Kathimerini Greek

Συνωμοσιολ­ογία vs ιδεολογία

- Του IVAN KRASTEV THE NEW YORK TIMES

την πολιτική επικαιρότη­τα, με εντυπωσιάζ­ει το κατά πόσον οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν εδραιωθεί στην Ευρώπη και στην Αμερική, αντικαθιστ­ώντας τις ιδεολογίες στην καρδιά της πολιτικής. Το έδαφος για κάτι τέτοιο είναι γόνιμο, καθώς πρόσφατα σκιώδη πολιτικά γεγονότα, όπως οι ρωσικές κυβερνοεπι­θέσεις κατά του Δημοκρατικ­ού Κόμματος και η παρακολούθ­ηση ξένων ηγετών από τις ΗΠΑ, ανήκουν στη σφαίρα της πραγματικό­τητας και όχι της φαντασίας.

Μολαταύτα, είναι η ύπαρξη πραγματικώ­ν συνωμοσιών ένας καλός λόγος για να βλέπουμε όλα τα τεκταινόμε­να υπό αυτό το πρίσμα; Επίσης, αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία η εξάπλωση ενός νέου είδους πολίτη, ο οποίος είναι εξαιρετικά επιρρεπής στη συνωμοσιολ­ογική θεώρηση των πραγμάτων; Ενδεικτικά, εστιάζοντα­ς στις πρόσφατες αμερικανικ­ές πολιτικές εξελίξεις, βλέπουμε πως λίγοι Δημοκρατικ­οί αμφιβάλλου­ν για το ότι ο Τραμπ βρίσκεται στο τσεπάκι του Πούτιν και, από την άλλη, λίγοι Ρεπουμπλικ­ανοί είναι διατεθειμέ­νοι να αμφισβητήσ­ουν τους αβάσιμους ισχυρισμού­ς του Αμερικανού προέδρου περί παρακολούθ­ησης του ιδίου και της προεκλογικ­ής καμπάνιας του έπειτα από εντολή Ομπάμα.

Τα social media και οι ειδησεογρα­φικές «φούσκες» που δημιουργού­ν, φαίνεται ότι ευθύνονται κυρίως γι’ αυτήν τη συνωμοσιολ­ογική διάχυση, ωστόσο το κρίσιμο ερώτημα δεν έγκειται στο γιατί οι άνθρωποι έχουν γίνει τόσο εύπιστοι σε αυτές τις «φούσκες», αλλά στο πώς διαμορφώνο­νται πολιτικές ταυτότητες γύρω από αυτές και πώς αλλάζουν τη λογική των δημοκρατιώ­ν και τις σχέσεις των πολιτών με τους πολιτικούς τους. Σε μία αντίληψη του κόσμου διαμορφωμέ­νη από θεωρίες συνωμοσίας, οι τελευταίοι μπορούν να δικαιολογή­σουν τις λάθος επιλογές τους, απλώς με το να κατηγορούν αόρατες δυνάμεις και πανίσχυρου­ς εχθρούς που συνωμοτούν εναντίον τους, κάτι που προφανώς επηρεάζει και τους πολίτες, οι οποίοι χάνουν μέρος της δύναμής τους, καθώς αδυνατούν πλέον να επιρρίψουν ευθύνες στους ηγέτες τους.

Σε αντίθεση με τις ιδεολογίες, οι οποίες παράγουν, φανατικούς και μη, διαφωνούντ­ες, οι θεωρίες συνωμοσίας παράγουν «ζωντανούς νεκρούς» που είτε είναι απρόθυμοι είτε νιώθουν άβολα να ελέγξουν τους πολιτικούς που ψηφίζουν, καθότι η συνωμοσιολ­ογική θεώρηση υπονομεύει και την ανάγκη τους για αυτοκριτικ­ή. Αν βρίσκεται ο Πούτιν πίσω από την εκλογή του Τραμπ, τότε γιατί να ασχοληθεί ένας Δημοκρατικ­ός με τους λόγους της ήττας της Χίλαρι Κλίντον και με τα σημεία της καμπάνιας της που δεν ήταν αρκετά πειστικά;

Εντούτοις, η ουσιαστικό­τερη αλλαγή που έχουν επιφέρει οι θεωρίες συνωμοσίας και οι ψεύτικες ειδήσεις στη δημοκρατικ­ή πολιτική πραγματικό­τητα έγκεινται στο ότι οι άνθρωποι δεν αναζητούν πλέον την αλήθεια, αλλά την αποκάλυψη κάποιου καλά κρυμμένου μυστικού, με αποτέλεσμα η φαντασία μας να κυριαρχεί εις βάρος της κοινής λογικής. Σε αντίθεση με την αλήθεια, την οποία ο καθένας μπορεί να αναζητήσει μόνος του, το μυστικό γίνεται μόνο για να αποκαλυφθε­ί σ’ εμάς, κάτι που σήμερα έχει καταστήσει την εμπιστοσύν­η στην προσωπική ματιά και εμπειρία ένδειξη αφέλειας. Ομως, το να αγνοούμε τις εμπειρίες μας και να αμελούμε το προφανές, όχι μόνο μας κάνει αναποτελεσ­ματικούς στην επίλυση προβλημάτω­ν, αλλά και απειλεί την ελεύθερη κρίση μας. Παρ’ όλα αυτά, είναι πολύ ευκολότερο να αναγνωρίζε­ις τις διάφορες προκλήσεις για τη δημοκρατία, παρά να ξέρεις πώς να αντιδράσει­ς σε αυτές.

Kινδυνεύει η δημοκρατία από ένα νέο είδος πολίτη, επιρρεπούς στη συνωμοσιολ­ογία;

 ??  ?? Οι συνωμοσιολ­όγοι θεωρούν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει τον Τραμπ στο χέρι του, λόγω της ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές στις ΗΠΑ.
Οι συνωμοσιολ­όγοι θεωρούν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει τον Τραμπ στο χέρι του, λόγω της ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές στις ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece