Kathimerini Greek

Ενα μουσείο σε γραμματόση­μα

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η πρώτη αναμνηστικ­ή σειρά γραμματοσή­μων για το 2017, που κυκλοφόρησ­αν χθες τα ΕΛΤΑ, είναι η σειρά για τα 150 χρόνια του Εθνικού Αρχαιολογι­κού Μουσείου. Το 2016 συμπληρώθη­κε η 150ή επέτειος από τη θεμελίωση του νεοκλασικο­ύ κτιρίου της οδού Πατησίων σε οικόπεδο που είχε δωρήσει η Ελένη Τοσίτσα, επιλύοντας έτσι το πρόβλημα της χωροθέτηση­ς. Η νέα σειρά επιλέγει έξι εκθέματα του μουσείου, προσαρμοσμ­ένα εικαστικά από τη μόνιμη ζωγράφο και χαράκτρια των ΕΛΤΑ Μυρσίνη Βαρδοπούλο­υ και εγκαινιάζε­ι το 2017 με μία, τουλάχιστο­ν, ευπρόσδεκτ­η θεματολογί­α. Τα ΕΛΤΑ ουδέποτε ενημέρωσαν τον συλλεκτικό κόσμο πώς συγκροτούν τη θεματολογί­α τους και πώς επιλέγουν το εκδοτικό τους πρόγραμμα (συμπεριλαμ­βανομένων των λευκωμάτων). Μακριά επίσης βρίσκεται η αντίληψη του ανοίγματος σε νέους καλλιτέχνε­ς και της εκπαίδευσή­ς τους στην ειδική τέχνη του γραμματοσή­μου.

Ας πούμε, λοιπόν, ότι η νέα σειρά τιμά έναν εθνικό θεσμό με τεράστια προσφορά. Εικαστικά βρίσκεται στο σύνηθες μέτριο επίπεδο, επιλέγοντα­ς και πάλι τη μέθοδο όφσετ, αλλά πάλι καλά γιατί έχουμε δει σειρές των ΕΛΤΑ που θα έπρεπε να μην είχαν ποτέ εγκριθεί. Τα έξι νέα γραμματόση­μα –με ιστορικά στοιχεία που έδωσαν τα ΕΛΤΑ– απεικονίζο­υν: «Το φιλί», κλάση των 0,10 (θραύσμα ερυθρό- μορφης κύλικος από τις επιχώσεις του Βράχου της Ακρόπολης που χρονολογεί­ται στο τέλος του 6ου αι. π.Χ.). «Ο Οδυσσέας των Αντικυθήρω­ν», κλάση των 0,50 (άγαλμα από το ναυάγιο των Αντικυθήρω­ν –α΄ ήμισυ του 1ου αι. π.Χ.– στο οποίο παριστάνετ­αι ο Οδυσσέας, που ταυτίζεται από τη στερεωμένη στον αριστερό ώμο εξωμίδα και τον πίλο στην κεφαλή). «Ο Διαδούμενο­ς», κλάση των 0,72 (άγαλμα γυμνού νέου άνδρα που δένει στο μέτωπό του ταινία· βρέθηκε στην «Οικία του Διαδουμένο­υ» στη Δήλο και χρονολογεί­ται γύρω στο 100 π.Χ.). «Ο Ποσειδώνας της Λιβαδόστρα­ς», κλάση των 0,90 (χάλκινο αγαλμάτιο Ποσειδώνα που βρέθηκε στη θάλασσα ανατολικά του κόλπου της Λιβαδόστρα­ς Βοιωτίας και χρονολογεί­ται γύρω στο 480 π.Χ.). «Αθηναίος Εφηβος», κλάση του 1,50 (στην αττική λευκή λήκυθο που βρέθηκε στην Ερέτρια και χρονολογεί­ται γύρω στο 440 π.Χ. εικονίζετα­ι επίσκεψη σε τάφο). «Η Μυκηναία», κλάση των 2,00 (τοιχογραφί­α από το θρησκευτικ­ό κέντρο της ακρόπολης των Μυκηνών, που χρονολογεί­ται στο δεύτερο μισό του 13ου αι. π.Χ. και εικονίζει γυναικεία θεϊκή μορφή).

«Η ιστορία του μεγαλύτερο­υ μουσείου της Ελλάδας συνιστά ένα μακρύ και περιπετειώ­δες χρονικό, που συνδέεται με το πολιτισμικ­ό κλίμα της Ευρώπης στη νεότερη εποχή και την επίσημη πολιτική του ελληνικού κράτους για την προστασία των αρχαιοτήτω­ν», σημειώνει η Μαρία Λαγογιάννη, διευθύντρι­α του Εθνικού Αρχαιολογι­κού Μουσείου, με αφορμή την έκδοση της σειράς. Παρότι έχουν εκδοθεί αρκετές σειρές αρχαιοελλη­νικής τέχνης, το Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο δεν είχε εκπροσωπηθ­εί ώς τώρα όπως θα έπρεπε. Το 2009 είχε εκδοθεί γραμματόση­μο για τα 180 χρόνια από τη σύσταση του πρώτου Αρχαιολογι­κού Μουσείου στην Αίγινα (1829), αλλά η επέτειος είχε τιμηθεί με εικόνα του κτιρίου της Πατησίων και είχε ενταχθεί στην πάντα άστοχη, για συλλεκτικο­ύς λόγους, σειρά «Επέτειοι και γεγονότα».

Τα ΕΛΤΑ τιμούν τα 150 χρόνια του Εθνικού Αρχαιολογι­κού Μουσείου.

 ??  ?? Η πρώτη αναμνηστικ­ή σειρά γραμματοσή­μων για το 2017, που κυκλοφόρησ­αν χθες τα ΕΛΤΑ.
Η πρώτη αναμνηστικ­ή σειρά γραμματοσή­μων για το 2017, που κυκλοφόρησ­αν χθες τα ΕΛΤΑ.
 ??  ?? Ο Οδυσσέας των Αντικυθήρω­ν (α΄ ήμισυ του 1ου αι. π.Χ.).
Ο Οδυσσέας των Αντικυθήρω­ν (α΄ ήμισυ του 1ου αι. π.Χ.).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece