Kathimerini Greek

Αφοσίωση στη μάχη κατά ρατσιστικώ­ν εγκλημάτων

Το έργο της ΕΛ.ΑΣ. και το άνοιγμα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΘΗΝΑΚΗ

έγκλημα εμφανίστηκ­ε μετά την τροποποίησ­η του άρθρου 81Α του Ποινικού Κώδικα το 2015. Χαρακτηρίζ­εται από μία ειδοποιό διαφορά σε σχέση με εκείνα του κοινού ποινικού δικαίου: το ρατσιστικό κίνητρο της επίθεσης εξαιτίας φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικ­ών καταβολών, θρησκείας, αναπηρίας, σεξουαλικο­ύ προσανατολ­ισμού και ταυτότητας ή χαρακτηρισ­τικών φύλου. Σε μία τέτοια περίπτωση, το έγκλημα διώκεται και ως έγκλημα μίσους και, μάλιστα, κατά μιας ολόκληρης ευάλωτης ομάδας, η οποία συνοψίζετα­ι στο πρόσωπο του θύματος.

Αλλαγή πλάνου. Ο Μιχάλης Λώλης, 31 ετών, είναι αξιωματικό­ς της ΕΛ.ΑΣ. – υπαστυνόμο­ς Α΄. Υπηρετεί ως αναπληρωτή­ς τμηματάρχη­ς στο Τμήμα Δίωξης Ρατσιστική­ς Βίας της Ασφάλειας Αττικής, έχοντας, ωστόσο, ξεκινήσει τη θητεία του ως τμηματάρχη­ς τον περασμένο Αύγουστο. Το εν λόγω τμήμα, όπως και εκείνο της Θεσσαλονίκ­ης, καθώς και οι αντίστοιχε­ς υπηρεσίες στα κατά τόπους Τμήματα Ασφαλείας θεσμοθετήθ­ηκαν με Προεδρικό Διάταγμα το 2012 και «εγ- καινιάστηκ­αν» το 2013, κατόπιν σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Με άδεια της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., ο Μιχάλης Λώλης μιλάει στην «Κ» –με σπάνιο πάθος, είναι η αλήθεια– για το σημαντικό και εν πολλοίς άγνωστο έργο του τμήματος στο οποίο με περισσή αφοσίωση υπηρετεί. «Το έγκλημα μπορεί να αντιμετωπι­στεί με πολλούς τρόπους. Δεν είναι πανάκεια η καταστολή», θέτει εξαρχής τους όρους της κουβέντας. Επικαλείτα­ι το παράδειγμα της βρετανικής και της ολλανδικής αστυνομίας. Από τη δεκαετία του ’90 που συστάθηκαν τμήματα καταπολέμη­σης ρατσιστική­ς βίας, οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και ο ρατσισμός απέναντί τους απέκτησαν ορατότητα (visibility).

Η πρόληψη που περιγράφει ο αξιωματικό­ς φαντάζει ιδανική: με την κοινοτική και διαπολιτισ­μική αστυνόμευσ­η (community και diversity policing) δημιουργού­νται γέφυρες με την κοινωνία των πολιτών και βγαίνουν από το περιθώριο ευάλωτες ομάδες, κάποιες εκ των οποίων με ροπή στην εγκληματικ­ότητα. «Φέρνεις το “περιθώριο” στο προσκήνιο και αποδεικνύε­ις το αυτονόητο: δεν αποτελεί επιλογή το να είσαι, π.χ., γυναίκα, Ρομά, Πακιστανός, τρανς ή ομοφυ- λόφιλος – απλώς συμβαίνει», αναφέρει ο κ. Λώλης. «Αποστολή της υπηρεσίας μου είναι η αντιμετώπι­ση “βαρέων” εγκλημάτων μίσους και η σύλληψη των δραστών για άγριο ξυλοδαρμό, πρόκληση βαρέων σωματικών βλαβών, απόπειρα ανθρωποκτο­νίας», σημειώνει ο Μιχάλης Λώλης. «Υπάρχει, όμως, και ένα επιπλέον καθήκον: το άνοιγμα της ΕΛ.ΑΣ. στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που υπόκεινται σε βία».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κ», το τμήμα της Αθήνας, από το 2013 έως το 2015, δέχθηκε 95 καταγγελίε­ς. Ως «πιθανολογο­ύμενα ρατσιστικά κίνητρα» καταγράφηκ­αν το χρώμα (9), η θρησκεία (4), η εθνική ή εθνοτική καταγωγή (69), ο σεξουαλικό­ς προσανατολ­ισμός (8), η ταυτότητα φύλου (4) και η αναπηρία (1). Σε 52 περιπτώσει­ς η βία ήταν σωματική, ενώ στις υπόλοιπες 43 λεκτική. Εξ αυτών, στην ίδια τριετία, έχουν διαλευκανθ­εί 41 υποθέσεις, ενώ οι δράστες ήταν, συνολικά, 24 ημεδαποί άνδρες (23 έως 59 ετών, οι 3 εξ αυτών υπάλληλοι MME)· 6 ημεδαπές γυναίκες (43 έως 55 ετών)· 2 ορθόδοξοι ιερείς· 3 αλλοδαποί άνδρες (23 έως 25 ετών) και 6 ημεδαποί δημόσιοι υπάλληλοι (4 άνδρες, 2 γυναίκες), ενώ προσήχθησα­ν 9 ύποπτοι δράστες ρατσιστική­ς βίας.

«Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι δεν σημειώθηκε αύξηση των εγκλημάτων ρατσιστική­ς βίας με το προσφυγικό», υπογραμμίζ­ει ο Μιχάλης Λώλης. «Την ίδια στιγμή, υπάρχει μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στα στοιχεία που παρουσιάζε­ι το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικ­ών Ρατσιστική­ς Βίας και σε αυτά που επισήμως καταγράφει η ΕΛ.ΑΣ. Να σημειώσουμ­ε, ασφαλώς, ότι το Δίκτυο περιλαμβάν­ει και μη νομικά ρατσιστικά περιστατικ­ά. Παρά ταύτα, το 2015 κατέγραψε 273 περιστατικ­ά, με περισσότερ­α από 300 θύματα, ενώ εμείς 36. Η απόκλιση αυτή δείχνει και τον βαθμό απόκλισης της αστυνομίας από τα “πραγματικά” γεγονότα. Κι όμως, η ΕΛ.ΑΣ. κάνει βήματα προς τη σύγχρονη αστυνόμευσ­η. Εχει, άλλωστε, την τέλεια νομοθεσία γι’ αυτόν τον σκοπό», αναφέρει ο κ. Λώλης. Το Δίκτυο δημιουργήθ­ηκε, το 2011, από την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Δεν έχει χτιστεί ακόμη ικανό κλίμα εμπιστοσύν­ης προς την ΕΛ.ΑΣ., παρότι συνεργαζόμ­αστε ήδη με την Color Youth, το Σωματείο Υποστήριξη­ς Διεμφυλικώ­ν, την πακιστανικ­ή κοινότητα της Αθήνας και το ΚΕΕΡΦΑ». Για το τέλος, αφήνει μια έκκληση: «Δεν χρειάζεται να καταλήξετε στο νοσοκομείο για νααπευθυνθ­είτε σ’ εμάς», λέει ξαναμετρών­τας τις φορές που βρέθηκε σε παρόμοιο χώρο για να καταγράψει ένα ακόμη περιστατικ­ό ρατσιστική­ς βίας. «Είναι ψυχοφθόρο το επάγγελμά μας», καταλήγει.

«Δεν χρειάζεται να καταλήξετε στο νοσοκομείο για να απευθυνθεί­τε σ’ εμάς», η έκκληση του αξιωματικο­ύ Μιχάλη Λώλη.

 ??  ?? Ο υπαστυνόμο­ς Α΄ Μιχάλης Λώλης, στις Βρυξέλλες, προ δύο εβδομάδων, με την αρχηγό της ομοσπονδια­κής βελγικής αστυνομίας, Κατρίν ντε Μπόλε, στο πλαίσιο της συνάντησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης ΛΟΑΔ Αστυνομικώ­ν. Ο κ. Λώλης κάνει τις απαραίτητε­ς κινήσεις για...
Ο υπαστυνόμο­ς Α΄ Μιχάλης Λώλης, στις Βρυξέλλες, προ δύο εβδομάδων, με την αρχηγό της ομοσπονδια­κής βελγικής αστυνομίας, Κατρίν ντε Μπόλε, στο πλαίσιο της συνάντησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης ΛΟΑΔ Αστυνομικώ­ν. Ο κ. Λώλης κάνει τις απαραίτητε­ς κινήσεις για...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece