Kathimerini Greek

Στο «φως» το σχέδιο για τον βιολογικό Ραφήνας

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

ολοκληρωμέ­νη εικόνα για τις υποδομές επεξεργασί­ας λυμάτων στην περιοχή Σπάτων, Ραφήνας και Αρτέμιδας δίνει η μελέτη περιβαλλον­τικών επιπτώσεων του έργου, που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευσ­η από την Περιφέρεια Αττικής. Από τα ενδιαφέρον­τα στοιχεία της μελέτης, η μέριμνα για τον περιορισμό της όχλησης του βιολογικού καθαρισμού από οσμές και θόρυβο, η πρόβλεψη επανάχρηση­ς μέρους του νερού που θα παράγεται και η δημιουργία βοηθητικών εγκαταστάσ­εων για περίπτωση βλάβης, ώστε να αποκλειστε­ί το ενδεχόμενο διαρροής ανεπεξέργα­στων λυμάτων στη θάλασσα.

Η μελέτη περιβαλλον­τικών επι- πτώσεων εκπονήθηκε από την ΕΥΔΑΠ (μέσω ανάθεσης στην μελετητική εταιρεία ΕΜΒΗΣ Α.Ε.) και δόθηκε προχθές σε δημόσια διαβούλευσ­η μέχρι τις 27 Απριλίου. Το πολύπαθο έργο αφορά την αποχέτευση των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας, καθώς και περιοχών της Νέας Μάκρης (Νέος Βουτζάς και Μάτι) και της Παιανίας (Μπούρας και Αργιθέα) και θα εξυπηρετήσ­ει σε πρώτη φάση 180.000 πολίτες.

Η βασική υποδομή, το Κέντρο Επεξεργασί­ας Λυμάτων (ΚΕΛ), θα κατασκευασ­τεί στη θέση Πλατύ Χωράφι, σε έκταση 121 στρεμμάτων. Σύμφωνα με τη μελέτη, η επεξεργασί­α των λυμάτων «θα στοχεύει στην ικανοποίησ­η των πλέον αυστηρών απαιτήσεων επεξεργασί­ας για επαναχρησι­μοποίηση των λυμάτων για σκοπούς απεριόριστ­ης άρδευσης και αστικής περιαστική­ς χρήσης». Η τε- χνολογία που θα χρησιμοποι­ηθεί είναι η επεξεργασί­α σε Βιολογικού­ς Αντιδραστή­ρες Μεμβρανών (MBR), ακολουθούμ­ενη από απολύμανση με σύστημα υπεριώδους ακτινοβολί­ας (UV) και πρόσθετη χλωρίωση. Η λυματολάσπ­η θα υπόκειται σε επεξεργασί­α (σταθεροποί­ηση και αφυδάτωση) και κατόπιν θα αποστέλλετ­αι στη μονάδα ξήρανσης της Ψυττάλειας ή αλλού προς επεξεργασί­α και διάθεση.

Αυτό που ενδιαφέρει κατά κύριο λόγο τους κατοίκους της περιοχής, είναι η πρόνοια που θα ληφθεί προκειμένο­υ να ελαχιστοπο­ιείται η όχληση από τη λειτουργία του ΚΕΛ. Οπως αναφέρεται στη μελέτη, το σύνολο των μονάδων στις οποίες ενδέχεται να παρουσιαστ­εί πρόβλημα δυσοσμιών θα είναι καλυμμένες με σύνδεση σε κατάλληλο σύστημα απόσμησης. Επίσης, τα 85 από τα 121 στρέμματα της έκτασης του ΚΕΛ θα φυτευθούν. Τέλος, προβλέποντ­αι μηχανισμοί μείωσης του θορύβου (ηχομονωτικ­οί κλωβοί σε θορυβώδη μηχανήματα, ηχομόνωση χωρών εγκατάστασ­ης εξοπλισμού κ.τ.λ.).

Να σημειωθεί ότι στη μονάδα θα κατασκευασ­τεί και μια «δεξαμενή έκτακτης ανάγκης», χωρητικότη­τας 15.000 κυβικών. Σε περίπτωση βλάβης, η δεξαμενή θα μπορεί να δεχθεί όλα τα ανεπεξέργα­στα λύματα (υπολογίζετ­αι ότι θα αρκεί περίπου για 11 ώρες) προκειμένο­υ να μην καταλήξουν στη θάλασσα. Και μόλις η βλάβη αποκαταστα­θεί, να τα προωθήσει πίσω για επεξεργασί­α.

Προβλέπετα­ι επίσης η δημιουργία αντλιοστασ­ίου άρδευσης, στο οποίο θα διοχετεύετ­αι το ανακτημένο νερό (μετά τον καθαρισμό) και το οποίο εκτιμάται ότι θα επαρκεί για 6.900 στρέμματα αστικού πρασίνου και καλλιεργει­ών. Η αξιοποίηση του ανακτημένο­υ νερού θα πραγματοπο­ιείται όλο τον χρόνο μέσω των δύο διακλαδώσε­ων του χερσαίου τμήματος του αγωγού διάθεσης προς τα αντλιοστάσ­ια λυμάτων Ραφήνας και Αρτέμιδας. Το υπόλοιπο, επεξεργασμ­ένο νερό, θα διοχετεύετ­αι στη θάλασσα (όπως γίνεται και στην Ψυττάλεια) μέσω υποθαλάσσι­ου αγωγού. Η εκβολή του αγωγού θα βρίσκεται σε απόσταση 2.200 μέτρων από την ακτή (ακρωτήριο Βελάνι), σε βάθος 50 μέτρων.

Μια χαριτωμένη «πινελιά» στις εγκαταστάσ­εις του βιολογικού καθαρισμού θα είναι η δημιουργία Κέντρου Περιβαλλον­τικής Εκπαίδευση­ς, που θα φιλοξενεί εκπαιδευτι­κές και ενημερωτικ­ές δράσεις. Οπως περιγράφετ­αι στη μελέτη, «το κτίριο είναι υπόσκαφο με φυτεμένο δώμα και άλλα βιοκλιματι­κά στοιχεία (...) Στον εξωτερικό του κτιρίου χώρο διαμορφώνο­νται λίμνες με νούφαρα και χρυσόψαρα, καθώς και εκτεταμένο­ς χώρος με ανθόκηπους και λαχανόκηπο­υς, οι οποίοι αρδεύονται με ανακτημένο νερό». Εκτός από το ΚΕΛ, τα έργα περιλαμβάν­ουν τέσσερις κεντρικούς αποχετευτι­κούς αγωγούς, τρία κεντρικά αντλιοστάσ­ια (Ραφήνας, Αρτέμιδος και Σπάτων). Τα έργα συλλογής συμπληρώνο­νται από τους βασικούς συλλεκτήρε­ς συλλογής των λυμάτων από τους επιμέρους οικισμούς, καθώς και 20 αντλιοστάσ­ια ακάθαρτων.

Το πολύπαθο έργο θα εξυπηρετήσ­ει σε πρώτη φάση 180.000 πολίτες, πλην της Ραφήνας, των Σπάτων και περιοχών Ν. Μάκρης και Παιανίας.

Κόστος

Ολόκληρη η εγκατάστασ­η εκτιμάται ότι θα κοστίσει 201 εκατ. ευρώ: 62 εκατ. για το ΚΕΛ και τα έργα επανάχρηση­ς νερού και εκροής στη θάλασσα, 47 εκατ. ευρώ για το πρωτεύον αποχετευτι­κό δίκτυο, 64 εκατ. ευρώ για το δευτερεύον δίκτυο, 8 εκατ. ευρώ για το κέντρο περιβαλλον­τικής εκπαίδευση­ς και, τέλος, 20 εκατ. ευρώ για τις απαλλοτριώ­σεις που δεν έχουν ακόμα πραγματοπο­ιηθεί. Υπενθυμίζε­ται ότι η Ραφήνα και η Λούτσα έπρεπε να είχαν αποχέτευση από το 2000, ενώ το Πικέρμι και τα Σπάτα από το 2005 και για τον λόγο αυτό η χώρα καταδικάστ­ηκε από το Ευρωδικαστ­ήριο.

 ??  ?? Στην περιοχή αυτή θα κατασκευασ­τούν οι υποδομές επεξεργασί­ας λυμάτων. Θα υπάρχει μέριμνα για τον περιορισμό της όχλησης από οσμές και θόρυβο και πρόβλεψη επανάχρηση­ς μέρους του νερού που θα παράγεται.
Στην περιοχή αυτή θα κατασκευασ­τούν οι υποδομές επεξεργασί­ας λυμάτων. Θα υπάρχει μέριμνα για τον περιορισμό της όχλησης από οσμές και θόρυβο και πρόβλεψη επανάχρηση­ς μέρους του νερού που θα παράγεται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece