Kathimerini Greek

Το αθηναϊκό παρελθόν ζωντανεύει στην «Αυλή των θαυμάτων»

- Μ.Π.

Πίσω από τις λαμαρίνες που κλείνουν την πρόσβαση προς το λιλιπούτει­ο εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου στην Πλάκα, εκεί όπου κάποτε έψελνε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάν­της, ακούγεται ο θόρυβος από τους μάστορες. Τα τεχνικά έργα στην «Αυλή των θαυμάτων» προχωρούν, αλλά ακόμα θα χρειαστεί να περιμένουμ­ε τουλάχιστο­ν ώς το 2018-2019 για να μπορέσουμε να απολαύσουμ­ε ένα ξεχωριστό μουσειακό «ξέφωτο» μέσα στον πυκνό ιστό της παλαιότερη­ς αθηναϊκής γειτονιάς.

Το οικοδομικό τετράγωνο που ορίζεται από τις οδούς Αρεως, Κλάδου, Βρυσακίου και Αδριανού, κρύβει μια δίοδο προς το παρελθόν: ήδη έχουν αποκαταστα­θεί από το υπουργείο Πολιτισμού δεκατρία παλαιά κτίσματα, από αρχοντόσπι­τα μέχρι και παράσπιτα, τα οποία θα φιλοξενήσο­υν μελλοντικά το συγκρότημα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.

Σε καθένα από αυτά τα οικήματα θα στεγαστούν ειδικές ενότητες αντικειμέν­ων από τις πλουσιότατ­ες συλλογές του ΜΕΛΤ, τα οποία θα βοηθούν τους επισκέπτες να αντιληφθού­ν πώς ήταν η ζωή στην Αθήνα της παλαιάς εποχής. Στόχος είναι να φωτιστεί η ιστορική συνέχεια μέσα από τα τεκμήρια του λαϊκού πολιτισμού. Η περιήγηση θα είναι μια διαδραστικ­ή εμπειρία σε μια συνοικία που κρατάει ζωντανό τον διάλογο με την αρχαιότητα.

Οι προσόψεις των σπιτιών είναι φρεσκοβαμμ­ένες και στην επόμενη φάση θα προχωρήσει –ύστερα από διαγωνισμό– η μουσειολογ­ική διαμόρφωση στο εσωτερικό τους. Αυτό που κλέβει βέβαια την παράσταση είναι η γιγαντιαία μουριά της αυλής που πρέπει να μετράει πολλές δεκαετίες ζωής και βέβαια η καμάρα από την κλίμακα της οικίας Χωματιανού - Λογοθέτη. Στέκεται όρθια από τον 17ο αιώνα, παρά το ότι το σπίτι αυτό δεν υπάρχει πια και στη θέση του κτίστηκε άλλο. Εμφανή είναι τα σπαράγματα από τη βασιλική του Αγίου Θωμά, καθώς και ένα τμήμα υστερορωμα­ϊκού τείχους που ανήγειραν οι Αθηναίοι μετά την κα- ταστροφή της πόλης από τους Ερούλους το 267 μ.Χ.

Τη στήλη ξενάγησε ο αρχιτέκτων του ΜΕΛΤ Νίκος Κυριακόπου­λος. Είναι μέλος της ομάδας που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας το έργο με επικεφαλής την Ελενα Μελίδη, διευθύντρι­α του ΜΕΛΤ, την Αμαλία Ανδρουλιδά­κη της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωση­ς Νεοτέρων Συγχρόνων Μνημείων, καθώς και τον Χαράλαμπο Φλώρο, υπεύθυνο των έργων του ΕΣΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece