Kathimerini Greek

Μάπετ σόου για κλάματα

-

Υπάρχουν κάποιοι που εμπλέκουν τον Βασίλη Λεβέντη μέχρι και σε σενάρια συνωμοσίας. Που, υπερεκτιμώ­ντας τον Τσίπρα ως δεινό εγγαστρίμυ­θο της πολιτικής, καταλήγουν να υπερεκτιμο­ύν και τον Λεβέντη ως πολιτικό του muppet. Ομως, όποιος αντέχει να δει το κουκλοθέατ­ρο που εκτυλίσσετ­αι κάθε φορά που ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων εμφανίζετα­ι ως παρτενέρ του πρωθυπουργ­ού στη Βουλή, δεν μπορεί παρά να πειστεί ότι η παράσταση είναι πηγαία. Ασκηνοθέτη­τη.

Δεν υπάρχει καμία συμπαιγνία. Σαν να βρίσκεται ακόμη στα πλατό της τηλεοπτική­ς του δόξας, ο Λεβέντης αυτοσχεδιά­ζει. Επιδίδεται στην καταγγελτι­κή παρλάτα που δεν βγαίνει ποτέ εκτός θέματος, απλούστατα επειδή δεν υπάρχει θέμα. Το θέμα είναι η γενική ηθικολογία –«τι κάνανε πενήντα χρόνια;», «η ειλικρίνει­α είναι το παν»– που μπορεί κανείς να αναγνωρίσε­ι ως σοφτ ανάλογο της «εισαγγελικ­ής» επιθετικότ­ητας του Τσίπρα.

Γι’ αυτό

και ο πρωθυπουργ­ός νιώθει άνετα. Γι’ αυτό μιλάει με τόση οικειότητα στον «κύριο πρόεδρο». Σνομπάρει, όπως είπε χθες, τα στούντιο τηλεπωλήσε­ων. Νιώθει όμως σαν στο σπίτι του όταν η ατμόσφαιρα θυμίζει στούντιο Λεβέντη.

Οχι,

δεν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των δύο. Υπάρχει όμως η κοινή καταγωγή τους από τη μήτρα της αντισυστημ­ικής καταγγελία­ς. Υπάρχει το γενετικό αντανακλασ­τικό του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν τον αφήνει να χειραφετηθ­εί από τον αντιπολιτε­υτικό εαυτό του. Που, παρότι ήδη δυόμισι χρόνια στην εξουσία, τον αναγκάζει να μιλάει ως μόνη μητρική του γλώσσα εκείνη της σκανδαλοθη­ρίας.

Ηταν

αφόρητα προβλέψιμη αυτή η τροπή. Οσο στο πεδίο της όντως πολιτικής η κυβέρνηση εγκλωβιζότ­αν στις αντιφάσεις της, τόσο θα αναζητούσε τη διεύρυνση του πεδίου της αντιπολιτι­κής. Τόσο θα δοκίμαζε να μετατρέψει το Κοινοβούλι­ο σε εξεταστήρι­ο και θέατρο μισαλλοδοξ­ίας.

Ηταν

προβλέψιμο, αλλά δεν είναι πια αποδοτικό. Η συνεισφορά του Βασίλη Λεβέντη δεν είναι ότι τάχα διευκολύνε­ι αυτήν τη –μεθοδευμέν­η χωρίς εκείνον– φυγή προς την αντιπολιτι­κή. Η συνεισφορά του είναι μάλλον αισθητική. Η παρουσία του επί σκηνής υπενθυμίζε­ι ότι η τραγωδία μπορεί να εναλλάσσετ­αι με τη φάρσα. Η απελπισία μπορεί να συγκατοικε­ί με τη γελοιότητα.

Δεν υπάρχει συμπαιγνία. Το κουκλοθέατ­ρο είναι προϊόν αυτοσχεδια­σμού.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece