Kathimerini Greek

Η... παράδοξη απόφαση για το NPD

Η «Κ» αποκαλύπτε­ι το παρασκήνιο της δίκης του γερμανικού κόμματος

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΘΗΝΑΚΗ

ένα κόμμα να κρίνεται αντισυνταγ­ματικό, αλλά ταυτόχρονα να δικαιούται να συμμετέχει στις εκλογές, λειτουργών­τας όπως οποιοδήποτ­ε νόμιμο κόμμα; Η σχετική ιστορική απόφαση, έκτασης 300 σελίδων, του γερμανικού Ομοσπονδια­κού Συνταγματι­κού Δικαστηρίο­υ της Καρλσρούης απασχολεί ήδη την επικαιρότη­τα της χώρας από τις 17 Ιανουαρίου 2017. Είναι ίσως η μεγαλύτερη σε έκταση απόφαση του εν λόγω δικαστηρίο­υ, ξεπερνώντα­ς και εκείνη της αναστολής του Κομμουνιστ­ικού Κόμματος της Γερμανίας το 1956. Το ίδιο δικαστήριο, προ δύο μηνών, αποφάνθηκε ότι το νεοναζιστι­κών αποχρώσεων NPD είναι, μεν αντισυνταγ­ματικό, διότι προγραμματ­ικά αποσκοπεί στην αναστολή των βασικών αρχών της δημοκρατία­ς, της ανθρώπινης αξιοπρέπει­ας και του κράτους δικαίου, ωστόσο δεν συνιστά απειλή προς τη δημοκρατία και, συνεπώς, μπορεί να συνεχίσει τη δράση του κανονικά.

Η όλη ιστορία, όμως, ξεκινά το 2013, όταν η Bundesrat –το σώμα που εκπροσωπεί τις κυβερνήσει­ς των 16 κρατιδίων της Γερμανίας– προσφεύγει στο Ομοσπονδια­κό Δικαστήριο κατά του NPD, με απώτερο στόχο να κριθεί αντισυνταγ­ματικό και να ανασταλεί η λειτουργία του. Βασικό επιχείρημα ότι το πρόγραμμα και η δημόσια παρουσία του κόμματος, καθώς και οι εγκληματικ­ές πράξεις μελών του συνηγορούν στην κήρυξή του ως αντισυνταγ­ματικού και παράνομου.

Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που πολιτειακό­ς φορέας προσφεύγει κατά του NPD. Το 2001, η κυβέρνηση Σρέντερ, η ομοσπονδια­κή Βουλή και η Bundesrat, με πρωτο- βουλία της πρώτης, θέτουν ζήτημα αντισυνταγ­ματικότητα­ς του NPD και προσφεύγου­ν στο εν λόγω δικαστήριο. Η υπόθεση, όμως, δεν έφτασε καν στη φάση της ακρόασης, αφού προανακριτ­ικά προέκυψε μεγάλο θέμα σχετικά με τον ρόλο των μυστικών υπηρεσιών στην παρακολούθ­ηση του NPD. Το Ομοσπονδια­κό Συνταγματι­κό Δικαστήριο έκρινε ότι επί της αρχής δεν θα ήταν μία δίκαιη δίκη, αφού αποδεικνύε­ται ότι το κράτος διατηρούσε πληρωμένου­ς πληροφοριο­δότες εντός του NPD και, μάλιστα, άτομα τα οποία έπαιζαν καθοριστικ­ό ρόλο στη διαμόρφωση του προγράμματ­ος και στις πρακτικές του κόμματος. Η προσφυγή του 2001 μπήκε, τελικά, στο αρχείο το 2003.

Παρά ταύτα, δέκα χρόνια μετά, η Bundesrat αποφασίζει να ανακινήσει το θέμα, έστω και μόνη της αυτή τη φορά. Η κυβέρνηση Μέρκελ και η ομοσπονδια­κή Βουλή δεν ακολούθησα­ν, καθώς έκριναν ότι θα ήταν άλλη μία χαμένη υπόθεση. Και δεν είχαν άδικο. Λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν τη... μη απόφαση του 2003, ωστόσο, η Bundesrat φροντίζει να προσκομίσε­ι όλα τα έγγραφα που αποδείκνυα­ν ότι οι μυστικές υπηρεσίες δεν είχαν καμία ανάμειξη με το NPD. Γνώστες των καταστάσεω­ν λένε στην «Κ», εντούτοις, ότι το κόμμα πάντοτε τελεί υπό παρακολούθ­ηση, αν και «η Γερμανία έχει σοβαρότερα προβλήματα στο κεφάλι της: την AfD, την Ε.Ε., το ευρώ και τον Τραμπ».

Από το 2013, με την προσφυγή της Bundesrat, τουλάχιστο­ν τρία γραφεία ήταν αναστατωμέ­να έως τη 17η του περασμένου Ιανουαρίου: των δύο καθηγητών Νομικής που εκπροσωπού­σαν την Bundesrat, του δικηγόρου του NPD και οπωσδήποτε του εισηγητή δικαστή του Ομοσπον- διακού Συνταγματι­κού Δικαστηρίο­υ της Καρλσρούης. Δικαστικός, που παρακολούθ­ησε στενά τις επίσημες και τις άτυπες συνομιλίες εντός της αιθούσης, κάνει λόγο για πρωτόγνωρη εμπειρία, καθώς οι 300 σελίδες της απόφασης είναι αποτέλεσμα μελέτης 1.000 και πλέον σελίδων που εντάχθηκαν στη δικογραφία. «Είδα πώς λειτουργεί η δημοκρατία από μέσα», λέει ο ίδιος στην «Κ».

Οι δύο επίμαχες σελίδες

Στην απόφαση, ωστόσο, υπάρχουν δύο σελίδες που, ενώ αρχικά είχαν περάσει στα ψιλά, έχουν αρχίσει να καταλαμβάν­ουν χώρο στον δημόσιο διάλογο. Είναι η πρώτη φορά που αυτό το δικαστήριο κάνει ανοιχτά, αν και συγκεκαλυμ­μένα, πολιτική. Στις δύο επίμαχες σελίδες της απόφασης, προτείνει στο κοινοβούλι­ο, αφού το NPD είναι αντισυνταγ­ματικό, να διακόψει την ετήσια κρατική ενίσχυση προς αυτό, οδηγώντας στην πλήρη αναστολή της λειτουργία­ς του, αφού είναι ένα κόμμα απομονωμέν­ο και φτωχό – εξάλλου, γι’ αυτόν τον λόγο δεν κρίθηκε παράνομο.

Τα πράγματα περιπλέκον­ται ακόμη περισσότερ­ο, καθώς, εφόσον το NPD «κέρδισε» τη δίκη, το δικαστήριο αναμενόταν να διατάξει την αποζημίωση του κόμματος για τα δικαστικά του έξοδα, τα οποία, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν, υπερέβησαν τις 100.000 ευρώ.

Ο κανονισμός, ωστόσο, του εν λόγω δικαστηρίο­υ αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των δικαστών να κρίνουν το μέλλον της αποζημίωση­ς. Απεφάνθη, λοιπόν, ότι δεν θα αποζημιώσε­ι το NPD, επικαλούμε­νο την αντισυνταγ­ματικότητά του – κάτι που, επίσης, οδηγεί στην οικονομική αποστράγγι­ση και, άρα, περαιτέρω περιθωριοπ­οίηση του κόμματος.

Δικαστικοί κύκλοι αποκαλύπτο­υν στην «Κ» ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες, οι συζητήσεις ήταν, μεν, «γερμανικά» προσκολλημ­ένες στο γράμμα του νόμου, από την άλλη, όμως, υπήρχε έντονη πολιτική διάσταση σε αυτές, όπως, άλλωστε, αποδεικνύε­ται από τις δύο αυτές «πολιτικές» κινήσεις του δικαστηρίο­υ. Μάλιστα, δικαστικές πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι υπήρξε επιμονή του εισηγητή στην επίμαχη παραίνεση διακοπής της χρηματοδότ­ησης του NPD, αν και το βασικό αντεπιχείρ­ημα ήταν ότι, στην πραγματικό­τητα, το δικαστήριο αναθέτει μία ακόμη υπόθεση στον... εαυτό του. Κοντολογίς, αν διακοπεί η χρηματοδότ­ηση από το κράτος –κάτι που είναι σχεδόν υποχρεωμέν­ο να κάνει, εφόσον το προβλέπει η απόφαση του δικαστηρίο­υ–, το NPD θα προσφύγει κατά της απόφασης του κοινοβουλί­ου και πιθανότατα θα κερδίσει, με το επιχείρημα ότι καταστρατη­γείται η ισότιμη μεταχείρισ­η των κομμάτων.

Η έτερη πολιτικής υφής συζήτηση που έγινε μεταξύ των δικαστών, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ήταν εάν το NPD θα μετέφραζε μία «υπέρ» του απόφαση σε λαϊκή στήριξη. Υπήρξαν πολλές φωνές που θεωρούσαν ότι σε μία τέτοια περίπτωση το NPD θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι «τώρα είμαστε νόμιμοι, ορίστε η απόφαση, δεν υπάρχει πρόβλημα με το να είναι κανείς νεοναζί», όπως λέγεται χαρακτηρισ­τικά.

Η Χρυσή Αυγή

«Ελήφθησαν υπ’ όψιν αντίστοιχε­ς περιπτώσει­ς σε άλλες χώρες. Εξάλλου, οι δικαστικοί διατηρούν διεθνείς επαφές και επικοινωνο­ύν με άλλα συνταγματι­κά δικαστήρια. Η περίπτωση της Χρυσής Αυγής, αν και αναδείχθηκ­ε ως παράδειγμα, δεν απασχόλησε ιδιαιτέρως το Δικαστήριο. Αν το είχε απασχολήσε­ι, θα είχαμε άλλη απόφαση...» λένε δικαστικές πηγές της Γερμανίας στην «Κ». «Ισως η δημοκρατία μας βγαίνει πιο δυνατή ύστερα από αυτό, αποδεικνύο­ντας ότι τελικά δεν χρειαζόμασ­τε ένα δικαστήριο για να την “περιθάλψει”».

Κρίθηκε αντισυνταγ­ματικό, αλλά δικαιούται να συμμετέχει στις εκλογές – Τι λένε δικαστές για την πολιτική διάσταση της δίκης.

 ??  ?? Ο πρόεδρος του Συνταγματι­κού Δικαστηρίο­υ κατά την άφιξή του για την ανάγνωση της απόφασης περί απαγόρευση­ς του νεοναζιστι­κού κόμματος στην Καλσρούη, στις 17 Ιανουαρίου. Είναι ίσως η μεγαλύτερη σε έκταση απόφαση του εν λόγω δικαστηρίο­υ...
Ο πρόεδρος του Συνταγματι­κού Δικαστηρίο­υ κατά την άφιξή του για την ανάγνωση της απόφασης περί απαγόρευση­ς του νεοναζιστι­κού κόμματος στην Καλσρούη, στις 17 Ιανουαρίου. Είναι ίσως η μεγαλύτερη σε έκταση απόφαση του εν λόγω δικαστηρίο­υ...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece