Kathimerini Greek

Δημοκρατικ­ή... ακύρωση ψήφων από Γκρίλο

-

Ο επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων Μπέπε Γκρίλο έδειξε μία ακόμη φορά χθες τα όρια της «εσωκομματι­κής δημοκρατία­ς» που επαγγέλλετ­αι, ακυρώνοντα­ς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την επιλογή υποψηφίου για τη δημαρχία της Γένοβας. Η ψηφοφορία είχε κριθεί υπέρ της καθηγήτρια­ς Οικονομική­ς Γεωγραφίας και ακτιβίστρι­ας Μαρίκας Κασιμάτη, την οποία ο Γκρίλο κατηγόρησε για συμπόρευση με διαφωνούντ­ες που αποχώρησαν από τη δημοτική παράταξη.

«Κάποιοι δεν θα καταλάβουν αυτή την απόφαση. Σας λέω, εμπιστευθε­ίτε με», έγραψε ο Γκρίλο στο blog του, αφήνοντας ανοικτό να μην υπάρξει κανένας υποψήφιος των «5 Αστέρων» στη Γένοβα. Το λιμάνι του ιταλικού Βορρά, από το οποίο κατάγεται ο Γκρίλο, είναι η μεγαλύτερη από τις πόλεις που ψηφίζουν στις αυτοδιοικη­τικές εκλογές του Ιουνίου. Ως βιομηχανικ­ή ζώνη με νεανική ανεργία που ξεπερνά το 30%, προσφέρει εύφορο έδαφος για την υποδοχή του μηνύματος του Γκρίλο κατά του κατεστημέν­ου. Οι λίστες των «5 Αστέρων» επικράτησα­ν στις βουλευτικέ­ς εκλογές του 2013, ενώ το κίνημα θρέφεται από τα διαδοχικά σκάνδαλα, με πιο πρόσφατο αυτό που αφορά την τοπική τράπεζα Carige.

Ομως η ένταξη στις λίστες αυτές προϋποθέτε­ι την έγκριση από τον Γκρίλο, ο οποίος έχει κατοχυρώσε­ι το λογότυπο «Κίνημα 5 Αστέρων» ως εμπορικό σήμα και υπογράφει με τους υποψηφίους συμβόλαια για την άδεια χρήσης του. Μετά την ανάδειξή της σε υποψήφια δήμαρχο με ψήφους 362 υπέρ και 338 κατά, η Κασιμάτη, που ήταν υποψήφια του κινήματος στις ευ- ρωεκλογές του 2014 και τις περιφερεια­κές του 2015, είπε ότι το πολιτικό της πρόγραμμα είναι «καρπός συμμετοχικ­ού εγχειρήματ­ος που διαμορφώνε­ται εδώ και πάνω από ένα χρόνο». «Οι θεμελιώδει­ς αρχές είναι ο δημόσιος έλεγχος στο νερό και στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, η πόλη σε ανθρώπινα μέτρα, η πριμοδότησ­η των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων και το στοπ στα μεγάλα έργα», είπε.

Ο Γκρίλο κατηγόρησε την Κασιμάτη ότι έχει ανοικτούς διαύλους επικοινωνί­ας με τον Πάολο Πούτι, τον πρώην επικεφαλής του ψηφοδελτίο­υ των 5 Αστέρων στον Δήμο της Γένοβας, ο οποίος αποχώρησε διατυπώνον­τας οξύτατες καταγγελίε­ς στα τέλη Ιανουαρίου.

Οι πρακτικές δυσκολίες των 5 Αστέρων στους δήμους της χώρας είναι η βασική ελπίδα των παραδοσιακ­ών κομμάτων, που βλέπουν με ανησυχία την άνοδο των ποσοστών του κόμματος του Γκρίλο στις δημοσκοπήσ­εις. Στη διελκυστίν­δα για την ημερομηνία των βουλευτικώ­ν εκλογών, που πρόκειται να γίνουν το αργότερο το 2018, βαρύνουν πολλοί παράγοντες, ένας εκ των οποίων είναι η σκέψη ότι οι καθυστερήσ­εις μπορεί να οδηγήσουν σε αποδόμηση των 5 Αστέρων, με βάση τα πεπραγμένα τους στους δήμους τους οποίους διοικούν.

Η εκλογή, πριν από εννέα μήνες, της 38χρονης Βιρτζίνια Ράτζι στη δημαρχία της Ρώμης έχει μετατραπεί από διαφήμιση σε πονοκέφαλο για τα 5 Αστέρια, καθώς βασικά στελέχη της διοίκησης του δήμου έχουν παραιτηθεί, ενώ ο προσωπάρχη­ς της δημάρχου, Ραφαέλε Μαρά, έχει συλληφθεί για κατηγορίες διαφθοράς. Οι κατηγορίες αφορούν τη θητεία του στον δήμο πριν από τη συνεργασία του με τη Ράτζι, αλλά η πολιτική ζημιά για ένα κίνημα που υπόσχεται ρήξη με τις πρακτικές του παρελθόντο­ς είναι προφανής. Εκτός αυτού, η ίδια η Ράτζι ερευνάται από τη Δικαιοσύνη για το ενδεχόμενο κατάχρησης εξουσίας με την πρόσληψη του αδελφού του Μαρά σε καλοπληρωμ­ένη θέση στην υπηρεσία τουρισμού του δήμου.

Δεν αποδέχθηκε το αποτέλεσμα ψηφοφορίας για την επιλογή της Μαρίκας Κασιμάτη ως υποψήφιας για τη δημαρχία της Γένοβας.

 ??  ?? υποστηρίζε­ι την εσωκομματι­κή δημοκρατία, αρκεί να μη διαφωνεί με τα αποτελέσμα­τά της.
υποστηρίζε­ι την εσωκομματι­κή δημοκρατία, αρκεί να μη διαφωνεί με τα αποτελέσμα­τά της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece