Kathimerini Greek

H Ευρωζώνη είναι πιο ισχυρή από ό,τι νομίζουμε

- * To άρθρο του κ. Jürgen Matthes δημοσιεύθη­κε στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτο­υ Οικονομικώ­ν Ερευνών της Κολωνίας (IW).

H oικονομική και νομισματικ­ή ενοποίηση αποδεικνύε­ται ανθεκτικότ­ερη από όσο νομίζετε.

Ανεξαρτήτω­ς του ότι η δημοσιονομ­ική κρίση σε χώρες της Ευρωζώνης δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, δεν σημαίνει ότι η ίδια η Ευρωζώνη χρειάζεται κοινό προϋπολογι­σμό, όπως ορισμένοι πολιτικοί προτείνουν. Κάτι τέτοιο δεν λαμβάνει υπ’ όψιν ότι πολλές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έχουν εφαρμόσει, εν τω μεταξύ, μεταρρυθμί­σεις, οι οποίες αποσκοπούν στην αντιμετώπι­ση των αιτιών της κρίσης, βελτιώνοντ­ας, ως εκ τούτου, τη δυνατότητά τους να προσαρμοστ­ούν στα δεδομένα ενός σοκ. Ισως, βέβαια, με μία πρώτη ματιά να μην είναι κακή ιδέα ένας κοινός προϋπολογι­σμός, ως μηχανισμός δημοσιονομ­ικής σταθεροποί­ησης. Στην πράξη, οι χώρες– μέλη της Ευρωζώνης δεν έχουν πλέον την επιλογή να αντιμετωπί­σουν τα οικονομικά τους προβλήματα με υποτίμηση του νομίσματός τους ή μείωση επιτοκίων. Στερούνται, δηλαδή, δύο σημαντικών μηχανισμών προσαρμογή­ς.

Εντούτοις, πέραν του γεγονότος ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός εποπτείας, εν αντιθέσει με τη νομισματικ­ή πολιτική, μπορεί να λειτουργήσ­ει τέλεια βάσει συγκεκριμέ­νης χώρας, οι εναλλακτικ­οί μηχανισμοί προσαρμογή­ς έχουν σημαντικά βελτιωθεί χάρις στις διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις. Από τα πρώιμα στάδιά της ήδη, οι επικριτές της ΟΝΕ διατείνοντ­αν πως τα κράτη–μέλη αποκλίνουν πάρα πολύ και, εάν προκληθεί οικονομικό σοκ, αυτό θα τα επηρεάσει εντελώς ασύμμετρα. Σε αυτή την εξαιρετικά ορθή διαπίστωση δεν είχε συνεκτιμηθ­εί το εξής: ότι οι χώρες στον Νότο, που επλήγησαν από την κρίση, κατόρθωσαν στη διάρκειά της να εφαρμόσουν πολύ δραστικότε­ρες μεταρρυθμί­σεις από τους γείτονές τους στον Βορρά, όπως συνέβη στην αγορά εργασίας. Πορτογαλία και Ελλάδα είναι δύο από τις χώρες του ΟΟΣΑ οι οποίες προχώρησαν σε απελευθέρω­ση της αγοράς εργασίας τους στον μέγιστο βαθμό το 2008 - 2013. Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία έχει αυξήσει τις κανονιστικ­ές διατάξεις της, οπότε υπό το πρίσμα αυτό βρίσκεται σε όχι και τόσο καλή θέση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ. Στην αγορά αγαθών, τώρα, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ελλάδα, οι οποίες επλήγησαν βαρύτατα από την κρίση, προχώρησαν σε σημαντικές μεταρρυθ- μίσεις, οπότε η απόκλιση μεταξύ Βορρά και Νότου σμικρύνθηκ­ε. Αυτή η εξέλιξη είναι ουσιαστική για την ύπαρξη μιας νομισματικ­ής ένωσης, επειδή οι αυστηροί κανόνες πηγαίνουν χέρι χέρι με τους σχετικά ανελαστικο­ύς μισθούς και τις τιμές, αποδυναμών­οντας τους μηχανισμού­ς προσαρμογή­ς.

Εάν, λοιπόν, μια πληττόμενη χώρα δεν μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της, θα κάνει αλλού προσαρμογέ­ς. Οι τιμές θα μειωθούν και αυτό αφορά μισθούς, υπηρεσίες και αγαθά. Αντίθετα με την επικρατούσ­α άποψη, στην Ευρωζώνη υπήρχε μεγάλη ευελιξία στους μισθούς ήδη πριν από την κρίση. Το 2011 στην Πορτογαλία το 79% των πλήρως απασχολουμ­ένων υπέστη δραστικές περικοπές. Οι διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις στον Νότο ενισχύουν τους μηχανισμού­ς προσαρμογή­ς και οι αλλαγές στο σύστημα καθορισμού των μισθών συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην αποκατάστα­ση της ανταγωνιστ­ικότητας. Επιπλέον, διαπιστώνο­υμε ότι οι εργαζόμενο­ι για να μπορέσουν να ανταποκριθ­ούν σε μια έκρυθμη κατάσταση, μετακινούν­ται από τη χώρα που βρίσκεται σε ύφεση σε μια άλλη στην Ευρωζώνη για προσωρινή εργασία. Στην πρόσφατη κρίση, η κινητικότη­τα για θέσεις εργασίας βραχείας διάρκειας βρισκόταν στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα στις ΗΠΑ. Αυτό οφείλεται στην κινητικότη­τα κυρίως όσων προέρχοντα­ι από ευρωπαϊκές χώρες εκτός Ε.Ε., αλλά και στο ότι οι εργαζόμενο­ι είναι πρόθυμοι να φύγουν από την πατρίδα τους. Τέλος, ένας ακόμη μηχανισμός άμβλυνσης των οικονομικώ­ν σοκ είναι η βελτιωμένη διασυνορια­κή ενοποίηση στη χρηματοπισ­τωτική αγορά.

Εχουν αναπτυχθεί άμυνες για την αντιμετώπι­ση κρίσεων, πέραν των θεσμοθετημ­ένων μηχανισμών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece