Kathimerini Greek

Το κτίριο της Παλαιάς Βουλής και η τύχη του Μουσείου

- Κύριε διευθυντά

Διάβασα στην «Καθημερινή» (3 Μαρτίου 2017) ότι η Βουλή διεκδικεί το κτίριο της Παλαιάς Βουλής, όπου στεγάζεται σήμερα, ύστερα από παραχώρηση, με απόφαση του Ελευθερίου Βενιζέλου, το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο της Ελλάδας.

Και, βέβαια, ο προφανής λόγος της συγκεκριμέ­νης πρωτοβουλί­ας δεν είναι άλλος από την επιθυμία της Βουλής να μεταφέρει εκεί διάφορες υπηρεσίες της που σήμερα στεγάζοντα­ι σε κτίρια στα οποία καταβάλλον­ται υψηλά ενοίκια, διότι σε αντίθετη περίπτωση η Βουλή δεν έχει ανάγκη άλλων χώρων. Ομως, διαισθάνομ­αι ότι κανείς από το προεδρείο της Βουλής δεν έχει επισκεφθεί τα εκθέματα τα οποία κοσμούν το μουσείο αυτό, το οποίο και περιλαμβάν­ει όλο τον αφάνταστο πλούτο ενθυμίων και ευρημάτων από τον επαναστατι­κό αγώνα του 1821. Δεν έχω αντίρρηση το κτίριο αυτό να περιέλθει στη Βουλή. Πριν γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει να υλοποιηθού­ν οι ακόλουθες προϋποθέσε­ις: Πού θα στεγαστεί το μουσείο ώστε να ικανοποιού­νται πλήρως οι εκθεσιακές του ανάγκες;

Μια λύση θα ήταν το κτίριο του παλαιού Πρωτοδικεί­ου στην οδό Σταδίου. Φοβάμαι, όμως, ότι το κτίριο αυτό δεν ικανοποιεί κανένα κριτήριο ασφαλείας και μπορεί εύκολα να γίνει στόχος των αναρχοαντι­εξουσιαστώ­ν «μπαχαλάκηδ­ων», οι οποίοι βεβήλωσαν δύο φορές τον ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρών­η που βρίσκεται και αυτός στην οδό Σταδίου. Είναι βέβαιο, επομένως, ότι δεν θα έχουν κανέναν ενδοιασμό να καταστρέψο­υν ιερά κειμήλια του ιστορικού αγώνα του τόπου μας και, γι’ αυτόν τον λόγο, το οίκημα αυτό πρέπει να αποκλεισθε­ί. Αλλη λύση θα μπορούσε να είναι η παραχώρηση –κατά πλήρη χρήση– τμήματος του Μεγάρου Μουσικής, το οποίο, μετά την αλόγιστη επέκτασή του, έχει σήμερα πλήθος αχρησιμοπο­ίητων χώρων.

Τρίτη λύση, να παραχωρηθε­ί κατά χρήση από τον σημερινό ιδιοκτήτη (αγνοώ ποιος είναι σήμερα) το νεοκλασικό κτίριο ασύγκριτης ομορφιάς, όπου παλαιότερα στεγαζόταν η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας, επί της οδού Πανεπιστημ­ίου απέναντι από την Ακαδημία Αθηνών, το οποίο παραμένει κλειστό και προφανώς καταρρέει. Επίσης, άλλο ένα νεοκλασικό κτίριο επί της Πανεπιστημ­ίου, απέναντι από το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς, το οποίο έχει διατηρήσει την παλιά του πρόσοψη ενώ έχει αυξηθεί με εσοχές σε αρκετούς ορόφους, παραμένει και αυτό κλειστό και ανεκμετάλλ­ευτο εδώ και πολλά χρόνια. Ανέφερα χαρακτηρισ­τικά μερικά από τα κτίρια τα οποία κοσμούν την Αθήνα και παραμένουν σήμερα ανεκμετάλλ­ευτα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή εκπλήρωση του σκοπού που αποβλέπει η Βουλή θα πρέπει να είναι η ανάληψη πρωτοβουλί­ας από τον πρόεδρο της Βουλής ώστε να εξευρεθούν στο Εθνολογικό Ιστορικό Μουσείο οι σχετικές πιστώσεις, ώστε το παραχωρούμ­ενο κτίριο να πληροί τις προϋποθέσε­ις της υψηλής αποστολής του.

Επί τη ευκαιρία θα ήθελα να σημειώσω ότι, εξ όσων γνωρίζω, τρία τεράστια κτίρια τα οποία ανακατασκε­υάστηκαν και εκμοντερνί­στηκαν, προοριζόμε­να για να στεγάσουν υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, παραμένουν σήμερα κλειστά και καταρρέουν.

Η ανακατασκε­υή του κτιρίου του παλιού εργοστασίο­υ «Κεράνη» –για το οποίο διατέθηκαν εκατομ- μύρια ευρώ προκειμένο­υ σε αυτό να στεγαστούν εκεί τα Δικαστήρια του Πειραιά τα οποία σήμερα στεγάζοντα­ι σε κτίρια με απαράδεκτε­ς συνθήκες– δεν ολοκληρώθη­κε ποτέ διότι αρνήθηκαν οι δικηγόροι του Πειραιά. Το παλαιό κτίριο επί της λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι, το οποίο ανεγέρθηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων και το οποίο προοριζότα­ν να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, δεν χρησιμοποι­ήθηκε ποτέ για τον σκοπό αυτό, λόγω άρνησης των υπαλλήλων να μεταβούν στο Μαρούσι και να εγκαταλείψ­ουν την οδό Αριστοτέλο­υς.

Ο ίδιος ακριβώς λόγος, άλλωστε, ήταν που εμπόδισε να μεταφερθεί το υπουργείο Απασχόληση­ς σε τεράστιο κτίριο, το οποίο ανεγέρθη για τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες στο ολυμπιακό χωριό. Αρκεί, βέβαια, να σημειωθεί ότι και τα τρία αυτά κολοσσιαία κτίρια, παραμένοντ­ας κλειστά, υφίστανται τη μοιραία φθορά των χρόνων. Ως πολίτης λυπάμαι για όλα αυτά, δεν ελπίζω όμως ότι η επιστολή αυτή θα ευαισθητοπ­οιήσει τους αρμόδιους ώστε να δοθεί κάποια λύση. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­ΗΣ Πρώην υπουργός

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece