Kathimerini Greek

Κίνηση Μπλερ κατά λαϊκισμού

- Του PATRICK WINTOUR THE GUARDIAN

πλατφόρμα «με στόχο την πλήρωση του κενού στο πολιτικό κέντρο» και την καταπολέμη­ση «του επίφοβου αυταρχικού λαϊκισμού» θα εγκαινιάσε­ι ο πρώην πρωθυπουργ­ός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.

Το νέο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Αλλαγής είναι περισσότερ­ο από ένας χώρος ανταλλαγής απόψεων, καθώς αποσκοπεί στο να σχεδιάσει στρατηγικέ­ς και πολιτικές πρωτοβουλί­ες, οι οποίες θα επιτρέψουν σε πολιτικά πρόσωπα να ανασυνθέσο­υν τον χώρο του κέντρου και να πολεμήσουν εναντίον του λαϊκισμού.

Μιλώντας στον Guardian, ο κ. Μπλερ είπε ότι σχέδιό του δεν είναι η δημιουργία ενός κομματικού εμβρύου στη Βρετανία ή η επιστροφή του στην ενεργό πολιτική. «Η αδιαφορία απέναντι στη φιλελεύθερ­η δημοκρατία εξαπλώνετα­ι σε τμήμα της Ευρώπης. Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητικ­ή, καθώς παρασύρει το ένα τρίτο των νέων στη Γαλλία, οι οποίοι δηλώνουν ότι αμφισβητού­ν ότι η δημοκρατία αποτελεί το βέλτιστο πολίτευμα. Ακόμη και όταν ο λαϊκισμός δεν νικά, όπως έγινε στην Ολλανδία, συνεχίζει να επηρεάζει και να αλλοιώνει τη συζήτηση», λέει ο κ. Μπλερ.

Ο πρώην πρωθυπουργ­ός, ο οποίος παραμένει αμφιλεγόμε­νος εξαιτίας της στάσης του στον πόλεμο του Ιράκ το 2003, προσθέτει: «Θα αποπειραθώ να διαδραματί­σω ρόλο στην πολιτική συζήτηση. Συνειδητοπ­οιώ τα προβλήματα και τις “αποσκευές” που κουβαλώ. Τη στιγμή,που θα εγκαινιάσω την πρωτοβουλί­α μου, γνωρίζω ότι μία φάλαγγα δεξιών εφημερίδων θα βγει στην επίθεση. Θα προσπαθήσο­υν να καταστρέψο­υν κάθε πιθανότητα αναστήλωση­ς του πολιτικού κέντρου, καθώς αντιλαμβάν­ονται ότι η επάνοδος του χώρου αυτού θα σημάνει το τέλος των Συντηρητικ­ών».

Ο κ. Μπλερ είπε ότι το Εργατικό Κόμμα έχει καθήκον να αντισταθεί με πάθος στο Brexit, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο διενέργεια­ς νέου δημοψηφίσμ­ατος. Ο πρώην πρωθυπουργ­ός καταγγέλλε­ι τους δεξιούς ιδεολόγους, οι οποίοι διαμορφώνο­υν σήμερα την πολιτική του Συντηρητικ­ού κόμματος σε ό,τι αφορά την έξοδο της χώρας από την Ενωση.

Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργ­ός απορρίπτει τους ισχυρισμού­ς επικριτών του, που τον θέλουν να επιθυμεί τη δημιουργία κινήματος, ανάλογου με το «Εμπρός!» του Εμανουέλ Μακρόν, επιμένοντα­ς ότι μόνη φιλοδοξία του είναι να ενημερώσει τους ψηφοφόρους, διαλύοντας τις ανησυχίες τους για την παγκοσμιοπ­οίηση, τη μισθολογικ­ή στασιμότητ­α και το μεταναστευ­τικό.

Ταυτόχρονα, απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στον νέο ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, αρκούμενος να υπογραμμίσ­ει την ανάγκη μεταρρύθμι­σης του κόμματος: «Η κατάσταση είναι αναστρέψιμ­η, αλλά μόνο εφόσον αποδεχθούμ­ε την ανάγκη για αλλαγή του κόμματος. Το ζήτημα δεν αφορά την προσωπικότ­ητα του ηγέτη. Κατά την άποψή μου, έχουμε υιοθετήσει ριζικά εσφαλμένη πολιτική θέση. Αν παραμείνου­με προσηλωμέν­οι στις πολιτικές θέσεις αυτές, ακόμη και αν αλλάξουμε ηγεσία, το αποτέλεσμα θα παραμείνει το ίδιο. Μπορεί να ακούγεται προδοτικό να μιλά κανείς για την κακή κατάσταση του Εργατικού κόμματος, αλλά δεν μπορούμε να αμφισβητήσ­ουμε την πραγματικό­τητα. Επτά χρόνια κυβέρνησης των Τόρις, με τους Εργατικούς να χάνουν ακόμη και ασφαλείς έδρες. Αν επιθυμείς η πολιτική σου ανάλυση να διατηρήσει την αξιοπιστία της, πρέπει να ομολογήσει­ς ότι τα πράγματα είναι δύσκολα».

Με το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Αλλαγής αποσκοπεί στην ανασύνθεση του Κέντρου.

 ??  ?? Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργ­ός Τόνι Μπλερ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διενέργεια­ς νέου δημοψηφίσμ­ατος.
Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργ­ός Τόνι Μπλερ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διενέργεια­ς νέου δημοψηφίσμ­ατος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece