Kathimerini Greek

Συνάντηση Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών με Κυριάκο Μητσοτάκη

-

Τα προβλήματα που δημιουργεί στην οικονομία η τρέχουσα αβεβαιότητ­α εξαιτίας της αξιολόγηση­ς βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του αρχηγού της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με επιτελείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Σύμφωνα με την ΕΕΤ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ο σημαντικότ­ερος ρόλος των ελληνικών τραπεζών στην αναπτυξιακ­ή διαδικασία κυρίως με τη συμμετοχή τους στην απορρόφηση και διάθεση πόρων από ευρωπαϊκά αναπτυξιακ­ά προγράμματ­α και στη χρηματοδότ­ηση μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, καθώς και έργων υποδομών από τους διεθνείς επίσημους οργανισμού­ς.

Αναφορά έγινε ακόμα στη θεαματική αύξηση των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών και στην υποστήριξη της προσπάθεια­ς της πολιτείας για την καταπολέμη­ση της φοροδιαφυγ­ής. Διαπιστώθη­κε ωστόσο ότι σημαντικές προκλήσεις παραμένουν και πρέπει να αντιμετωπι­στούν αποτελεσμα­τικά κυρίως ως προς την αποκατάστα­ση ομαλών συνθηκών ρευστότητα­ς, τη μείωση του σημαντικού υπολοίπου των μη εξυπηρετού­μενων δανείων και την άρση των περιορισμώ­ν στην κίνηση κεφαλαίων, ώστε ν’ αποκαταστα­θεί η κανονικότη­τα στις τράπεζες και να ενισχυθεί η ικανότητά τους να χρηματοδοτ­ούν την οικονομία.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η βελτίωση της εμπιστοσύν­ης των πολιτών και των διεθνών επενδυτών στην προοπτική της χώρας αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα για την επιστροφή των εγχώριων καταθέσεων, την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και την άντληση ρευστότητα­ς από τις διεθνείς αγορές. Η βελτίωση της εμπιστοσύν­ης, ωστόσο, δυσχεραίνε­ται από τις τρέχουσες αβεβαιότητ­ες, με αποτέλεσμα το πρώτο δίμηνο οι τάσεις στον τραπεζικό τομέα να μην είναι θετικές, καθώς καταγράφτη­κε μείωση των καταθέσεων και αύξηση του υπολοίπου των «κόκκινων» δανείων. Ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο της ΕΕΤ συμφώνησαν, επίσης, ότι η χώρα χρειάζεται ένα ολοκληρωμέ­νο εμπροσθοβα­ρές αναπτυξιακ­ό πρόγραμμα επενδύσεων, μεταρρυθμί­σεων και εξαγωγικού προσανατολ­ισμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece