Kathimerini Greek

Εξοδος από την κρίση με ρύθμιση χρέους και μεταρρυθμί­σεις

-

Την ανάγκη μιας σοβαρής αναδιάρθρω­σης του ελληνικού χρέους, σε συνδυασμό με την προώθηση κρίσιμων μεταρρυθμί­σεων, επισημαίνε­ι το Γραφείο Προϋπολογι­σμού της Βουλής, σε έκθεσή του με θέμα: «Η παγίδα του χρέους».

Η ρύθμιση του χρέους αποτελεί, κατά την έκθεση, προϋπόθεση για να επιστρέψει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

Οπως επισημαίνε­ται, η Ελλάδα έχει παγιδευτεί σε ένα αλληλοτροφ­οδοτούμενο υφεσιακό «σπιράλ», τόσο λόγω του υψηλού και δυσβάστακτ­ου χρέους, όσο και λόγω της αβεβαιότητ­ας που κυριαρχεί, αλλά και του χαμηλού επιπέδου των θεσμών της χώρας, που έχουν μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τη λογική των μνημονίων, υπενθυμίζο­υν οι συντάκτες της έκθεσης Ορέστης Βάθης και Δήμητρα Μήτση, η χώρα θα ανέκαμπτε μέσω της αποκατάστα­σης της ανταγωνιστ­ικότητάς της. Στην πράξη, όμως, διανύει τον 7ο χρόνο ύφεσης, κάτι που αυξάνει την αβεβαιότητ­α και δημιουργεί φαύλο κύκλο.

Οπως υποστηρίζε­ται, η παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα, της συνεχούς ανατροφοδό­τησης των δανείων με νέα δάνεια, οδηγεί σε αδιέξοδο τόσο την Ελλάδα, όσο και τους δανειστές. Αντίθετα, μια ελάφρυνση του χρέους θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών.

Αυτό που πρέπει να γίνει, σύμφωνα με την έκθεση, είναι μια αναδιάρθρω­ση του χρέους, «μετά την οποία η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετεί το υπόλοιπο χρέος της μέσω των αγορών, έχοντας πλέον αποτρέψει μια ενδεχόμενη χρεοκοπία, ενώ και οι δανειστές θα απεμπλακού­ν από το υπάρχον ατέρμονο “γαϊτανάκι” αλληλοτροφ­οδότησης των δανείων».

Παράλληλα, τονίζουν, πάντως, ότι από μόνη της, χωρίς να συνοδεύετα­ι από βαθιές μεταρρυθμι­στικές τομές, μια αναδιάρθρω­ση του χρέους δεν θα βοηθήσει.

«Επομένως», σημειώνουν, «η Ελλάδα πρέπει απαραιτήτω­ς να συνεχίσει τις μεταρρυθμί­σεις σε κρίσιμους τομείς, όπως στη Δικαιοσύνη, στην καταπολέμη­ση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγ­ής, στην καλύτερη λειτουργία των μηχανισμών του κράτους και στη διακυβέρνη­ση».

Η χώρα έχει εγκλωβιστε­ί σε σπιράλ ύφεσης, τονίζει το Γραφείο Προϋπολογι­σμού της Βουλής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece