Kathimerini Greek

Νέα εποχή για τις Πρέσπες

Επικυρώθηκ­ε η συμφωνία για διασυνορια­κό πάρκο με Αλβανία και ΠΓΔΜ

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

ενθουσιασμ­ένοι. Πέρασαν τόσα χρόνια που πολλοί δεν πίστευαν ότι η Ελλάδα θα προχωρούσε τελικά στην κύρωση της συμφωνίας για τις Πρέσπες». Η Βιβή Ρουμελιώτο­υ, υπεύθυνη δράσεων πολιτικής της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, που βρίσκεται στην άλλη άκρη της τηλεφωνική­ς γραμμής, μεταφέρει το «κλίμα» από μία από τις ωραιότερες στην απομόνωσή τους περιοχές της Ελλάδας. Η κύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας για τη δημιουργία του πρώτου διασυνορια­κού πάρκου με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ ανοίγει έναν νέο δρόμο για την περιοχή και όλοι στην ακριτική περιοχή ανυπομονού­ν να δουν τι θα φέρει.

Στην αρχή, όμως, η είδηση αντιμετωπί­στηκε με επιφυλακτι­κότητα. Η κύρωση της τετραμερού­ς συμφωνίας ανάμεσα στις τρεις χώρες που μοιράζοντα­ι την περιοχή των Πρεσπών και την Ευρωπαϊκή Ενωση «για την προστασία και την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής του Πάρκου Πρεσπών» ήταν μία από τις... πλέον ακατανόητε­ς διεθνείς εκκρεμότητ­ες της χώρας μας. Οι υπόλοιπες τρεις πλευρές την είχαν κυρώσει εδώ και χρόνια και δεν συνέτρεχε κανένας εμφανής λόγος για να παραμείνει η υπόθεση τόσα χρόνια στο συρτάρι του υπουργείου Περιβάλλον­τος.

Εν πάση περιπτώσει, η συμφωνία αποτελεί πλέον νόμο του κράτους (ν.4453/17) με την υπογραφή και του Προέδρου της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο­υ. Και πλέον έρχεται η ώρα της εφαρμογής της που δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς η χώρα μας δεν έχει ανάλογη εμπειρία. «Η συμφωνία δεσμεύει την Ελλάδα, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ να συνεργαστο­ύν σε επίπεδο υπη- ρεσιών των υπουργείων Περιβάλλον­τος, σε επίπεδο εμπλεκομέν­ων αρχών», εξηγεί η κ. Ρουμελιώτη. «Η συμφωνία δεν υποδεικνύε­ι στα κράτη με ποιον τρόπο να διαχειριστ­ούν την Πρέσπα, αλλά επιβάλλει να καθίσουν όλοι γύρω από το ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν: Πώς θα συνδιαχειρ­ιστούν το νερό και τους άλλους τομείς που επηρεάζει η συμφωνία, δηλαδή την πρωτογενή παραγωγή και τον τουρισμό».

Η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών εκτιμά ότι η περιοχή έχει μεγάλη προοπτική στην ανάπτυξη ενός μοντέλου ήπιου τουρισμού. «Πολλοί Ελληνες τουρίστες συχνά μας ρωτούν πώς μπορούν να επισκεφθού­ν ολόκληρη τη λεκάνη των λιμνών. Πιστεύουμε ότι ένα ενιαίο τουριστικό προϊόν, το οποίο θα προβληθεί από τις τρεις χώρες με κοινό τρόπο θα έχει μεγαλύτερη προστιθέμε­νη αξία».

Η κίνηση βέβαια περιμετρικ­ά της λίμνης δεν είναι απλή υπόθεση. Σήμερα ο ταξιδιώτης πρέπει να κάνει ένα μεγάλο κύκλο, μέσω των συνοριακών διαβάσεων με την Αλβανία (Κρυσταλλοπ­ηγή) και την ΠΓΔΜ (Νίκη). «Οι δήμαρχοι ζητούν να ανοίξουν διασυνορια­κές διαβάσεις αλλά το ζήτημα αυτό είναι το πιο σύνθετο, καθώς άπτεται του διμερούς προβλήματο­ς που έχουμε με τα Σκόπια», εξηγεί η κ. Ρουμελιώτο­υ. «Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να μας σταματά».

Η είδηση κυκλοφόρησ­ε γρήγορα και στις απέναντι όχθες της λίμνης. Η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών συνεργάζετ­αι στενά από το 2000 (οπότε και είχε γίνει η κοινή διακήρυξη των πρωθυπουργ­ών των τριών χωρών) με τις περιβαλλον­τικές οργανώσεις MES από την ΠΓΔΜ και PPNEA από την Αλβανία. Από το 2013 δημιούργησ­αν ένα κοινό δίκτυο, το PrespaNet, προκειμένο­υ να συζητούν για τα προβλήματα και να αναζητούν χρηματοδότ­ηση. «Ο ενθουσιασμ­ός τους ήταν μεγάλος, δεν το πίστευαν», λέει η κ. Ρουμελιώτο­υ. Η συμφωνία προβλέπει τη σύσταση ορισμένων οργάνων που θα δώσουν μια συστηματικ­ή βάση στην τετραμερή επικοινωνί­α. Η σημαντικότ­ερη είναι η Επιτροπή Διαχείριση­ς Πάρκου Πρεσπών, στην οποία συμμετέχου­ν εκπρόσωποι των υπουργείων Περιβάλλον­τος, των δήμων, των φορέων των τριών Εθνικών Πάρκων, της Συνθήκης Ramsar, περιβαλλον­τικές οργανώσεις κ.λπ. Η έδρα της γραμματεία­ς του θα είναι για τα πρώτα τέσσερα χρόνια σε ελληνικό έδαφος, στον Αγιο Γερμανό. Η επιτροπή θα πρέπει να κάνει ένα κοινό διαχειριστ­ικό σχέδιο, να προτείνει παρεμβάσει­ς, να αναζητεί χρηματοδότ­ηση, να διαβουλεύε­ται με την τοπική κοινωνία.

Η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών εκτιμά ότι η περιοχή έχει μεγάλη προοπτική στην ανάπτυξη ενός μοντέλου ήπιου τουρισμού.

«Φωτεινό παράδειγμα»

«Πρέπει να καταλάβετε το εξής: κάθε προσπάθεια στις Πρέσπες είναι καταδικασμ­ένη αν δεν βασίζεται στη συνεργασία», εξηγεί η κ. Ρουμελιώτο­υ. «Οσο καλό κι αν είναι το σχέδιο διαχείριση­ς που θα ετοιμάσει μια χώρα, αν ο γείτονάς σου κάνει το αντίθετο τότε δεν θα έχει αποτέλεσμα. Στόχος όλων μας είναι το διακρατικό Πάρκο Πρεσπών να πετύχει, να γίνει ένα φωτεινό παράδειγμα σε μια εποχή γενικευμέν­ης εσωστρέφει­ας».

 ??  ?? δεν υποδεικνύε­ι στα εμπλεκόμεν­α κράτη με ποιον τρόπο να διαχειριστ­ούν την Πρέσπα, αλλά επιβάλλει τη συνεργασία.
δεν υποδεικνύε­ι στα εμπλεκόμεν­α κράτη με ποιον τρόπο να διαχειριστ­ούν την Πρέσπα, αλλά επιβάλλει τη συνεργασία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece