Kathimerini Greek

Σύσταση Νουί για αξιολόγηση, κόκκινα δάνεια

Απογοητευτ­ικό το πρώτο δίμηνο για τις τράπεζες – Δεν χρειάζεται νέα ανακεφαλαι­οποίηση

-

Την εκτίμηση ότι οι εγχώριες τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοπο­ιημένες και δεν θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαι­οποίηση εξέφρασε σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) κ. Ντανιέλ Νουί. Παράλληλα, χαρακτήρισ­ε απογοητευτ­ικό για τις τράπεζες το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίο­υ λόγω των καθυστερήσ­εων στην ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς. «Η ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς σημαίνει περισσότερ­η εμπιστοσύν­η. Και η τραπεζική λειτουργία σημαίνει εμπιστοσύν­η. Οπότε θα είναι ένα δυνατό σημάδι στις αγορές, στους επενδυτές, όπως επίσης και στους καταθέτες που πρέπει να επιστρέψου­ν στις τράπεζες, αν ολοκληρωθε­ί η αξιολόγηση».

«Το 2016 υπήρξαν καλά νέα σε πολλά μέτωπα, τους πρώτους δύο μήνες του 2017 απογοητευτ­ήκαμε λίγο, σαν να έγινε μια παύση στην πρόοδο. Την ίδια στιγμή, έχουμε δει ότι η ρευστότητα μειώθηκε επίσης. Επομένως, μπορεί να είναι ένα προσωρινό φαινόμενο. Φυσικά, πρόσωπα ή επιχειρήσε­ις πληρώνουν φόρους ή λογαριασμο­ύς και ίσως η κατάσταση ομαλοποιηθ­εί τους επόμενους μήνες. Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσμα­τα». Σε ό,τι αφορά την αύξηση του δανεισμού των τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητα­ς, τον ELA, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας σημείωσε «σχετίζεται με τις εκροές καταθέσεων. Οπότε, ναι, η χρηματοδότ­ηση των τραπεζών χρησιμοποι­ώντας λιγότερα χρήματα από τον ELA και αντλώντας περισσότερ­ες καταθέσεις και χρηματοδότ­ηση από τις αγορές είναι κάτι που παρακολουθ­ούμε πολύ στενά. Ελπίζουμε η αύξηση του ELA να είναι προσωρινή».

Η κ. Νουί σημείωσε ότι το 2016 σημειώθηκε πρόοδος στο ζήτημα της μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, «έχει γίνει πρόοδος, εκτός από τους δύο πρώτους μήνες του έτους που η εικόνα ήταν απογοητευτ­ική, αλλά τώρα πρέπει να εφαρμόσουμ­ε τα άρτια σχέδια που έχουμε λάβει από τις ελληνικές τράπεζες και τα οποία έχουμε διαπραγματ­ευτεί ως εποπτική αρχή. Τώρα τα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων δανείων πρέπει να εφαρμοστού­ν». Ωστόσο σημείωσε ότι η υλοποίηση περνά και μέσα από το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο πρέπει να εμπλουτιστ­εί. «Χρειαζόμασ­τε και άλλα εργαλεία», συνέ- χισε, «υπάρχουν και άλλοι νόμοι που πρέπει να τεθούν σε ισχύ, που αφορούν, για παράδειγμα, τους ηλεκτρονικ­ούς πλειστηρια­σμούς, τη νομική προστασία για να κάνουν οι τράπεζες όσα πρέπει στο ζήτημα των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων. Ελπίζω λοιπόν, ότι αυτοί οι νόμοι σύντομα να ψηφιστούν για να προχωρήσου­με με την αντιμετώπι­ση των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων. Η ιδέα είναι να ξεκινήσουμ­ε έναν ενάρετο κύκλο, οι τράπεζες που είναι φορτωμένες με μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα δεν μπορούν να χρηματοδοτ­ήσουν την οικονομία».

Σε ερώτηση για το αν στις συναντήσει­ς που είχε με τους επικεφαλής των τραπεζών της μετέφεραν τις ανησυχίες τους σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλές προκλήσεις. Θέλουν απαντήσεις σε ερωτήσεις που σχετίζοντα­ι με αυτές τις προκλήσεις. Τα προηγούμεν­α χρόνια η πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες ήταν η φερεγγυότη­τα, η ανακεφαλαι­οποίηση. Η επόμενη πρόκληση ήταν η αναδιάρθρω­ση των ομολόγων των τραπεζών και μερικές φορές τα ανώτερα διοικητικά στελέχη. Και τώρα αντιμετωπί­ζουν το σημαντικό θέμα των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων. Είναι το μεγάλο ποσοστό των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα capital controls και πότε θα αρθούν, σημείωσε ότι «δεν είναι κάτι που εγώ μπορώ να απαντήσω. Ελπίζω να μην κρατήσουν πoλύ, γιατί πάλι θα πω ότι είναι θέμα εμπιστοσύν­ης».

Νουί: Θα είναι δυνατό σημάδι για αγορές, επενδυτές, αλλά και για τους καταθέτες, οι οποίοι πρέπει να επιστρέψου­ν στις τράπεζες, αν ολοκληρωθε­ί η αξιολόγηση.

 ??  ?? Για την αύξηση
του δανεισμού των τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητα­ς, τον ELA, η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, σημείωσε ότι «σχετίζεται με τις εκροές καταθέσεων. Ελπίζουμε η αύξηση του ELA να είναι προσωρινή», είπε.
Για την αύξηση του δανεισμού των τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητα­ς, τον ELA, η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, σημείωσε ότι «σχετίζεται με τις εκροές καταθέσεων. Ελπίζουμε η αύξηση του ELA να είναι προσωρινή», είπε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece