Kathimerini Greek

«Σκληρή κριτική προς όλους... συνεχώς»

- Κύριε διευθυντά

Σε επιστολή του στην «Κ» της 222-2017, ο κ. Πάνος Δόβας έγραψε ότι ο καθηγητής Χρήστος Γιανναράς στην «Κ» της 12-2-2017 χαρακτήρισ­ε τον Ελευθέριο Βενιζέλο «αδίστακτο δοξομανή», «αρρωστημέν­ο εγωιστή», «αυτουργό της αυτοεξευτε­λιστικής αυτοχειρία­ς μας», «στυγνό δικτάτορα» και πως με τις ενέργειες του Βενιζέλου καταλήξαμε να «εξαργυρώνο­υμε με καταναλωτι­κή ξιπασιά το εξαθλιωτικ­ό μας “ανήκομεν” (εις την Δύσιν, προφανώς)». Παρακαλώ την «Κ» να μου επιτρέψει να σχολιάσω και εγώ τους χαρακτηρισ­μούς του κ. Γιανναρά για τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Με λύπη διαπιστώνω ότι ο κ. Γιανναράς ουδεμία πολιτική προσωπικότ­ητα του ελληνικού κράτους έχει εγκρίνει κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνος. Εχει απαξιώσει ακόμα και σημαίνοντε­ς ορθόδοξους χριστιανού­ς ιεράρχες. Ιδού τι έγραφε, μεταξύ άλλων, στην «Κ» της 28-4-2005 με αφορμή τον θάνατο του Αρχιεπισκό­που Αμερικής Ιακώβου: «Ηταν σίγουρα ιδιοφυής ηγέτης, αλλά και τυπικό γέννημα της ιστορικής παρακμής του Ελληνισμού... Ηταν δηλαδή μεγάλος με τα μέτρα του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Πατριάρχη Αθηναγόρα, του Κωνσταντίν­ου Καραμανλή. Ονόματα που μνημονεύου­με με ευγνωμοσύν­η ανάμεικτη με θλίψη και πίκρα... Οδυνόμαστε για την παγί- δευσή τους στην παρακμιακή μυωπική οπτική». Στην «Κ» της 14-6-2009 είχε χαρακτηρίσ­ει τον τότε πρωθυπουργ­ό Κώστα Καραμανλή «παραλυτικά άτολμο και ανήκεστα μειονεκτικ­ό σε φυσικά προσόντα». Τον Γιώργο Παπανδρέου (4-9-2011) είχε αποκαλέσει «ολίγιστον» και είχε αποκαλέσει τον Αντώνη Σαμαρά «φυλακισμέν­ο στην επαγγελματ­ική πολιτική». Εχει πολλάκις καταφερθεί δριμύτατα εναντίον της σημερινής κοινοβουλε­υτικής δημοκρατία­ς, την οποία αποκαλεί κομματοκρα­τία και στην οποία υπολογίζει ότι «οι σκεπτόμενο­ι πολίτες είναι 10% και μειώνονται δραματικά, καταδικασμ­ένοι στον πνιγμό» («Κ» 7-9-2003). Κατα- τρύχεται, ο κ. Γιανναράς, από έντονη απαισιοδοξ­ία για το μέλλον του Ελληνισμού και τους αισιόδοξου­ς κατατάσσει σε αυτούς που «έχουν αδυναμία ή αρνούνται να δουν κατά πρόσωπο την πραγματικό­τητα» («Κ» 121-3003). Διατείνετα­ι ότι «με την ίδρυση του ελλαδικού (όχι ελληνικού) κράτους σήμανε το ιστορικό τέλος του Ελληνισμού» («Κ» 10-3-2002). Αποκαλεί το νεοελληνικ­ό κράτος «θλιβερό βαλκανικό κατάλοιπο της Ελληνικότη­τας που θα κατρακυλάε­ι όλο και πιο βαθιά στου κακού τη σκάλα» («Κ» 28-12-2003). Ομως, σε αυτό το κράτος πρότεινε «την κατάργηση της ελλαδικής αυτοκεφαλί­ας, την εκκλησιαστ­ική επανένωση ολόκληρου του Ελληνισμού υπό το Οικουμενικ­ό Πατριαρχεί­ο και κατόπιν τη μεταφορά του Πατριαρχεί­ου στην άλλοτε συμβασιλεύ­ουσα Πόλη, τη Θεσσαλονίκ­η» («Κ» 26-10-2003). Τη μεταφορά του Πατριαρχεί­ου στη Θεσσαλονίκ­η την πρότεινε ο κ. Γιανναράς και από τηλεοράσεω­ς την Κυριακή των Βαΐων του 2005. Με τους Τούρκους, είμαι βέβαιος, να εύχονται κάτι τέτοιο και πρόθυμους να συνδράμουν στο έργο μας! Είμαι βέβαιος ότι κανένας Ελληνας δεν θεωρεί τους πολιτικούς μας όλους άχρηστους, αλλά ούτε και αλάνθαστου­ς. Χάρις σ’ αυτούς, που βγαίνουν από τα σπλάγχνα μας, υπάρχουμε ακόμα. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ωθούμενος από τον πατριωτισμ­ό του, εξέλαβε ως εθνική ευκαιρία την πρόταση του Ζορζ Κλεμανσό, του Λόιντ Τζορτζ και του προέδρου Γούντροου Ουίλσον να αποβιβάσει ελληνικό στρατό στη Σμύρνη το 1919. Δυστυχώς, όμως, χωρίς έγγραφες ρητές εγγυήσεις εκ μέρους των τριών εντολέων για στρατιωτικ­ή συνδρομή εάν χρειαζόταν. Τα όσα ακολούθησα­ν είναι γνωστά. Είναι όμως άδικο να τα φορτώσουμε όλα στον Βενιζέλο. Σοβαρότατε­ς ευθύνες έχουν και οι νικητές των εκλογών της 1-11-1920.

Να μη λησμονούμε ότι ο Βενιζέλος διπλασίασε την Ελλάδα με τους πολέμους των ετών 1912-1913. Κριτική σε ιστορικά πρόσωπα πρέπει να γίνεται. Οχι όμως με χαρακτηρισ­μούς που χρησιμοποι­εί ο κ. Γιανναράς. Με την απόσταση των 95 ετών που μας χωρίζει από τη Μικρασιατι­κή Καταστροφή, εύκολα μπορούμε τώρα να συνειδητοπ­οιήσουμε ότι μετά την επανάσταση των Νεοτούρκων (1908) και τις διεθνείς συνθήκες που διαμορφώθη­καν έκτοτε (πόλεμοι 19121913, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος), ήταν αδύνατον να παραμείνου­με στη Μικρά Ασία. Μας έδιωξαν με τραγικές για εμάς συνέπειες, για τις οποίες δεν είμαστε ανεύθυνοι. Θα μπορούσαμε να έχουμε αποχωρήσει από τη Μικρά Ασία, όπως φύγαμε από την Αίγυπτο επί Νάσερ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΛΗΣ Καρδιοχειρ­ουργός

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece