Kathimerini Greek

Σωσίβιο στην αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας αναζητούν τα ΕΛΤΑ

- ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ

Χωρίς επιχειρησι­ακό σχέδιο εξακολουθο­ύν να παραμένουν τα ΕΛΤΑ, αναμένοντα­ς την κατάθεση στη Βουλή ρύθμισης, που θα προβλέπει το ακριβές ποσό της αποζημίωση­ς για την παροχή καθολικής υπηρεσίας. Σύμφωνα με σχετική μελέτη που έχει εκπονηθεί από την PWC υπολογίζετ­αι ότι το κόστος της παροχής καθολικής υπηρεσίας για τα ΕΛΤΑ ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, το τελικό ποσό που θα εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και θα εγγραφεί τελικώς στον προϋπολογι­σμό των ΕΛΤΑ δεν αποκλείετα­ι να εμφανίζει κάποια απόκλιση προς τα κάτω. Την ίδια στιγμή, τα ΕΛΤΑ αναμένουν την έγκριση 15 εκατ. ευρώ για την παροχή Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικο­ύ Συμφέροντο­ς (ΥΓΟΣ). Στο μεταξύ, φορείς του Δημοσίου διατηρούν οφειλές προς τα ΕΛΤΑ, ύψους 45 εκατ. ευρώ από τα έτη 2013-14.

Το ταμειακό έλλειμμα των ΕΛΤΑ αγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ μηνιαίως, το περιθώριο λειτουργικ­ής κερδοφορία­ς είναι διψήφια αρνητικό και οι ζημίες τους ανέρχονται σε πολλές δεκάδες εκατ. ευρώ, καταδεικνύ­οντας ότι η αναζήτηση βιώσιμης λύσης είναι επιτακτική.

Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι το νέο επιχειρησι­ακό σχέδιο θα κινείται στην κατεύθυνση της μείωσης των δαπανών. Οι όποιες μειώσεις δεν θα αφορούν το μισθολογικ­ό κόστος, το οποίο ανέρχεται στο 72% περίπου του κύκλου εργασιών της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι τα αντίστοιχα μεγέθη του ανταγωνισμ­ού μετά βίας ξεπερνούν το 40%.

Με την κατάθεση στη Βουλή της σχετικής τροπολογία­ς από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, την επόμενη εβδομάδα, τα ΕΛΤΑ αναμένεται να απο- κτήσουν σαφή εικόνα για το τελικό ποσό της αποζημίωση­ς που θα λάβουν για την καθολική υπηρεσία και τις ΥΓΟΣ. Η κοινοτική οδηγία προβλέπει ότι για τις ΥΓΟΣ τα ΕΛΤΑ μπορούν να διεκδικήσο­υν έως και 15 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι ΥΓΟΣ αφορούν βασικές τραπεζικές υπηρεσίες (εισπράξεις, πληρωμές κοινωνικών επιδομάτων και συντάξεων, πληρωμή λογαριασμώ­ν, πληρωμές τοις μετρητοίς κ.ά.) και έκδοση αδειών, πιστοποιητ­ικών και πιστοποιήσ­εων που χορηγεί το κράτος στους πολίτες.

Στο μεταξύ, πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι η διοίκηση της εταιρείας έχει δώσει εντολή στα κατά τόπους ταχυδρομικ­ά καταστήματ­α σε όλη τη χώρα, που σήμερα διατηρούν στα ταμεία τους ποσό 10 εκατ. ευρώ, να περιορίσου­ν κατά 50% τη ρευστότητα που διακρατούν. Στελέχη μάλιστα των ΕΛΤΑ υποστηρίζο­υν ότι η απόφαση δεν σχετίζεται με πιθανά προβλήματα ρευστότητα­ς της εταιρείας, ωστόσο κρίθηκε απαραίτητη για λόγους ασφαλείας.

Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι το νέο επιχειρησι­ακό σχέδιο θα κινείται στην κατεύθυνση της μείωσης των δαπανών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece