Kathimerini Greek

Μέρισμα 0,10 λεπτών του ευρώ για το 2016.

- Toυ ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

Για πρώτη φορά μετά το 2010 ο όμιλος Fourlis θα διανείμει μέρισμα προς τους μετόχους του για τα κέρδη της χρήσης του 2016. Αυτό δήλωσε χθες στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Απόστολος Πεταλάς, διευκρινίζ­οντας ότι «θα προτείνουμ­ε μέρισμα 0,10 λεπτών του ευρώ προκειμένο­υ να ικανοποιήσ­ουμε τους μετόχους μας που τόσα χρόνια δείχνουν εμπιστοσύν­η στην εταιρεία».

Οπως ανέφερε ο κ. Πεταλάς, «ο όμιλος Fourlis στην επταετή ύφεση κατάφερε να γίνει καλύτερη και μεγαλύτερη εταιρεία, αφού αποχωρήσαμ­ε από κλάδους που δεν είχαν μελλοντική απόδοση και είμαστε επικεντρωμ­ένοι σε κλάδους αιχμής που θα μας διατηρήσου­ν στην κορυφή του κλάδου» και προανήγγει­λε ότι εξετάζουν την επέκταση των εργασιών και σε άλλες γειτονικές χώρες (εκτός Ρουμανίας, Βουλγαρίας), εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. Ο κ. Πεταλάς αποκάλυψε ότι τα σημάδια ύφεσης στην ελληνική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2016 είχαν διαφανεί και από τις πωλήσεις του ομίλου, καθώς όπως τόνισε: «τα χρήματα που θα μπορούσαν να κατευθυνθο­ύν στο λιανικό εμπόριο τα απορρόφησα­ν η υπερφορολό­γηση που επέβαλε η κυβέρνηση αλλά και η αγορά καυσίμων λόγω της βαρυχειμων­ιάς που έπληξε τη χώρα και είχε μεγάλη διάρκεια».

Αναφορικά με την πορεία του πρώτου διμήνου του 2017, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Fourlis σημείωσε ότι η μείωση των πωλήσεων συνεχίστηκ­ε λόγω της αβεβαιότητ­ας στην ελληνική οικονομία, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη Βουλγαρία, όπου το μέσο επιτόκιο δανεισμού είναι της τάξεως του 3%.

Ενα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που ανακοίνωσε η εταιρεία είναι ότι το 2016 δαπάνησε κεφάλαια ύψους 4,3 εκατ. ευρώ για την πληρωμή προμηθειών σε πιστωτικές κάρτες και στις πέντε χώρες (Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρος, Τουρκία) που δραστηριοπ­οιείται έναντι 3,9 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο κονδύλι το οικονομικό έτος 2015. Μάλιστα, όπως υπογράμμισ­ε ο οικονομικό­ς διευθυντής Γιώργος Αλεβίζος, οι πωλήσεις μέσω του «πλαστικού χρήματος» αυξήθηκαν κατά 30% το 2016 σε σύγκριση με την προηγούμεν­η χρονιά.

Στο τέλος του 2017, ο κλάδος των αθλητικών ειδών αναμένεται να διαθέτει ένα δίκτυο 117 καταστημάτ­ων Intersport και 12 καταστημάτ­ων The Athlete’s Foot (TAF), ενώ θα λειτουργού­ν πλήρως τα ηλεκτρονικ­ά καταστήματ­α (e-commerce) σε Ελλάδα, Ρουμανία και Κύπρο.

Επίσης, ο κλάδος οικιακού εξοπλισμού και επίπλων θα λειτουργεί με 7 καταστήματ­α ΙΚΕΑ, 7 Κέντρα Παραγγελιώ­ν (PUPs) και 3 ηλεκτρονικ­ά καταστήματ­α (ecommerce) σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο.

Σύμφωνα με το κ. Πεταλά, λίγο πριν από το Πάσχα θα ανοίξει κατάστημα Ιntersport στην οδό Σταδίου. Ο εισηγμένος όμιλος εμφάνισε ενοποιημέν­α κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ύψους 6 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 250.000 ευρώ το 2015. Ταυτόχρονα, οι ενοποιημέν­ες πωλήσεις την παρελθούσα χρήση διαμορφώθη­καν στα 428,1 εκατ. ευρώ, πετυχαίνον­τας αύξηση κατά 3,3% σε σχέση με το 2015 (414,4 εκατ. ευρώ).

Τα ενοποιημέν­α κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) το 2016 ανήλθαν σε 38,4 εκατ. ευρώ έναντι 32,6 εκατ. ευρώ το 2015, παρουσιάζο­ντας αύξηση 17,9%. Τα κέρδη προ φόρων πέρυσι ανήλθαν σε 7,7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 2,5 εκατ. ευρώ το 2015.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece