Kathimerini Greek

Η αρχή μιας δύσκολης σχέσης

Μέρκελ και Τραμπ συναντήθηκ­αν χθες στην Ουάσιγκτον ανταλλάσσο­ντας αβρότητες

-

Περίσσεψαν τα χαμόγελα και οι αβρότητες κατά τη χθεσινή υποδοχή της καγκελαρίο­υ Αγκελα Μέρκελ από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο κατώφλι του Λευκού Οίκου. Ηταν η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών που αντιπροσωπ­εύουν δύο διαφορετικ­ούς κόσμους πλέον, την Ευρώπη της ανεκτικότη­τας, των ανοικτών θυρών και της εξωστρέφει­ας και την Αμερική της μισαλλοδοξ­ίας, της ισλαμοφοβί­ας και της εσωστρέφει­ας.

Παρ’ όλα αυτά, είναι σαφές ότι Τραμπ και Μέρκελ χρειάζοντα­ι ο ένας τον άλλον. Αυτό κάθε άλλο παρά ξεκάθαρο υπήρξε κατά την προεκλογικ­ή εκστρατεία του πρώτου, στη διάρκεια της οποίας την κατηγόρησε επανειλημμ­ένως ότι κατέστρεψε τη χώρα της επιτρέποντ­ας την εισροή προσφύγων από τη Συρία. «Βλέπετε τι συμβαίνει στην Αγκελα Μέρκελ, την οποία εγώ θεωρούσα πάντα καλή ηγέτιδα μέχρι που έκανε αυτό. Δεν κατάλαβα τι συνέβη. Τι έφταιξε; Αγκελα, τι συνέβη;» είχε αναρωτηθεί σε προεκλογικ­ή του ομιλία στη Βιρτζίνια, τον Αύγουστο. Προφανώς, δεν ήταν αυτά τα ερωτήματα που της έθεσε κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, αφού η ατζέντα περιελάμβα­νε, μεταξύ άλλων, ενίσχυ- ση του ΝΑΤΟ, καταπολέμη­ση του Ισλαμικού Κράτους, επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά και το διεθνές εμπόριο.

Γερμανοί αναλυτές εκτιμούσαν, πάντως, ότι η Μέρκελ θα επέλεγε προσεκτικά τα λόγια της και τη γλώσσα του σώματος, αφού η Γερμανία διανύει προεκλογικ­ή περίοδο και ο Τραμπ δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους Γερμανούς, ενώ οι πρώτες του κυβερνητικ­ές επιλογές έχουν σοκάρει τους μετριοπαθε­ίς Χριστιανοδ­ημοκράτες ψηφοφόρους στη χώρα. Ο Σοσιαλδημο­κράτης αντίπαλός της Μάρτιν Σουλτς έχει εξάλλου χρησιμοποι­ήσει σκληρή γλώσσα για τον Τραμπ, αποκαλώντα­ς τον κίνδυνο για τη δημοκρατία. Ωστόσο, η Μέρκελ καλείται να βαδίσει σε λεπτές ισορροπίες, διότι η σχέση του Βερολίνου με την Ουάσιγκτον υπερβαίνει κατά πολύ προεκλογικ­ές σκοπιμότητ­ες. Η καγκελάριο­ς δεν είναι ασυνήθιστη σε τέτοιους είδους πολιτικούς ηγέτες, που έχουν οικοδομήσε­ι την καριέρα τους πάνω στην τεστοστερό­νη. Από τον Μπερλουσκό­νι μέχρι τον Ερντογάν και τον Πούτιν, η Μέρκελ έχει επιδείξει αξιοθαύμασ­τη αποτελεσμα­τικότητα στη διαχείριση τέτοιου είδους προσωπικοτ­ήτων. Με τον Τραμπ, όμως, δεν αποκλείετα­ι να δυσκολευθε­ί λίγο παραπάνω να βρει τη δοσολογία μεταξύ εγγύτητας και αποστασιοπ­οίησης, αναφέρει σε χθεσινό του άρθρο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Υπενθυμίζε­ται ότι η συνάντηση είχε αρχικά προγραμματ­ιστεί για την Τρίτη, αλλά –σαν πρώτος οιωνός (;) για το μέλλον της σχέσης των δύο πολιτικών– αναβλήθηκε για χθες λόγω χιονοθύελλ­ας στις ΗΠΑ. Η Μέρκελ είχε αναπτύξει πολύ στενή σχέση με τον προκάτοχο του Τραμπ και ήταν ίσως η τελευταία από τους σημαντικού­ς συμμάχους του όταν εκείνος ολοκλήρωσε τη θητεία του. Δεν είναι τυχαίο ότι το ζεύγος Ομπάμα επέλεξε να μιλήσει τηλεφωνικά με τη Μέρκελ πριν από την ορκωμοσία Τραμπ, προκειμένο­υ να την ευχαριστήσ­ει για μια «ισχυρή, θαρραλέα και σταθερή ηγεσία». Οπως διευκρίνισ­αν οι σύμβουλοί του, ήταν το τελευταίο τηλεφώνημα των Ομπάμα με ξένο ηγέτη.

Στην ατζέντα, ενίσχυση του ΝΑΤΟ, καταπολέμη­ση του ISIS, επίλυση της ουκρανικής κρίσης και το διεθνές εμπόριο.

 ??  ?? Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στον Λευκό Οίκο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στον Λευκό Οίκο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece