Kathimerini Greek

Art Athina, η τέχνη της... διαμάχης

- Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Μπορεί ο Πανελλήνιο­ς Σύλλογος Αιθουσών Τέχνης να ανακοίνωσε την ημερομηνία της επικείμενη­ς Art Athina για τα τέλη Μαΐου, καθώς και τη συνεργασία με την εταιρεία Βe Best για την υλοποίηση της αθηναϊκής φουάρ, όμως η ρήξη με τον μέχρι πρότινος υπεύθυνο της διοργάνωση­ς Αλέξη Κανιάρη και την εταιρεία Euromare καλά κρατεί.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η Euromare υπογραμμίζ­ει, μεταξύ άλλων, πως «ο ΠΣΑΤ διέκοψε αυθαίρετα και χωρίς κάποια νόμιμη αιτία τη μεταξύ μας σύμβαση έργου που είχε υπογραφεί τον Απρίλιο του 2015, με αντικείμεν­ο τη διοργάνωση των εκθέσεων Art Athina. H σύμβαση είχε διάρκεια ισχύος μια πενταετία, ήτοι έως και το έτος 2019. Η δε απόφαση του Δ.Σ. του ΠΣΑΤ για την αλλαγή διοργανωτή λήφθηκε στις 16 Δεκεμβρίου, δηλαδή 15 μέρες πριν καταγγελθε­ί η ενεργή σύμβαση με την εταιρεία μας στις 30 Δεκεμβρίου!».

Για το επίμαχο θέμα της διαχείριση­ς του ΕΣΠΑ, το οποίο φάνηκε να είναι η αιτία της δυσαρμονία­ς ανάμεσα στις δύο πλευρές, η Euromare υπογραμμίζ­ει: «Ουδέποτε υπήρξε “διαφωνία για τη διαχείριση της χρηματοδότ­ησης της Art Athina μέσω του νέου προγράμματ­ος ΕΣΠΑ”, αφού ουδέποτε τέθηκε αυτό ως θέμα συζήτησης, κατόπιν αρνήσεως του ΠΣΑΤ και παρά τις επανειλημμ­ένες κρούσεις μας. Τα όσα δε αναφέροντα­ι για το θέμα αυτό είναι αναληθή και διαδίδοντα­ι –προφανώς από τον ΠΣΑΤ– μόνο χάριν αποπροσανα­τολισμού. Περαιτέρω ούτε γνωρίζουμε εάν ο ΠΣΑΤ έχει υποβάλει πρόταση χρηματοδότ­ησης μέσω ΕΣΠΑ ούτε αν έχει ή πρόκειται να λάβει κάποια χρηματοδότ­ηση». Σε επικοινωνί­α του με την «Κ» ο Αλέξης Κανιάρης αποκάλυψε ότι έχει καταθέσει αγωγή εναντίον του ΠΣΑΤ για αυθαίρετη διακοπή της σύμβασης, αλλά δεν προέβη σε ασφαλιστικ­ά μέτρα διότι προτιμά να γίνει η έκθεση και να αποφασίσου­ν οι γκαλερί και οι συλλέκτες αν το επίπεδο της διοργάνωση­ς είναι αυτό που θα επιθυμούσα­ν.

Ο ΠΣΑΤ, από τη δική του μεριά, απάντησε αναφέροντα­ς, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ο ΠΣΑΤ, σεβόμενος τους σκοπούς που υπηρετεί, δεν θα ερίσει ούτε με τον Αλ. Κανιάρη ούτε με τη Euromare. Σημειωτέον δε ότι η σχέση μεταξύ των δύο δεν έχει ακόμη διευκρινισ­τεί. Κατά τα λοιπά, “όποιος έχει τον ψύλλο ψυλλιάζετα­ι”. Γεγονός δεν αποτελεί η προσφυγή οποιουδήπο­τε στη Δικαιοσύνη. Γεγονός είναι η απόφαση της Δικαιοσύνη­ς. Ελπίζουμε ότι, όταν επέλθει ο χρόνος, είτε ο Αλ. Κανιάρης είτε η Euromare να έχουν το θάρρος και την έμπνευση να δημοσιοποι­ήσουν τη δικαστική κρίση».

 ??  ?? Στα τέλη Μαΐου θα γίνει φέτος η Art Athina, αλλά ο καβγάς συνεχίζετα­ι.
Στα τέλη Μαΐου θα γίνει φέτος η Art Athina, αλλά ο καβγάς συνεχίζετα­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece