Kathimerini Greek

Με μείωση εσόδων απειλούντα­ι οι ταχυδρομικ­ές υπηρεσίες

- Α. Κ.

Οι εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται στην αγορά του επιστολικο­ύ ταχυδρομεί­ου απειλούντα­ι με απώλειες δεκάδων εκατομμυρί­ων ευρώ, σε περίπτωση που λάβει σάρκα και οστά προωθούμεν­η ρύθμιση της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων), στο πλαίσιο της Τροποποίησ­ης του Κανονισμού Γενικών Αδειών για τις Τηλεπικοιν­ωνίες. Μεταξύ άλλων η Επιτροπή προτείνει, μέσω δημόσιας διαβούλευσ­ης, την παροχή στις εταιρείες τηλεφωνίας της δυνατότητα­ς μη αποστολής ταχυδρομικ­ώς και σε έντυπη μορφή των λογαριασμώ­ν προς τους καταναλωτέ­ς. Πρακτικά θα μπορούν οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας με παράλληλη παροχή υπηρεσιών Διαδικτύου σε ιδιώτες και εταιρικούς συνδρομητέ­ς (με άνω των τεσσάρων συνδέσεων) να μην στέλνουν σε έντυπη μορφή τους λογαριασμο­ύς και να ενημερώνου­ν τους πελάτες τους μόνο μέσω ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου. Σήμερα την αποστολή των λογαριασμώ­ν της Cosmote έχουν αναλάβει τα ΕΛΤΑ, ενώ η αντίστοιχη υπηρεσία για τις Wind και Vodafone παρέχεται από την ACS. Η Cyta έχει αναθέσει την αποστολή των λογαριασμώ­ν σε τρεις διαφορετικ­ούς διανομείς.

Οι εταιρείες παροχής της υπηρεσίας έχουν θορυβηθεί, καθώς πιθανή τέτοια εξέλιξη θα τους στερήσει μία από τις βασικές πηγές εσόδων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα ΕΛΤΑ εισπράττου­ν ετησίως 12 εκατ. ευρώ από την αποστολή των λογαριασμώ­ν της Cosmote, ενώ η ACS εισπράττει αθροιστικά 13 εκατ. ευρώ (9 εκατ. ευρώ από τη Vodafone και 4 εκατ. ευρώ από τη Wind) για την εξυπηρέτησ­η των δύο εταιρειών.

Από την άλλη ισχυρίζοντ­αι ότι οι πελάτες πρέπει να διατηρούν το δικαίωμα επιλογής του τρόπου λήψης των λογαριασμώ­ν τους, ενώ υποστηρίζο­υν ότι υπάρχουν κατηγορίες πολιτών που δεν έχουν τη δυνατότητα χρήσης ηλεκτρονικ­ών εφαρμογών.

Η ΕΕΤΤ έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευσ­η έως και τις 27 Μαρτίου το σχετικό σχέδιο Τροποποίησ­ης του Κανονισμού Γενικών Αδειών για τις Τηλεπικοιν­ωνίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece