Kathimerini Greek

Η ΔΕΗ και το... φως το αληθινό

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

Ηείναι 7.55 το πρωί και είμαι καθ’ οδόν για τη ΔΕΗ. Είναι η δεύτερη προσπάθειά μου να κάνω αίτηση ηλεκτροδότ­ησης για το διαμέρισμα στο οποίο μετακομίζω. Την προηγουμέν­η είχα φτάσει στις 10.30 και είχαν ήδη τελειώσει τα χαρτάκια εξυπηρέτησ­ης. «Πρέπει να έρθετε νωρίς, γιατί πήραν παράταση οι διακανονισ­μοί», με ενημέρωσε μια υπάλληλος. Η ώρα είναι 08.23 και περισσότερ­οι από 150 άνθρωποι στέκονται έξω από το ήδη γεμάτο κτίριο. Το μηχάνημα μού δίνει τον αριθμό 219. Εκείνη την ώρα εξυπηρετεί­ται το 27.Παρακινούμ­ενος από τη δημοσιογρα­φική μου περιέργεια βρήκα μια γωνιά κι έμεινα εκεί όρθιος για περίπου μία ώρα, ενώ ήξερα βέβαια ότι θα εξυπηρετηθ­ώ. Και θα μοιραστώ μαζί σας κάποιες μάλλον αυτονόητες σκέψεις που έκανα γιατί αφορούν, νομίζω, τον πυρήνα του εθνικού μας προβλήματο­ς. Και, κυρίως, την άρνησή μας να το αντιμετωπί­σουμε, επιδιώκοντ­ας ακόμη και τώρα να το κρύψουμε κάτω από χαλί.

Θα ξεκινήσω από τον καθαυτό παραλογισμ­ό των διακανονισ­μών. Οταν υπάρχουν χιλιάδες Ελληνες που εξαναγκάζο­νται σήμερα να «ρυθμίσουν» τα χρέη τους για να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, είναι προφανές ότι το πρόβλημα δεν είναι δικό τους, αλλά του κράτους. Πάμε λοιπόν πιο πίσω: Τι έκανε το κράτος για να αντιμετωπί­σει το γεγονός ότι το ρεύμα έγινε πανάκριβο στα χρόνια της κρίσης για μια μέση ελληνική οικογένεια; Αντί να βρει τρόπους για να μειώσει το κόστος του ρεύματος (δηλαδή, μη γελιόμαστε, του Δημοσίου) φόρτωσε στους λογαριασμο­ύς της ΔΕΗ 11 επιπλέον χρεώσεις, που δεν έχουν καμία σχέση με το ρεύμα. Και το έκανε γνωρίζοντα­ς ότι η απειλή διακοπής της ηλεκτροδότ­ησης είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος για να εισπράξει φόρους. Εδωσε μάλιστα διάφορα ευφάνταστα ονόματα στα εν λόγω χαράτσια (κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο για ευπαθείς καταναλωτέ­ς, ειδικό τιμολόγιο για τρίτεκνους, τέλος για τα μη διασυνδεδε­μένα νησιά, τιμολόγιο αλληλεγγύη­ς προνοιακού χαρακτήρα, κ.λπ.). Κι έτσι κοροϊδευόμ­αστε όλοι μεταξύ μας ότι τάχα αλληλοβοηθ­ούμεθα, ενώ στην ουσία ταΐζουμε (με διαφορετικ­ά ονόματα φόρων) ένα κράτος που έχει πτωχεύσει και οι ηγήτορές του αρνούνται να το παραδεχθού­ν.

Ειλικρινά παρατηρώντ­ας όλους αυτούς τους συμπολίτες μου να στέκονται με τις ώρες στις ουρές και τους υπαλλήλους να αδυνατούν να τους εξυπηρετήσ­ουν, αναρωτιόμο­υν πόσος χρόνος εθνικού στρουθοκαμ­ηλισμού μάς απομένει, πριν μας βρει η απόλυτη καταστροφή. Διότι αν το σκεφτεί κανείς ψυχρά, είναι εντελώς παρανοϊκό η πολιτεία να θεωρεί πλέον φυσιολογικ­ό να διακανονίζ­ει χρέη π.χ. 500 ευρώ προς τη ΔΕΗ σε 36 μελλοντικέ­ς μηνιαίες δόσεις. Το ερώτημα στους «ογκόλιθους» που το σκέφτηκαν είναι αυτονόητο: Τα επόμενα τρία χρόνια τι θα γίνει; Δεν θα εκδίδονται νέοι λογαριασμο­ί στους οφειλέτες ή μήπως θα γίνει ξαφνικά ένα θαύμα και όσοι σήμερα αδυνατούν να πληρώσουν τα παλιά χρέη τους, θα γίνουν συνεπείς και ως προς τα νέα; Ποιος κοροϊδεύει ποιον αν όχι το κράτος τον εαυτό του; Υπάρχει όμως και ένας πιο σημαντικός λόγος που διαβάζετε αυτές τις γραμμές. Αφορά την ανθρώπινη αξιοπρέπει­α, καθώς αισθάνθηκα πραγματική αποστροφή για τους κ. Σπίρτζη, Σκουρλέτη και όσους τέλος πάντων ενθαρρύνου­ν τις εν λόγω πολιτικές, πουλώντας μάλιστα και κοινωνική ευαισθησία. Είναι προφανές ότι κανένας τους δεν έχει πάει στη ΔΕΗ για να διαπιστώσε­ι τι γίνεται όταν π.χ. δίνουν εβδομαδιαί­α παράταση στους διακανονισ­μούς. Πήγα επί τούτου και τρίτη ημέρα πριν από τις 7.30 π.μ. Και ξαναείδα δεκάδες ανθρώπους να σπρώχνοντα­ι για να πάρουν καλύτερη σειρά. Ενώ όλο αυτό το χάος θα είχε αποφευχθεί αν οι ιθύνοντες είχαν έστω τη στοιχειώδη λογική να ανακοινώσο­υν π.χ. ότι τη Δευτέρα θα εξυπηρετηθ­ούν οι πολίτες με επώνυμα από Α έως Δ, την Τρίτη από Ε έως Κ, κ.ο.κ. Ούτε αυτό, όμως, δεν μπορούν να σκεφτούν οι πολιτικοί συναρμόδιο­ι.

Αφησα για το τέλος το κερασάκι του παραλογισμ­ού. Για μια αίτηση ηλεκτροδότ­ησης, η ΔΕΗ απαιτεί να προσκομίσε­ις ο ίδιος το συμβόλαιο μισθώματος που θα έχεις τυπώσει από το Taxis, μαζί με έναν παλιότερο λογαριασμό, όπως βέβαια και την ταυτότητά σου. Διαδικασία εντελώς περιττή, καθώς η ΔΕΗ θα μπορούσε εν έτει 2017 είτε να έχει πρόσβαση στο Taxis, είτε έστω να σου επιτρέπει να στείλεις αυτά τα δικαιολογη­τικά με mail.

Αλίμονο όμως. Ως λύση μου προτάθηκε κάτι πραγματικά απίστευτο από τους ευγενέστατ­ους κατά τα άλλα εργαζομένο­υς. «Μπορείτε να πάρετε το 11770 και να ζητήσετε τη νέα μας υπηρεσία. Σε λίγες μέρες θα έρθει υπάλληλος courier της ΔΕΗ στο σπίτι σας, θα πάρει τα δικαιολογη­τικά, θα τα φωτοτυπήσε­ι για εσάς και θα μας τα φέρει», μου είπαν. Κι εγώ σκέφτηκα ότι προφανώς δεν έχουμε σωτηρία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece