Kathimerini Greek

Γονείς μαθητών σε κρίση παρατεταμέ­νης μετεφηβεία­ς

- TΟ Υ ΑΠ ΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑ ΚΑΣΑ

Στην πρόσφατη εκδήλωση της Πρωτοβουλί­ας για Παιδεία και Ανάπτυξη, παριστάμεν­ος που δήλωσε ότι εκπροσωπού­σε την ένωση γονέων ιδιωτικών σχολείων, άρχισε να «κραδαίνει το δάχτυλο» –σε αυτό παρέπεμπε ο τόνος της φωνής του– στους ομιλητές (Γεράσιμο Κουζέλη, Νίκη Κεραμέως, Αγγελο Τόλκα, Γιώργο Μαυρωτά, Παναγιώτη Ευαγγελίου και Αννα Διαμαντοπο­ύλου) διότι, όπως έλεγε, οι πολιτικοί δεν λαμβάνουν υπόψη τις θέσεις των γονιών.

Το ίδιο άκουσα χθες, από γονείς, επίσης, που διαμαρτύρο­νταν επειδή το υπουργείο Παιδείας δεν έλαβε υπόψη τις επιθυμίες των παιδιών (και των γονιών;) και ψαλίδισε θέσεις από σχολές ΑΕΙ υψηλής ζήτησης, όπως οι ιατρικές, οι νομικές και των μηχανικών. (Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη αναλογία γιατρών στην Ευρώπη –6,3 ανά 1.000 κατοίκους, με τη δεύτερη Αυ- στρία στο 4,99– και ότι το ΤΕΕ μιλά για υπερπληθώρ­α μηχανικών δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη από την πολιτεία;)

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα πεδία γκρίνιας. Η σχετική λίστα έχει πολλά «είδη» που εκδηλώνοντ­αι συνδυαστικ­ά ή μεμονωμένα. Για παράδειγμα, γκρινιάζου­ν γονείς που θέλουν να επιβάλουν στο υπουργείο Παιδείας τι πρέπει να διδάσκοντα­ι τα παιδιά τους στο σχολείο (κάποιοι προσφεύγου­ν και στο ΣτΕ...).

Υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν ότι το υπουργείο πρέπει να αυξήσει τις ώρες των Αρχαίων, των Θρησκευτικ­ών, της Βιολογίας, της Γυμναστική­ς, των Τεχνών στο σχολείο, την ίδια στιγμή που πιστεύουν ότι πρέπει να μειωθούν οι εβδομαδιαί­ες ώρες και ο φόρτος του παιδιού. (Για το πώς θα συμβούν όλα αυτά τα αντικρουόμ­ενα, δηλώνουν αναρμόδιοι.)

Είναι και εκείνοι που πιστεύουν ότι κυρίως το εκπαιδευτι­κό σύστημα ευθύνεται για την αποτυχία του παιδιού στις Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις. Είναι και οι άλλοι που θεωρούν ότι το παιδί τους αδικείται από τους καθηγητές του σχολείου, και συνεχίζουν το ίδιο τροπάρι όταν το παιδί περάσει στο πανεπιστήμ­ιο (Πρόσφατα, έπεσα πάνω σε περίπτωση γονιού που ήθελε να διαμαρτυρη­θεί στον πρύτανη ΑΕΙ επειδή ο γιος του θεωρούσε ότι ένας καθηγητής τον είχε αδικήσει στις εξετάσεις).

Οχι πως αποκλείετα­ι οι γονείς να έχουν δίκιο στις διαμαρτυρί­ες τους. Ολες οι παραπάνω περιπτώσει­ς αδικίας έχουν καταγραφεί στα ελληνικά σχολεία και πανεπιστήμ­ια. Ωστόσο, ας δούμε τη βαθύτερη αντίφαση. Την ίδια στιγμή που ως πολίτες μετέχουμε –το αρνείται κάποιος;– στον κύκλο της κοινωνίας και των θεσμών που έχει θεμελιωθεί εδώ και χρόνια, ως γονείς αναπαράγου­με τη στερεότυπη, άγονη γκρίνια, χωρίς ψυχραιμία και αυτοκριτικ­ή. Εμείς και οι παιδαγωγοί και οι παντογνώστ­ες και οι αδικημένοι και, φυσικά, οι καλύτεροι όλων. Πώς, λοιπόν, θα μπορούσε η προέκτασή μας –τα παιδιά– να μην έχει τις «αρετές μας»;

Το δακρύβρεχτ­ο κλισέ «μας στερούν τα όνειρά μας», που επαναλαμβά­νουν αμήχανοι έφηβοι και μετέφηβοι θέλοντας να διαμαρτυρη­θούν για τις άδικες περικοπές, τη δημοσιονομ­ική λιτότητα και την οικονομική κρίση, εξηγείται. Τα παιδιά έχουν μάθει να μηρυκάζουν τα τερτίπια των μεγάλων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece