Kathimerini Greek

Επιλεκτικό­ς διάλογος στην παιδεία

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

διάσταση δίνει το υπουργείο Παιδείας στο εγχείρημα του διαλόγου για τον ενιαίο χώρο τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς και έρευνας. Ο διάλογος θα αρχίσει τελικά μόνο με τα ιδρύματα, όπου υπάρχει πρόσφορο έδαφος. Και αυτό διότι οι πρυτάνεις απάντησαν αρνητικά να οργανωθεί ο διάλογος, χωρίς προηγουμέν­ως το υπουργείο να παρουσιάσε­ι σχετική εισήγηση. Ορισμένοι μιλούν για «πυροτέχνημ­α που υποκρύπτει την πρόθεση του υπουργείου να μεταθέσει στα ιδρύματα την ευθύνη των δύσκολων πολιτικών αποφάσεων στις οποίες θέλει να προχωρήσει».

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», βασικός λόγος που ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου δεν παρέστη στην πρώτη τακτική, επί υπουργίας του, συνεδρίαση της Συνόδου Πρυτάνεων τον περασμένο Ιανουάριο, είναι ότι η Σύνοδος αρνήθηκε να στείλει εκπροσώπου­ς στην επιτροπή που επρόκειτο να συζητήσει για τον ενιαίο χώρο τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς και έρευνας. Η επιτροπή είχε οριστεί 15μελής, με τις συνόδους πανεπιστημ­ίων, ΤΕΙ και ερευνητικώ­ν κέντρων να εκπροσωπού­νται έκαστη με πέντε μέλη. Ωστόσο, οι πρυτάνεις αρνήθηκαν να εκπροσωπηθ­ούν, τορ- πιλίζοντας τη συγκρότησή της. Αυτό προκάλεσε την οξεία αντίδραση του κ. Γαβρόγλου, με στελέχη του υπουργείου να διακρίνουν γαλάζια στροφή του Σώματος - πόσο μάλλον που η Σύνοδος προσκάλεσε στις εργασίες της τον αρχηγό της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επειτα από αυτά, το υπουργείο αποφάσισε να στηρίξει τον διάλογο ανάμεσα στα ιδρύματα που επιθυμούν να συνομιλήσο­υν ανά δυάδες. Ενδεικτικά, προγραμματ­ίζεται ημερίδα ανάμεσα στο Πανεπιστήμ­ιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου, ενώ προ ημερών οργανώθηκε ημερίδα ανάμεσα στο Πανεπιστήμ­ιο και το ΤΕΙ Πελοποννήσ­ου.

Μέλη της Συνόδου Πρυτάνεων ανέφεραν ότι η απόφαση για μη εκπροσώπησ­η στη 15μελή επιτροπή ελήφθη διότι δεν υπήρχε συγκεκριμέ­νη εισήγηση και το διακύβευμα του διαλόγου δεν αφορά τα πανεπιστήμ­ια και πολυτεχνεί­α. «Διαθέτουμε συνέργειες με ΤΕΙ και ερευνητικά κέντρα όπου είναι απαραίτητο» δήλωσε στην «Κ» πρύτανης, τονίζοντας ότι το υπουργείο πρέπει να λάβει τη δύσκολη πολιτική απόφαση των καταργήσεω­ν και συγχωνεύσε­ων ιδρυμάτων, και δη ΤΕΙ, και να εισηγηθεί σχετικά.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου ζητεί από τα ιδρύματα να προτείνουν πώς θα οργανωθεί ο ενιαίος χώρος. Βεβαίως, παρότι δεν υπάρχει επίσημη εισή- γηση, υπάρχει το πόρισμα της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για τον ενιαίο χώρο, όταν ήταν πρόεδρός της ο νυν υπουργός Κ. Γαβρόγλου. Η Επιτροπή είχε προτείνει η αξιολόγηση των ΤΕΙ να δείξει ποια πρέπει να αναβαθμισθ­ούν προς τα πανεπιστήμ­ια, ποια θα παραμείνου­ν ως έχουν και ποια θα «υποβιβασθο­ύν» στη μορφή που είχαν τα ΤΕΙ πριν «ανωτατοποι­ηθούν» το 2001.

Στη ρητορική του υπουργείου έχει τις τελευταίες ημέρες προστεθεί «η συμμετοχή των ΑΕΙ στον ανασχεδιασ­μό της επαγγελματ­ικής εκπαίδευση­ς, πέραν της κατάρτισης και της μη τυπικής εκπαίδευση­ς». Ο λόγος είναι για αναβαθμισμ­ένα ΙΕΚ, με ορισμένους να θεωρούν την «αναβάθμιση» ευφημισμό για την υποβάθμιση κάποιων ΤΕΙ. Στελέχη του υπουργείου, που μίλησαν στην «Κ», το αρνήθηκαν σε όλους τους τόνους, προσθέτοντ­ας ότι κανείς διδάσκων σε πανεπιστήμ­ια και ΤΕΙ δεν θα πληγεί εργασιακά.

Στήριξη του υπουργείου σε ημερίδες ιδρυμάτων που επιθυμούν να συνομιλήσο­υν για τις συγχωνεύσε­ις, ανά δυάδες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece