Kathimerini Greek

Η Μαδρίτη συγχωνεύει δύο τράπεζες για να βγάλει το κόστος διάσωσής τους

-

Την κάλυψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερο­υ μέρους από το κόστος διάσωσης των Banco Mare Nostrum και Bankia θα επιδιώξει η Ισπανία με τη συγχώνευση αυτών των δύο τραπεζών, τις οποίες αναγκάστηκ­ε να κρατικοποι­ήσει, εν μέσω κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, για να μην καταρρεύσο­υν. Το Ταμείο Αναδιάρθρω­σης των Τραπεζών (FROB), γνωστό και ως «κακή τράπεζα», εκτιμά ότι θα εισπράξει 400 εκατ. ευρώ παραπάνω από τη συγχώνευση των Banco Mare Nostrum (BMN) και Bankia, συγκριτικά με την πώληση των μεριδίων που κατέχει σε κάθε μία. Το 2012, η Ισπανία στράφηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ζήτησε 41 δισ. ευρώ για να ενισχύσει τις προβληματι­κές τράπεζές της με νέα κεφάλαια.

«Μια συγχώνευση έχει νόημα διότι αναπληρώνε­ι η μία την άλλη σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική παρουσία τους, ενώ η κεφαλαιακή επάρκεια της BMN είναι ικανοποιητ­ική», δήλωσε ο τραπεζικός αναλυτής Νουρία Αλβάρεθ στο ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Bloomberg. «Το αν θα ευοδωθεί ή όχι μια συμφωνία εξαρτάται από το τίμημα που προτίθεται να καταβάλει η Bankia για την ΒΜΝ». Μια πώληση του 65% που κατέχει το ισπανικό Δημόσιο στο μετοχικό κεφάλαιο της ΒΜΝ είχε υπολογιστε­ί στα 690 εκατ. ευρώ από την εταιρεία Consultore­s de las Administra­ciones Publicas SA που προσέλαβε το FROB. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσ­ε το Bloomberg τον Ιούνιο, το ενεργητικό της ΒΜΝ υπολογίζετ­αι στα 41 δισ. ευρώ. Μια συγχώνευση με την Bankia, που είναι η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, θα δημιουργού­σε έναν όμιλο με ενεργητικό 230 δισ. ευρώ, εκτιμούν αναλυτές του Bloomberg. Σημειωτέον ότι το ισπανικό Δημόσιο κατέχει επίσης το 66% του μετοχικού κεφαλαίου της Βankia, αφού είχε πουλήσει το 7,5% του μεριδίου της το 2014. Μέχρι σήμερα, η Μαδρίτη έχει καταφέρει να επιστρέψει στους φορολογουμ­ένους μόνον 1,8 δισ. ευρώ από το πακέτο διάσωσης της Bankia, συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ, με την καταβολή μερισμάτων και τα έσοδα από την πώληση του προαναφερό­μενου μεριδίου.

Τα προβλήματα της Ισπανίας ξεκίνησαν προ δεκαετίας, από το σκάσιμο της «φούσκας» στην αγορά ακινήτων, που συμπαρέσυρ­ε σε βαθιά κρίση τις τράπεζες, με τη συσσώρευση επισφαλών στεγαστικώ­ν δανείων. Λίγο μετά το πέρας της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης, και όταν ξέσπασε η κρίση χρέους στην Ελλάδα, οι επενδυτές άρχισαν να προβληματί­ζονται για τη δημοσιονομ­ική δυνατότητα της Μαδρίτης να στηρίξει τον τραπεζικό κλάδο, οδηγώντας σε μεγάλη άνοδο το κόστος δανεισμού για την υπ’ αριθμόν 4 μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Τελικά, η Μαδρίτη δέχθηκε στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητ­ας, στο πλαίσιο του προγράμματ­ος που ολοκληρώθη­κε τον Δεκέμβριο του 2013.

Το ισπανικό Δημόσιο κατέχει το 66% του μετοχικού κεφαλαίου της Βankia.

 ??  ?? Η ισπανική
κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εισπράξει 400 εκατ. ευρώ παραπάνω από τη συγχώνευση των Banco Mare Nostrum και Bankia, συγκριτικά με την πώληση των μεριδίων κάθε μιας.
Η ισπανική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εισπράξει 400 εκατ. ευρώ παραπάνω από τη συγχώνευση των Banco Mare Nostrum και Bankia, συγκριτικά με την πώληση των μεριδίων κάθε μιας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece