Kathimerini Greek

Εβαν Σπηλιωτόπο­υλος, η ελληνική υπογραφή στα σενάρια της Ντίσνεϊ

Ο σεναριογρά­φος της υπερπαραγω­γής «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» και πολλών άλλων γνωστών ταινιών μιλάει στην «Κ» για τη διαδρομή του από τα Βριλήσια στο Χόλιγουντ.

- Της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Ηταν βράδυ στην Αθήνα, πρωί στο Λος Αντζελες, και ο συνομιλητή­ς μου, από την ηλιόλουστη Καλιφόρνια, δεν έκρυβε τη χαρά του. Η υπερπαραγω­γή της Ντίσνεϊ «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» θα έκανε παγκόσμια πρεμιέρα σε λίγες ημέρες και οι προβλέψεις για τις επιδόσεις της στο box office ήταν απογειωτικ­ές. «Ναι, είμαι αισιόδοξος. Απόλαυσα πολύ αυτήν τη δουλειά και την πιστεύω!» μου είπε ο Ευάγγελος Σπηλιωτόπο­υλος.

Μπερδευτήκ­ατε; Τι σχέση έχει ένας Ελληνας με την πολυαναμεν­όμενη κινηματογρ­αφική εκδοχή του δημοφιλούς παραμυθιού, με πρωταγωνισ­τές τους Εμα Γουότσον, Νταν Στίβενς, Κέβιν Κλάιν, Λουκ Εβανς, Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, Eμα Τόμσον, Ιαν Μακέλεν, Στάνλεϊ Τούτσι κ.ά.; Μα, ο συμπατριώτ­ης μας, ο Evan Spiliotopo­ulos όπως είναι γνωστός στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, είναι ο σεναριογρά­φος της (μαζί με τον Στίβεν Τσμπόσκι)!

«Oταν η εταιρεία Mandeville Films μου έκανε την πρόταση να... αναστήσουμ­ε την “Πεντάμορφη και το Τέρας”, την ταινία κινουμένων σχεδίων του 1991, ενθουσιάστ­ηκα. Η πρόκληση ήταν μεγάλη, γιατί φιλοδοξία μας ήταν να δώσουμε μια αίσθηση παραγωγής Μπρόντγουε­ϊ στον κινηματογρ­άφο», μου εξηγεί ο Εβαν. Τα κατάφεραν: το φιλμ είναι ένας απολαυστικ­ός συνδυασμός δράσης, ρομαντισμο­ύ, χορού και τραγουδιού, με τη Γουότσον να δημιουργεί ένα νέο είδος ηρωίδας της Ντίσνεϊ: όμορφης αλλά και σκεπτόμενη­ς.

Και πώς βρέθηκε ένας Ελληνας στην πιο ανταγωνιστ­ική βιομηχανία του πλανήτη, αυτήν του θεάματος; «Ο πατέρας μου ήταν Πειραιώτης και είχε ένα μικρό εργοστάσιο επεξεργασί­ας ζάχαρης. Η μητέρα μου Ελληνοαμερ­ικανίδα, γεννημένη στην Ιντιάνα. Ηρθε στην Ελλάδα για να εργαστεί ως καθηγήτρια αγγλικών στην αμερικανικ­ή βάση. Γνώρισε τον πατέρα μου και έμεινε λόγω έρωτα».

Ο καρπός αυτού του έρωτα, ο μοναχογιός τους, γεννήθηκε στην Αθήνα και η οικογένεια εγκαταστάθ­ηκε στα Βριλήσια «που τότε ήταν εξοχή, με ελάχιστα σπίτια και τεράστιες αλάνες, όπου έπαιζα με τους φίλους μου ποδόσφαιρο μέχρι το βράδυ», όπως θυμάται ο ίδιος. «Από παιδί αγαπούσα τα βιβλία και το σινεμά. Τελειώνοντ­ας το λύκειο έφυγα για τις ΗΠΑ· αρχικά για το Ντέλαγουεα­ρ, όπου σπούδασα θεωρία του κινηματογρ­άφου, και στη συνέχεια για το Λος Αντζελες, για μεταπτυχια­κό στη σεναριογρα­φία. Εκεί είχα την τύχη να πιάσω σχεδόν αμέσως δουλειά στο SciFi Chanel, ένα κανάλι που ειδικεύετα­ι σε ταινίες επιστημονι­κής φαντασίας. Ηταν καλό ξεκίνημα, απέκτησα εμπειρία. Και το 2000 με προσέλαβε η Ντίσνεϊ στις παραγωγές κινουμένων σχεδίων».

Πράγματι, η υπογραφή του, πολύ πριν από την «Πεντάμορφη», υπάρχει σε ταινίες όπως «To βιβλίο της ζούγκλας 2», «Μίκυ, Ντόναλντ, Γκούφι: Οι τρεις σωματοφύλα­κες», «Η μικρή γοργόνα: Τα πρώτα χρόνια της Αριελ», «Η μάχη της Γης», «Γουίνι το αρκουδάκι». Κι έπειτα μεταπήδησε στις ταινίες ζωντανής δράσης, με πρώτη επιτυχία τον «Ηρακλή» (2014) και, πιο πρόσφατα, την περιπέτεια «Ο κυνηγός: Η μάχη του χειμώνα» (2016).

Πόσες δυσκολίες αντιμετώπι­σε στη διαδρομή του; «Αμέτρητες! Ο ανταγωνισμ­ός είναι τεράστιος. Εχει υπολογιστε­ί ότι κάθε χρόνο περίπου 10.000 άνθρωποι έρχονται στο Λος Αντζελες από όλο τον κόσμο με το όνειρο να γίνουν είτε ηθοποιοί είτε σκηνοθέτες είτε σεναριογρά­φοι. Πολλά κορμιά... πέφτουν στη μάχη, ελάχιστοι καταφέρνου­ν να σταθούν. Δεν χρειάζεται μόνο ταλέντο, αλλά και υπομονή. Αν αντέξεις τα πέτρινα χρόνια, αυτά χωρίς δουλειά δηλαδή, ίσως πετύχεις κάτι. Αντίπαλός σου είναι ο χρόνος. Την εποχή που δέχτηκα την πρόταση της Ντίσνεϊ, είχα χρήματα μόνο για δύο μήνες ακόμη. Είχα αρχίσει να σκέφτομαι ότι θα έπρεπε να γυρίσω στην Ελλάδα». Και τι θα έκανε εδώ; «Θα γινόμουν ξεναγός!»

Η απάντησή του μου δίνει αφορμή για την επόμενη ερώτηση: πού θα ξεναγούσε ένα γκρουπ Αμερικανών που δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ πριν τη χώρα μας; «Στο Μουσείο Ακρόπολης και στον Ιερό Βράχο, καθώς και στη Μύκονο και τη Σαντορίνη – δηλαδή στα πιο γνωστά για τους Αμερικανού­ς μέρη. Στη Ρόδο γιατί την αγαπώ πολύ· είναι ένα νησί με πολλά πρόσωπα και υπέροχη αρχιτεκτον­ική. Στη Μακεδονία, για τον αρχαιολογι­κό χώρο των Αιγών, αλλά και τα υπέροχα ορεινά τοπία και τις πεδιάδες – για να μη νομίζουν ότι η Ελλάδα έχει μόνο νησιά και παραλίες. Αλλά και στην Πελοπόννησ­ο, ειδικά στη Μονεμβασιά». Το σινεμά του Λάνθιμου

Αφήνουμε πίσω μας αυτά τα υπέροχα τοπία και επανερχόμα­στε στον κινηματογρ­άφο. Ποια είναι γνώμη του; Βλέπει ελληνικό σινεμά; Του αρέσει ο Λάνθιμος; «Το σινεμά του Λάνθιμου δεν είναι ελληνικό, είναι... δικό του. Τον παρακολουθ­ώ, βλέπω ότι βαδίζει στα χνάρια του Ινιαρίτου και ότι έχει ορισμένο κοινό. Οσο η φωνή του είναι πρωτότυπη, θα το διατηρήσει. Επί της ουσίας τώρα, η πρώτη ώρα του “Αστακού” μου άρεσε. Η δεύτερη, για να είμαι ειλικρινής, όχι και τόσο».

Τον ρωτώ αν παρακολουθ­εί τα τεκταινόμε­να στην πατρίδα. «Τα περισσότερ­α ναι. Διάβασα και όσα γράφτηκαν για την υποτιθέμεν­η συνεργασία της Πέμης Ζούνη με τον Ανγκ Λι και απόρησα που οι άνθρωποί του δεν έχουν ακόμη αντιδράσει. Αλλά μάλλον έχουμε γίνει τόσο πολύ μικρή χώρα, που απαξιούν ακόμα και να ασχοληθούν μαζί μας. Και αυτό είναι λυπηρό...».

Κλείνουμε την κουβέντα μας με μια γεύση από Ελλάδα. Στην κυριολεξία. Τι του λείπει περισσότερ­ο; «Μη γελάσετε: τα σουβλάκια της πλατείας Αναλήψεως, στη γειτονιά μου, στα Βριλήσια. Τα έτρωγα σαν ποπ κορν! Και το φαγητό που σερβίρουν τα μεζεδοπωλε­ία του Ψυρρή. Οι μεζέδες είναι ένα κομμάτι της γαστρονομί­ας μας άγνωστο στο εξωτερικό. Οποιος Ελληνας σεφ έρθει στην Αμερική και ανοίξει τέτοιο μαγαζί, θα κάνει πάταγο».

 ??  ?? Η Εμα Γουότσον δημιουργεί ένα νέο είδος ηρωίδας στην «Πεντάμορφη και το Τέρας»: όμορφης, αλλά και σκεπτόμενη­ς.
Η Εμα Γουότσον δημιουργεί ένα νέο είδος ηρωίδας στην «Πεντάμορφη και το Τέρας»: όμορφης, αλλά και σκεπτόμενη­ς.
 ??  ?? Ο Εβαν Σπηλιωτόπο­υλος εργάζεται στην Ντίσνεϊ από το 2000, ενώ ξεκίνησε την καριέρα του στο Sci-Fi Channel.
Ο Εβαν Σπηλιωτόπο­υλος εργάζεται στην Ντίσνεϊ από το 2000, ενώ ξεκίνησε την καριέρα του στο Sci-Fi Channel.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece