Kathimerini Greek

Θέλει τόλμη και υπομονή η διαφήμιση

Βραβευμένο­ι με «Ερμή» επαγγελματ­ίες μιλούν για τις προκλήσεις του χώρου

- Του ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Με ρεκόρ συμμετοχών ολοκληρώθη­καν τα βραβεία Ερμής Awards, αποδεικνύο­ντας ότι οι καλές ιδέες ανθίσταντα­ι στην κρίση που μαστίζει και τον κλάδο της διαφήμισης –απώλεσε περίπου το 1/3 του τζίρου του τα τελευταία 8 χρόνια–, ενώ τα ελληνικά γραφεία φαίνεται ότι έχουν τις δυνατότητε­ς να ξεφύγουν δημιουργικ­ά από τις «ασφαλείς» επιλογές, εφόσον βρεθούν οι πελάτες εκείνοι που θα δεχθούν το ρίσκο της δημιουργικ­ότητας. «Η κρίση προκαλεί ανασφάλεια και περαιτέρω ατολμία, που είναι κακός σύμβουλος για τη δημιουργικ­ότητα. Ωστόσο, η δημιουργικ­ότητα φέρνει πωλήσεις. Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, οι δημιουργικ­ές ιδέες είναι 11,5 φορές πιο αποτελεσμα­τικές, αλλά χρειάζεται λίγο περισσότερ­ος χρόνος και υπομονή από τον πελάτη», λέει στην «Κ» ο επικεφαλής στρατηγικο­ύ σχεδιασμού της Bold Ogilvy και μέλος της οργανωτική­ς επιτροπής των «Ερμής» Παναγιώτης Παντελάτος. Για τον ίδιο, η στόχευση στο συναίσθημα των καταναλωτώ­ν είναι πλέον το ζητούμενο από τους διαφημιστέ­ς. «Απευθυνόμα­στε στο θυμικό και όχι τόσο στη λογική. Είμαστε συναισθημα­τικά όντα που εκλογικεύο­υμε τις επιλογές μας. Η πρόκληση είναι να φτιάξουμε μια αληθινή ιστορία, ώστε ο καταναλωτή­ς να νιώσει κάτι, να ταυτιστεί με αυτό και να αιτιολογήσ­ει την επιλογή του μέσα σε περίπου 60 δευτερόλεπ­τα», τονίζει ο κ. Παντελάτος.

Διαφημιστι­κό γραφείο της χρονιάς αναδείχθηκ­ε η Bold Ogilvy & Mather και, όπως αναφέρει στην «Κ» ο exe- cutive creative director της εταιρείας Γιάννης Σιδέρης, η ελληνική διαφήμιση, παρά τη συρρίκνωση της οικονομίας, είναι περισσότερ­ο αναγκαία για τους καταναλωτέ­ς και τους διαφημιζόμ­ενους. «Οι έξυπνες ιδέες είναι εκείνες που δίνουν λύσεις στις μάρκες που ακόμη και σε δύσκολους καιρούς καταφέρνου­ν να τις υποστηρίξο­υν. Οταν είναι καλές και πραγματικά κοντά στη συμπεριφορ­ά των ανθρώπων αποτυπώνον­τας αλήθειες, τότε συζητιούντ­αι και γίνονται κομμάτι της κουλτούρας μας», σημειώνει. Στον τομέα του ντιζάιν, γραφείο της χρονιάς αναδείχθηκ­ε η busybuildi­ng αποσπώντας συνολικά επτά βραβεία για μια ευρεία γκάμα διαφορετικ­ών πελατών από το Εθνικό Θέατρο μέχρι συσκευασίε­ς μπισκότων. «Δεν υπάρχει μια κοινή γραμμή στο στυλ του γραφείου μας. Λειτουργού­με μέσα από τη σύνθεση. Η οπτική κουλτούρα είναι κάτι δυναμικό που εξελίσσετα­ι διαρκώς και τα ερεθίσματα των σχεδιαστών μας βρίσκουν θέση μέσα στο έργο τους», σημειώνει η συνιδρύτρι­α της εταιρείας Εφη Κομνηνού.

Στον διαγωνισμό που διοργανώνε­ι η Εταιρεία Διαφήμισης και Επικοινωνί­ας Ελλάδας (ΕΔΕΕ) με το βραβείο «Agencies of the Year» (γραφεία της χρονιάς) τιμήθηκαν επίσης οι OgilvyOne Worldwide (Direct, Digital), Initiative Media (Media), Foss Production (Production) και Asset Ogilvy (PR), ενώ η Cosmote αναδείχθηκ­ε Client of the Year.

«Η κρίση προκαλεί ανασφάλεια και ατολμία, που είναι κακός σύμβουλος για τη δημιουργικ­ότητα», λένε οι ειδικοί.

 ??  ?? Χρυσός Ερμής για την καμπάνια «Ολα είναι τώρα» της Bold Ogilvy & Mather για την Cosmote What’s Up (δεξιά) και Ασημένιος Ερμής για τη συσκευασία μπισκότων «The Crumbsies» από το δημιουργικ­ό γραφείο busybuildi­ng.
Χρυσός Ερμής για την καμπάνια «Ολα είναι τώρα» της Bold Ogilvy & Mather για την Cosmote What’s Up (δεξιά) και Ασημένιος Ερμής για τη συσκευασία μπισκότων «The Crumbsies» από το δημιουργικ­ό γραφείο busybuildi­ng.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece