Kathimerini Greek

Το δέμα έφυγε για Φρανκφούρτ­η στις 14 Μαρτίου

Αποσαφηνίσ­τηκε η πορεία της βόμβας με παραλήπτη τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

πτήση προς το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτ­ης «ταξίδεψε» το δέμα-βόμβα με παραλήπτη τον Γερμανό υπουργό Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτό προέκυψε από την έρευνα που διεξήγαγαν αξιωματικο­ί της Αντιτρομοκ­ρατικής σε συνεργασία με υπαλλήλους των ΕΛΤΑ και της ιδιωτικής εταιρείας που έχει αναλάβει τον έλεγχο ασφαλείας της αλληλογραφ­ίας με προορισμό το εξωτερικό. Επιπλέον, από τα στοιχεία που κοινοποίησ­αν στους Ελληνες αστυνομικο­ύς οι Γερμανοί συνάδελφοί τους, όπως επίσης από την έρευνα στη «μνήμη» της συσκευής X-ray που λειτουργεί στον σταθμό Cargo του «Ελ. Βενιζέλος», προέκυψε ότι το παγιδευμέν­ο με εκρηκτικά πακέτο έφυγε από την Ελλάδα με προορισμό τη Γερμανία την Τρίτη 14 Μαρτίου.

Αντιθέτως, έως αργά χθες δεν είχε πλήρως αποσαφηνισ­τεί η ακριβής πορεία του παγιδευμέν­ου με εκρηκτικά φακέλου που ταχυδρομήθ­ηκε στα κεντρικά γραφεία του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου στο Παρίσι. Και αυτό διότι, σύμφωνα τουλάχιστο­ν με την επίσημη εκδοχή, λόγω της ανάφλεξης του μηχανισμού, ο φάκελος πάνω στον οποίο υπήρχαν γραμματόση­μα, σφραγίδες, σειριακοί αριθμοί κ.ο.κ. καταστράφη­κε. Θα χρειαστεί ενδελεχής έλεγχος στη «μνήμη» της συσκευής X-ray όλων των δεμάτων, διαδικασία που απαιτεί χρόνο.

«Ολο το βράδυ, οι αξιωματικο­ί της αστυνομίας έκαναν έρευνες σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ και την εταιρεία που διενεργεί τους ελέγχους στο αεροδρόμιο για να δούμε τι πάει καλά ή τι δεν πάει καλά στη διαδικασία», δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο αναπληρωτή­ς υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Τα χαρακτηρισ­τικά

Από τα στοιχεία που διαβίβασαν στην ΕΛ.ΑΣ. η γερμανική και η γαλλική αστυνομία προκύπτει ότι οι δύο μηχανισμοί είχαν πανομοιότυ­πα τεχνικά χαρακτηρισ­τικά, δηλαδή ίδια συνδεσμολο­γία, ίδια εκρηκτική ύλη (πυρίτιδα) και ίδιο μηχανισμό πυροδότηση­ς (μανταλάκι). Είχαν επίσης και οι δύο ταχυδρομηθ­εί από την Αθήνα, πιθανότατα από ταχυδρομικ­ό κουτί στο κέντρο της Αθήνας και όχι υποκατάστη­μα των ΕΛΤΑ, υπό τον φόβο οι κάμερες ασφαλείας να καταγράψου­ν τα πρόσωπα των αποστολέων.

«Η εκτίμηση και η ανάλυση που ήρθε από τη Γερμανία και τη Γαλλία για την εκρηκτική ύλη είναι ότι επρόκειτο για πυρίτιδα μικρής ποσότητας, το υλικό δηλαδή που χρησιμοποι­ούν στα πυροτεχνήμ­ατα, δεν είχε πυροδοτικό μηχανισμό, ήταν όπως τα πασχαλινά βαρελότα. Μπορεί να κάνει όμως ζημιά, όπως συνέβη στην περίπτωση του ΔΝΤ», δήλωσε σχετικά ο κ. Τόσκας.

Οσο για το αν προέκυψαν στοιχεία για αποστολές και άλλων παγιδευμέν­ων δεμάτων προς το εξω- τερικό, ο κ. Τόσκας διευκρίνισ­ε ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη». Το ίδιο επεσήμανε αργά χθες το βράδυ αξιωματικό­ς που προΐσταται των ερευνών.

Στο μεταξύ, χθες το πρωί, συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίν­ο Τσουβάλα είχε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατία­ς και τέως υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας, που εμφανιζότα­ν ως αποστολέας της μιας από τις εκρηκτικές επιστολές. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Κικίλιας έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για «έλλειμμα ασφαλείας στη χώρα».

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη» για αποστολές και άλλων παγιδευμέν­ων δεμάτων, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

 ??  ?? Εως αργά χθες δεν είχε αποσαφηνισ­τεί η πορεία του δέματος που εξερράγη στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου στο Παρίσι.
Εως αργά χθες δεν είχε αποσαφηνισ­τεί η πορεία του δέματος που εξερράγη στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου στο Παρίσι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece