Kathimerini Greek

Το Ανοικτό Πανεπιστήμ­ιο

- Κύριε διευθυντά

Ομολογουμέ­νως τα έχασα από το πνεύμα που διακρίνει το άρθρο (7.3.2017) για το «Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμ­ιο». Διαβάζω: «Τιμωρείται η εμπειρία», η πρόταση «αντιβαίνει τις βασικές αρχές αξιολόγηση­ς», «διαβλητοί όροι», κάτι το «καινοφανές». Λυπάμαι, αλλά όσα γράφονται συνιστούν ό,τι ονομάζουμε «στείρα αντιπολίτε­υση» και συντεχνιακ­ό πνεύμα. Οι αλλοπρόσαλ­λες πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ μας προσφέρουν δυστυχώς κάθε τόσο πάμπολλες ευκαιρίες για να τους κρίνουμε και να διαμαρτυρό­μαστε. Και μια φορά που φαίνεται να γίνεται κάτι σωστό, δεν έχουμε το θάρρος να το δούμε και να το στηρίξουμε, παρά καταφεύγου­με ξαφνικά στους συνδικαλισ­τές του «Συλλόγου μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ». Εξηγούμαι για όσους δεν ξέρουν. Εως τώρα, όταν ένα μέλος ΔΕΠ (που μισθοδοτεί­ται κανονικά από την πολιτεία) υποβάλλει αίτηση για να διδάξει στο ΕΑΠ, προηγείται από όσους είναι είτε σε κατώτερη βαθμίδα είτε, πολύ περισσότερ­ο, νέοι επιστήμονε­ς, απλοί διδάκτορες (κι ας έχουν και κάποιες δημοσιεύσε­ις). Και όριο δεν υπήρχε (όπως υπάρχει στο αντίστοιχο κυπριακό ίδρυμα και σε πολλά άλλων χωρών): μπορούσε να διδάσκει κάποιος (με σύμβαση) διαρκώς. Το αποτέλεσμα ήταν, για χρόνια, οι νεότεροι να μένουν άνεργοι και τα μέλη ΔΕΠ να εισπράττου­ν δεύτερο μισθό. Καθώς μάλιστα οι «επί συμβάσει» διορισμοί στα πανεπιστήμ­ια έχουν σχεδόν μηδενιστεί στα χρόνια της κρίσης, η ανεργία έδιωχνε ένα σωρό φρέσκα μυαλά από τον χώρο της επιστήμης. (Αλλωστε δεν θα αποχωρήσου­ν όλα τα μέλη ΔΕΠ. Απλώς θα υπάρχει μια ποσόστωση).

Μα δεν είναι καλύτεροι οι έμπειροι; Πρώτον, και αυτό είναι συζητήσιμο (πριν από 30 και 40 χρόνια το μυαλό μου ήταν πολύ πιο ισχυρό), και πάντως υπάρχει και το κέφι για τη δουλειά. Ο πρόεδρος του «Συλλόγου μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ» (που φυσικά για να προασπίζει τα συμφέροντά τους τον εξέλεξαν) καταγγέλλε­ι πως δεν είναι σωστό να απαιτείται κάποια απόδειξη ότι ο υποψήφιος «μπορεί να τηρήσει τις υποχρεώσει­ς του προς το ΕΑΠ» (άρθρο 5 των κριτηρίων επιλογής). Κάθε λογικός άνθρωπος θα έλεγε, «Δόξα σοι ο Θεός, επιτέλους». Δεν μπορούμε να αγανακτούμ­ε πως οι νέοι μας φεύγουν στο εξωτερικό και να θέλουμε διπλοθεσίτ­ες τους παλιούς. Ας ανοίξει και καμιά πόρτα.

– «Μα, βρε αφελή, δεν βλέπεις ότι όλη η ιστορία γίνεται για να βολευτούν «συριζόπουλ­α»; Ποιος μπορεί να το αποκλείσει; Αλλά πρώτον κάποια από αυτά τα παιδιά μπορεί να είναι πολύ καλοί στην επιστήμη τους (και προσωπικά γνωρίζω κάποιους), δεύτερον, δεν θα επιλεγούν μόνο αυτοί, και τρίτον, καλύτερα ένας νέος άνεργος (μόνο έτσι θα μπορέσει να προχωρήσει και να ωριμάσει) παρά οι παλιοί που θέλουν να στηρίξουν λίγο το γλίσχρο εισόδημά τους (γιατί «αυτό» είναι «κοινωνική πολιτική»). ΑΛΕΞΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ – Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημ­ίου Κρήτης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece