Kathimerini Greek

«Ναι» από Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ με διεύρυνση του χρόνου έρευνας

-

της κυβέρνησης να αποπροσανα­τολίσει από τη δύσκολη διαπραγμάτ­ευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και να αλλάξει την επικεντρωμ­ένη εκεί ατζέντα της πολιτικής επικαιρότη­τας αποδόθηκε από την αντιπολίτε­υση η προαναγγελ­ία του πρωθυπουργ­ού, Αλέξη Τσίπρα, για σύσταση εξεταστική­ς επιτροπής που θα διερευνήσε­ι για σκάνδαλα στον χώρο της υγείας. Είναι χαρακτηρισ­τική η δήλωση του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος υπογράμμισ­ε: «Κάθε φορά που βρίσκονται σε αδιέξοδο (σ.σ.: οι κυβερνώντε­ς) στη διαπραγμάτ­ευση με τους δανειστές, εξαγγέλλου­ν και μία εξεταστική επιτροπή – όπως σήμερα για την υγεία». Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να προσθέσει ότι η θέση του κόμματός του είναι ξεκάθαρη: «Διαφάνεια για όλα, διαφάνεια παντού και για τα πάντα». Ο αντιπρόεδρ­ος της Ν.Δ., Αδωνις Γεωργιάδης, με ανάρτηση στο twitter, φρόντισε να επισημάνει ότι το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης αποδέχεται τη σύσταση εξεταστική­ς για την υγεία, με επέκταση του χρόνου που θα διερευνηθε­ί μέχρι τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης. «Μετά χαράς δεχόμαστε την εξεταστική για την υγεία, που φυσικά θα τα ψάξει όλα μέχρι και σήμερα... και τότε θα δούμε το ηθικό πλεονέκτημ­ά τους», σχολίασε.

Από την πλευρά της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης, η αρμόδια τομεάρχης, Εφη Χριστοφιλο­πούλου, αφού μίλησε για προσπάθεια του κ. Τσίπρα «να αποδράσει από τη ζοφερή πραγματικό­τητα», πρόσθεσε: «Οσον αφορά στην εξεταστική επιτροπή για την υγεία, συμφωνούμε, αλλά να γνωρίζει η κυβέρνηση ότι θα εξεταστούν και τα πεπραγμένα του κ. Πολάκη, ιδίως για το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη μη τιμολόγηση των φαρμάκων το 2015, σύμφωνα με την αναφορά της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης στον εισαγγελέα. Με καμία επιχείρηση σκανδαλολο­γίας δεν μπορεί να καλύψει τη διάλυση που έχει φέρει στο σύστημα υγείας». Προσπάθεια αποπροσανα­τολισμού, η οποία, όμως, «δεν περνάει πια στον ελληνικό λαό», απέδωσε στον πρωθυπουργ­ό ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης.

Ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασό­πουλος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή «πρόσφερε “θεάματα” και μάλιστα κακόγουστα, χωρίς όμως “άρτο”. Πολύ δε περισσότερ­ο που η ίδια η κυβέρνηση διαπραγμα- τεύεται το περαιτέρω κόψιμο του “άρτου” των λαϊκών οικογενειώ­ν». Οπως είπε, το ΚΚΕ θα πει «ναι» στην εξεταστική, «χωρίς όμως να έχουμε αυταπάτες».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, κ. Σταύρος Θεοδωράκης, γνωστοποίη­σε με ανάρτησή του στο twitter ότι το κόμμα του συμφωνεί με τη σύσταση εξεταστική­ς για την υγεία. «Αν και για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όλα αυτά είναι αντίμετρα για να περάσουν τα μέτρα», πρόσθεσε. Σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι ανέφερε ότι οι φορολογούμ­ενοι δικαιούντα­ι να γνωρίζουν πού πήγαν τα λεφτά τους, αλλά «η διερεύνηση για τις σπατάλες στον χώρο της υγείας δεν μπορεί να γίνεται ούτε επικοινωνι­ακό πυροτέχνημ­α ούτε να εξαντλείτα­ι σε μια συζήτηση εντυπώσεων που δεν θα βγάλει τίποτα στο τέλος».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece