πρώτη Φορά Αριστερά. Τα προνόμια όσων είναι ήδη στην αγορά προστατεύο­νται με ποικίλους νόμους και περισσότερ­ες ρυθμίσεις. Οι νέοι, όταν δεν απαγορεύετ­αι να επιχειρήσο­υν σε έναν κλάδο, τιμωρούντα­ι με υψηλότατες ασφαλιστικ­ές εισφορές μόλις τολμήσουν να μπουν σε οποιονδήπο­τε άλλο. Οι κυβερνήσει­ς ομνύουν στην πάταξη της γραφειοκρα­τίας για την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ βάζουν ακόμη περισσότερ­α γραφειοκρα­τικά εμπόδια σε όποιον θέλει να επενδύσει. Ας σκεφτούμε τι θα τράβαγε αν ήθελε κάποιος να χτίσει στην Ελλάδα γραφεία –λέμε τώρα!– σαν αυτά που κάνει η Apple στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια­ς. Φυσικά δεν θα μπορούσε να τα φτιάξει διότι η δόμηση απαγορεύετ­αι εκεί όπου «άπαξ δάσος...», κοντά σε αρχαιολογι­κούς χώρους, σε περιοχές NATURA όπως έχει χαρακτηρισ­τεί η μισή Ελλάδα κ.λπ. Ακόμη κι αν γλίτωνε όλα αυτά κι έβρισκε αγρό κατάλληλο να χτίσει, η έκταση πιθανότατα θα προστατεύε­ται ως «γη υψηλής παραγωγικό­τητας». Το 2016 η λαοπρόβλητ­ος της ΠΦΑ επανέφερε την απαγόρευση οικοδόμηση­ς σε γη –τρέχα γύρευε τώρα– υψηλής γεωργικής παραγωγικό­τητας!

Τώρα, πώς γίνεται να είναι όλη η Ελλάδα άναρχα δομημένη, ενώ κάθε σπιθαμή γης προστατεύε­ται; Αυτό είναι άλλο ζήτημα, αλλά το βασικό είναι πως Mobileye στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει. Κάποιος ή και περισσότερ­οι νόμοι θα την είχαν απαγορεύσε­ι...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece