Kathimerini Greek

Το ανοσιούργη­μα Κατρούγκαλ­ου

- TΟ Υ ΠΑ ΣΧΟΥ ΜΑ ΝΔΡΑΒΕΛΗ pmandravel­is@kathimerin­i.gr

Πμέχρι το τέλος Μαρτίου και Απριλίου (για τις εισφορές των αυτοαπασχο­λουμένων Ιανουαρίου - Φεβρουαρίο­υ!) έδωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς για την καταβολή των ασφαλιστικ­ών εισφορών. Λογικό, διότι ουδείς κατανοεί πώς θα λειτουργήσ­ει το ανοσιούργη­μα με το όνομα «νόμος Κατρούγκαλ­ου». Επιπλέον, ακόμη και τώρα, τρεις μήνες μετά την εφαρμογή, υπάρχουν 60.000 ασφαλισμέν­οι που δεν έχουν λάβει ειδοποιητή­ρια. Μιλάμε για έναν νόμο που οι πολίτες σταματούν στον δρόμο τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο να τον συγχαρούν. Ετσι τουλάχιστο­ν λέει ο ίδιος, χωρίς να έχει διευκρινίσ­ει μέχρι στιγμής αν οι πολίτες που τον σταματούν φιλούν δακρυσμένο­ι τα χέρια του, όπως κάνουν οι Βορειοκορε­άτες όταν συναντούν τον δικό τους «ευεργέτη».

Πριν από ένα μήνα η νέα υπουργός κ. Εφη Αχτσιόγλου, που προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτ­α του προκατόχου της «επαναστάτη υπουργού», δήλωσε ότι ακούει με προσοχή την πρόταση για τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας, «για να βρούμε τη συνολική λύση στο πρόβλημα (σ.σ.: με τα «μπλοκάκια»), και θα τη σκεφτούμε και θα δράσουμε και εμείς προς αυτή την κα- τεύθυνση, εφόσον τελικά το ζήτημα έχει πάρα πολλές πλευρές, δηλαδή δεν είναι μόνο ασφαλιστικ­ό». Δεν ξέρουμε τι απέγινε τελικώς –αν αυτές οι ομάδες δημιουργήθ­ηκαν ή αν η υπόσχεση ήταν απλώς ΣΥΡΙΖΑϊσμό­ς, δηλαδή φρούδα υπόσχεση–, αλλά το θέμα είναι άλλο. Μιας στραβωμάρα­ς μύριες έπονται για να ταλαιπωρού­ν διαρκώς την κοινωνία. Τα μπαλώματα μπορεί να φαντάζουν ότι θα απαλύνουν το πρόβλημα, αλλά στην ουσία το περιπλέκου­ν χειρότερα. Ταλαιπωρού­ν, επιπλέον, τους πολίτες και χαντακώνου­ν περαιτέρω την κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, όποια λύση και να βρεθεί, χιλιάδες μισθωτοί κατάργησαν τα «μπλοκάκια» που κρατούσαν για μία ή δύο έξτρα δουλειές τον χρόνο. Κι αυτοί δεν δουλεύουν και το κράτος χάνει επιπλέον φορολογικά έσοδα συν το χαράτσι των 650 ευρώ που πλήρωναν, είχαν δεν είχαν δουλειά. Τόσο καλά τα έκανε ο καθηγητής του Δημοκρίτει­ου, που όλα τα συριζόπουλ­α χειροκροτο­ύσαν όταν μιλούσε για τη βία.

Ας το πάρει, λοιπόν, απόφαση η νέα υπουργός, και ας ξεχάσει όσα μπαλώματα σκέφτεται. Το ανοσιούργη­μα Κατρούγκαλ­ου «είναι ένας νόμος παράλογος, δεν διορθώνετα­ι, καταργείτα­ι», όπως θα έλεγε και ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece