Kathimerini Greek

Πωλητήριο σε Σελόντα, Νηρέα από τράπεζες

Προκρίνουν το σχέδιο διάθεσης των μετοχών που έχουν στις εταιρείες σε στρατηγικό επενδυτή

- Των ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ και ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η αναδιάρθρω­ση των ιχθυοκαλλι­εργειών, καθώς παραδόθηκε την προηγούμεν­η Παρασκευή στις τράπεζες το τελευταίο μέρος της μελέτης που εκπόνησαν PwC, Alvarez & Marsal και Lazard, που εξετάζει τις εναλλακτικ­ές δυνατότητε­ς για την καλύτερη αξιοποίηση των Σελόντα - Δίας και Νηρέα, οι οποίες από τον Μάιο του 2015 έχουν περάσει στον έλεγχο των τραπεζών.

Δύο είναι οι βασικές επιλογές: α) άμεση πώληση των μετοχών που κατέχουν οι τράπεζες σε στρατηγικό επενδυτή, β) συγχώνευση των εταιρειών σε ένα ενιαίο σχήμα, επίτευξη οικονομιών κλίμακας και σε δεύτερο χρόνο πώλησή του σε επενδυτή. Οι επιλογές αυτές θα τεθούν στη κρίση των Δ.Σ. των τραπεζών και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η άμεση πώληση φαίνεται το πιο πιθανό ενδεχόμενο. Στόχος είναι οι σχετικές αποφάσεις να ληφθούν πριν από το Πάσχα. Πρόκειται για ένα από τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματ­α αναδιάρθρω­σης που επιχειρούν οι τέσσερις συστημικές τρά- πεζες: Σελόντα - Δίας (έχουν συγχωνευθε­ί) και Νηρεύς πετυχαίνου­ν συνολικές πωλήσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ, διαθέτουν ενεργητικό άνω των 600 εκατ. ευρώ και απασχολούν συνολικά περίπου 2.300 άτομα. Στη Σελόντα οι τράπεζες ελέγχουν το 82,11% του συνολικού αριθμού με- τοχών της και στον Νηρέα το 75,9% μετά τη μετατροπή δανειακών υποχρεώσεω­ν ύψους 222 εκατ. ευρώ σε μετοχικό κεφάλαιο.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η άμεση πώληση έχει το μεγάλο πλεονέκτημ­α ότι θα κλείσει ένα «μέτωπο» που απασχολεί τις τράπεζες χρόνια, θα μεταδώσει ένα ισχυρό μήνυμα για την αποφασιστι­κότητα των διοικήσεων να προχωρήσου­ν ταχύτερα στο φλέγον ζήτημα των μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Επιπλέον, θα βοηθήσει την επίτευξη των στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Ωστόσο, οι τράπεζες θα πρέπει να αποδεχθούν περαιτέρω ζημίες και πρόσθετη απομείωση δανείων.

Η δεύτερη επιλογή, η συγχώνευση με στόχο τη δημιουργία ενός μεγαλύτερο­υ σχήματος και η αξιοποίηση των οικονομιών κλίμακας μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη αποτίμηση του νέου σχήματος, ωστόσο θα απαιτηθεί πολύ χρόνος. Εκτιμάται ότι για τη συγχώνευση θα απαιτηθούν 18 με 24 μήνες και θα πρέπει να ανατεθεί σε εξειδικευμ­ένο σύμβουλο. Oι τράπεζες φαίνεται να προκρίνουν την άμεση πώληση.

Μέχρι το Πάσχα αναμένοντα­ι οι αποφάσεις για την αναδιάρθρω­ση των εταιρειών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece