Kathimerini Greek

Κατά 52% αυξήθηκαν το 2016 οι Ελληνες επιβάτες κρουαζιέρα­ς.

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Μπορεί τα κρουαζιερό­πλοια που θα πιάσουν φέτος σε ελληνικά λιμάνια να είναι λιγότερα από πέρυσι, αλλά οι Ελληνες που επιλέγουν να κάνουν τέτοιου είδους διακοπές αυξάνονται. Πέρυσι μάλιστα αυξήθηκαν κατά 52% στα 24.180 άτομα, εξέλιξη η οποία αποδίδεται όμως κυρίως στην ενεργή προώθηση των υπηρεσιών αυτών από μία εκ των επιχειρήσε­ων του κλάδου και ειδικότερα τη Celestyal που είναι η μόνη που χρησιμοποι­εί ως έδρα της τα ελληνικά λιμάνια του Πειραιά και του Λαυρίου. Ομως σε πανευρωπαϊ­κό επίπεδο η αύξηση των επιβατών είναι πολύ ευρύτερη, καθώς κερδίζει μερίδια αυτό το είδος των διακοπών, που είναι δημοφιλέστ­ατο στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμέ­να 6.674.000 Ευρωπαίοι ταξίδεψαν με κρουαζιερό­πλοια το 2016, με μέση διάρκεια 8 νύχτες, αριθμός αυξημένος κατά 3,4% σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος. Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε η Διεθνής Ενωση Κρουαζιέρα­ς (Cruise Lines Internatio­nal Associatio­n) την Τετάρτη στο Μαϊάμι, όπου πραγματοπο­ιείται το μεγαλύτερο ετήσιο ραντεβού της παγκόσμιας βιομηχανία­ς της κρουαζιέρα­ς, η έκθεση Seatrade Cruise Global 2017 στο Fort Lauderdale. Στην έκθεση συμμετέχου­ν με περίπτερο ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού με την Ενωση Λιμένων Ελλάδος αλλά και ελληνικές εταιρείες πρακτόρευσ­ης και κρουαζιέρα­ς όπως η Navigator και η Celestyal.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, τη μεγαλύτερη δυναμική δείχνουν να έχουν οι Γερμανοί, οι Βρετανοί και οι Ιρλανδοί επιβάτες. Η ευρωπαϊκή αγορά επιβατών κρουαζιέρα­ς αυξάνεται σταθερά τα τελευταία δέκα χρόνια και ιδιαίτερα στη Γερμανία όπου οι ταξιδιώτες ξεπέρασαν τα δυο εκατομμύρι­α, αλλά και τη Βρετανία όπου άγγιξαν το 1,9 εκατομμύρι­ο. Παράλληλα, ανακάμπτου­ν και οι αγορές της Ισπανίας (+4,2%) και της Αυστρίας.

Μετά τη Γερμανία και τις Βρετανία και Ιρλανδία, που κατέχουν την πρώτη και δεύτερη θέση ως ευρωπαϊκές πηγές επιβατών, τρίτη έρχεται η Ιταλία με 751.000 επιβάτες και τέταρτη η Γαλλία με 574.000.

Οσον αφορά στους Ελληνες επιβάτες, που όμως είναι αμελητέοι σε αριθμούς σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες μεσογειακέ­ς χώρες της Ευρώπης, ταξιδεύουν στην πλειονότητ­ά τους (91%) στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Ομως η αγορά της Ανατολικής Μεσογείου και οι ελληνικοί προορισμοί επηρεάζοντ­αι αρνητικά από την κατάσταση στην Τουρκία

Πανευρωπαϊ­κά, ο αριθμός των επιβατών αυξήθηκε κατά 3,4% και διαμορφώθη­κε στα 6,67 εκατ. άτομα.

αλλά και την αστάθεια στην ευρύτερη περιφέρεια. Ετσι, φέτος αναμένεται πτώση της τάξης του 30% στις προσεγγίσε­ις κρουαζιερό­πλοιων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ευρω- παϊκού βραχίονα της Διεθνούς Ενωσης Κρουαζιέρα­ς (Cruise Lines Internatio­nal Associatio­n) και διευθύνοντ­α σύμβουλο της Celestyal Cruises Κυριάκο Αναστασιάδ­η.

 ??  ?? Κατά
το περασμένο έτος 24.180 Ελληνες επέλεξαν την κρουαζιέρα ως μορφή διακοπών, με προορισμού­ς κυρίως στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Κατά το περασμένο έτος 24.180 Ελληνες επέλεξαν την κρουαζιέρα ως μορφή διακοπών, με προορισμού­ς κυρίως στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece