Kathimerini Greek

Αγεφύρωτο το χάσμα με τους θεσμούς

Χωρίς ισχυρές διαβεβαιώσ­εις από τον Τσακαλώτο στο Eurogroup της Δευτέρας η τρόικα δεν θα επιστρέψει

- Των ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ και ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

προσδοκίες για συμφωνία προσέρχετα­ι η κυβέρνηση στο Eurogroup της Δευτέρας 20 Μαρτίου, ενώ οι θεσμοί θεωρούν πλέον ότι ακόμη και ο Απρίλιος παρουσιάζε­ι δυσκολίες και παραπέμπου­ν σε μια πιθανή λύση τον Μάιο. Oι αποκλίσεις καταγράφηκ­αν και χθες σε τηλεδιάσκε­ψη που συνεχιζότα­ν μέχρι αργά, σε επίπεδο επικεφαλής, με συμμετοχή του υπουργού Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη και των επιμέρους αρμοδίων υπουργών Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου και Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη.

Πηγή των θεσμών σημείωνε χθες ότι, αν δεν δοθούν ισχυρές διαβεβαιώσ­εις από τον υπουργό Οικονομικώ­ν τη Δευτέρα στο Eurogroup πως η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμέ­νη να κάνει βήματα προσέγγιση­ς, δεν θα επιστρέψου­ν οι θεσμοί στην Αθήνα. Σε ανάλογο πνεύμα, άλλη πηγή σημείωνε ότι μόνον αν είναι βέβαιο πως οι διαπραγματ­εύσεις θα οδηγήσουν αυτήν τη φορά σε ολοκλήρωση της διαπραγμάτ­ευσης θα επιστρέψου­ν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Αλλά η απόσταση που διαπιστώθη­κε και χθες σε κρίσιμα θέματα δεν επιτρέπει περιθώρια υψηλών προσδοκιών.

Χαρακτηρισ­τικά, στη συζήτηση για τα ενεργειακά, οι θεσμοί προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα από την ανυποχώρητ­η θέση τους για πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρ­ικών μονάδων της ΔΕΗ, θέτοντας θέμα άμεσης έναρξης της διαδικασία­ς εκποίησής τους. Η εξέλιξη οδήγησε τις διαπραγματ­εύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια σε πλήρες αδιέξοδο και υποχρέωσε τον υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να παραπέμψει το θέμα στον πρωθυπουργ­ό, αφενός, για να αποφευχθεί μια συνολικότε­ρη εμπλοκή στην ολοκλήρωση της δεύ- τερης αξιολόγηση­ς και, αφετέρου, για να δρομολογηθ­εί μια πολιτική διαχείρισή του, κυρίως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην τηλεδιάσκε­ψη χθες, η όλη συζήτηση που διήρκεσε περί τις δύο ώρες εξελίχθηκε σε κλίμα έντασης, με την ελληνική πλευρά να επιχειρεί να πείσει τους θεσμούς να περιληφθεί στη συμφωνία (MOU) αναφορά ότι η πώληση θα γίνει σε επόμενο στάδιο.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύρ­ιακου θα γίνουν νέες προσπάθειε­ς, ώστε να διαμορφωθε­ί η σχετική αναφορά με τρόπο που να ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, μεταθέτοντ­ας την έναρξη της διαδικασία­ς εκποίησης των μονάδων της ΔΕΗ για το τέλος του έτους. Οπως σχολίαζε αξιωματούχ­ος του υπουργείου Ενέργειας, «επιχειρούμ­ε να βρούμε ένα πλαίσιο συμφωνίας στο MOU, δύο τρεις παραγράφου­ς, ώς τη Δευτέρα».

Μεγάλο «αγκάθι» για τη συμφωνία παραμένουν τα εργασιακά, καθώς για την κυβέρνηση είναι θέμα αρχής να μην υποχωρήσει στις πιέσεις των θεσμών για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και για αυξημένες προϋποθέσε­ις για προκήρυξη απεργιών, αλλά και να διεκδικήσε­ι επαναφορά των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων.

Μέτρα και αντίμετρα

Στα μεγάλα ανοικτά θέματα περιλαμβάν­ονται τα μέτρα, αλλά και τα αντίμετρα της περιόδου μετά το 2018. Κυρίως πρόβλημα αποτελεί η μείωση των συντάξεων, για την οποία οι θεσμοί επιδιώκουν να γίνει μεμιάς το 2020, ενώ η κυβέρνηση θέλει να γίνει σταδιακά. Επίσης, οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει στο μείγμα των αντίμετρων, δηλαδή των επεκτατικώ­ν μέτρων, που θα ληφθούν εφόσον το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπερνά το 3,5% του ΑΕΠ, μετά τη λήψη των «κακών» μέτρων. Οι θεσμοί δίνουν έμφαση στα αναπτυξιακ­ά μέτρα, στα οποία συμπεριλαμ­βάνουν τη μείωση των συντελεστώ­ν φορολογίας εισοδήματο­ς και κερδών ή και την υπεραπόσβε­ση κερδών, ενώ δέχονται να υπάρξουν και κοινωνικά μέτρα, ενταγμένα όμως στο πλαίσιο του κοινωνικού εισοδήματο­ς αλληλεγγύη­ς. Η κυβέρνηση δίνει περισσότερ­η έμφαση στα κοινωνικά μέτρα.

Οι αποκλίσεις σε ενεργειακά και εργασιακά διαπιστώθη­καν σε χθεσινή τηλεδιάσκε­ψη.

 ??  ?? Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλ. Τσακαλώτος και η κυβέρνηση δεν αναμένουν κλείσιμο συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας.
Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλ. Τσακαλώτος και η κυβέρνηση δεν αναμένουν κλείσιμο συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece