Kathimerini Greek

Πρόστιμα 82 εκατ. σε τέσσερις μεγάλες κατασκευασ­τικές

Οι όμιλοι «J&P Αβαξ», «Ακτωρ», «Ιντρακάτ» και «Τέρνα» κατηγορούν­ται για εμπλοκή σε καρτέλ σε 21 συμβάσεις

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ etzortzi@kathimerin­i.gr

Πρόστιμα 82 εκατ. ευρώ καταλογίστ­ηκαν σε τέσσερις μεγάλες ελληνικές κατασκευασ­τικές εταιρείες, που ελέγχθησαν μαζί με άλλες μικρότερες, για την εμπλοκή τους στην υπόθεση του καρτέλ στον κατασκευασ­τικό κλάδο. Στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού, που ολοκλήρωσε τη σχετική έρευνα, βρέθηκαν 21 συμβάσεις για μεγάλα δημόσια έργα συνολικού προϋπολογι­σμού 4,2 δισ. ευρώ, η κατασκευή των οποίων ξεκίνησε από την εποχή του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, δηλαδή από το 2000 και για ορισμένα φθάνει μέχρι και σήμερα, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ.

Σελ. 20

Πρόστιμα 82 εκατ. ευρώ καταλογίστ­ηκαν σε τέσσερις μεγάλες ελληνικές κατασκευασ­τικές εταιρείες, που ελέγχθηκαν μαζί με άλλες μικρότερες, για την εμπλοκή τους στην υπόθεση του καρτέλ στον κατασκευασ­τικό κλάδο.

Στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού, που ολοκλήρωσε τη σχετική έρευνα, βρέθηκαν 21 συμβάσεις για μεγάλα δημόσια έργα συνολικού προϋπολογι­σμού 4,2 δισ. ευρώ, η κατασκευή των οποίων ξεκίνησε από την εποχή του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, δηλαδή από το 2000 και για ορισμένα φθάνει μέχρι και σήμερα, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία της «Κ», τα πρόστιμα βαρύνουν τους ομίλους «J&P Αβαξ», «Ακτωρ», «Ιντρακάτ» και «Τέρνα», ενώ στις κοινοπραξί­ες συμμετείχα­ν και μικρότερες εταιρείες. Στις αμαρτωλές συμβάσεις, που σύμφωνα με την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού επιβεβαιώθ­ηκε η λειτουργία του καρτέλ, περιλαμβάν­ονται συμβάσεις «μαμούθ», όπως: • Η κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκ­ης και η επέκταση προς Καλαμαριά, συνολικού προϋπολογι­σμού 1,5 δισ. ευρώ. • Τέσσερις συμβάσεις της Αττικό Μετρό για την επέκταση της Γραμμής 2 προς τον Αγιο Δημήτριο - Ελληνικό (προϋπολογι­σμού 330,2 εκατ. ευρώ) και προς τον Αγιο Αντώνιο - Ανθούπολη (προϋπολογι­σμού 97,6 εκατ. ευρώ), καθώς και την επέκταση της Γραμμής 3 προς Αιγάλεω - Χαϊδάρι (προϋπολογι­σμού 199,8 εκατ. ευρώ) και προς Χολαργό - Νομισματοκ­οπείο - Αγία Παρασκευή (προϋπολογι­σμού 89,7 εκατ. ευρώ). • Πέντε συμβάσεις της Εγνατίας Οδού (σήραγγα Μετσόβου έως Κόμβο Παναγιάς, ο κάθετος άξονας Φλώρινα - Νίκη, Κορομηλιά - Κρυσταλλοπ­ηγή και ο κάθετος άξονας Δερβένι - Σέρρες - Προμαχώνας, συνολικού προϋπολογι­σμού 437 εκατ. ευρώ). • Το έργο «σκούπα» του ΟΣΕ για την ολοκλήρωση της νέας διπλής σιδηροδρομ­ικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Τιθορέα - Δομοκός, συνολικού προϋπολογι­σμού 415 εκατ. ευρώ.

Από τις μεγαλύτερε­ς συμβάσεις του ΟΣΕ που φέρεται να έδρασε το καρτέλ των κατασκευασ­τών είναι επίσης: • Η κατασκευή της νέας διπλής σιδηροδρομ­ικής γραμμής στο τμήμα Ροδοδάφνη - Ψαθόπυργος και σήραγγα Παναγούλας, συνολικού προϋπολογι­σμού 315 εκατ. ευρώ, και • Η κατασκευή του τετραπλού σιδηροδρομ­ικού διαδρόμου στο τμήμα μεταξύ των Τριών Γεφυρών και του Σιδηροδρομ­ικού Κέντρου Αχαρνών, προϋπολογι­σμού 331,6 εκατ. ευρώ.

Τα πρόστιμα συμφωνήθηκ­αν μετά τη διαδικασία διευθέτηση­ς στην οποία συμμετείχα­ν οι μεγάλοι κατασκευασ­τικοί όμιλοι, ενώ εκτός της σχετικής διαδικασία­ς είναι οι ξένες κατασκευασ­τικές εταιρείες-μέλη των κοινοπραξι­ών στις συμβάσεις που ελέγχθησαν. Στην περίπτωση των ξένων κατασκευασ­τικών, οι οποίες πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχουν συναινέσει στον μηχανισμό διευθέτηση­ς, δηλαδή δεν έχουν συνομολογή­σει τυχόν ευθύνη τους, η υπόθεση είναι σε εξέλιξη και η έκβασή της αναμένεται.

Με βάση την εισήγηση της Αρχής, η πρακτική του εκ των προτέρων καθορισμού των εκπτώσεων ήταν συνήθης σε αρκετές από αυτές τις συμβάσεις, ενώ σε άλλες οι υποψήφιοι προσυμφωνο­ύσαν μεταξύ τους τον ανάδοχο, μοιράζοντα­ς ουσιαστικά την πίτα των δημοσίων έργων. Τα πρόστιμα που καταλογίστ­ηκαν από την Επιτροπή Ανταγω-

Στις κοινοπραξί­ες των μεγάλων ομίλων συμμετείχα­ν και μικρότερες εταιρείες.

νισμού ήταν οριζόντια διόρθωση 5% ή 15% –ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης– και υπολογίστη­καν επί του τζίρου που εμφάνισαν οι εταιρείες κατά τον χρόνο τέλεσης του αδικήματος. Το τελικό ποσό είναι χαμηλότερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, που έκαναν λόγο για πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Η μείωση είναι αποτέλεσμα και του μικρότερου αριθμού των συμβάσεων που κρίθηκαν «ένοχες» και από τις οποίες εξαιρούντα­ι τελικώς οι συμβάσεις παραχώρηση­ς των μεγάλων αυτοκινητο­δρόμων, η ολοκλήρωση των οποίων είναι συμβατική υποχρέωση και θα πρέπει να γίνει στα τέλη Μαρτίου. Αλλωστε, η Επιτροπή έλαβε υπόψη της και τις οικονομικέ­ς αντοχές των εταιρειών, αφού στόχος δεν ήταν η οικονομική εξόντωσή τους, αλλά η τιμωρία προκειμένο­υ να αποτραπεί η επανάληψη του φαινομένου.

 ??  ?? Στο στόχαστρο
της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού, που ολοκλήρωσε τη σχετική έρευνα, βρέθηκαν 21 συμβάσεις για μεγάλα δημόσια έργα συνολικού προϋπολογι­σμού 4,2 δισ. ευρώ, η κατασκευή των οποίων ξεκίνησε από την εποχή του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, δηλαδή...
Στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού, που ολοκλήρωσε τη σχετική έρευνα, βρέθηκαν 21 συμβάσεις για μεγάλα δημόσια έργα συνολικού προϋπολογι­σμού 4,2 δισ. ευρώ, η κατασκευή των οποίων ξεκίνησε από την εποχή του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, δηλαδή...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece