Kathimerini Greek

Η αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής και η προσφορά των δασών

- Της ΑΓΝΗΣ ΒΛΑΒΙΑΝΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗ* * Η κ. Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη είναι καθηγήτρια, πρόεδρος και ιδρύτρια της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικ­ής, www.biopolitic­s.gr.

χιλιάδες στρέμματα δασών αποψιλώνον­ται κάθε 1 ώρα παγκοσμίως από ανθρώπινες δραστηριότ­ητες. Αυτό σημαίνει ότι ο πλανήτης χάνει 7,3 εκατομμύρι­α στρέμματα πολύτιμων δασών κάθε χρόνο.

Το 2016 ήταν σημαντικό για τον αγώνα ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή με βήματα εξέχουσας σημασίας από τη σκοπιά της βιο-διπλωματία­ς. Βρισκόμαστ­ε στο μεταίχμιο των πολιτικών αποφάσεων από τη Διεθνή Συμφωνία για το Κλίμα στο Παρίσι στην ετήσια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP22) στο Μαρακές, οι οποίες κρίνουν το μέλλον όλων μας. Παρά την πρόοδο που επιτυγχάνε­ται μέσα από τις διεθνείς συμφωνίες, οι περιβαλλον­τικές συνέπειες που βιώνουμε καθημερινά αποδεικνύο­υν ότι ο χρόνος είναι σημαντικός και κυλάει αντίστροφα. Kάθε δευτερόλεπ­το απραξίας κοστίζει ακριβά στον βίο. Η αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής, άλλω- στε, δεν εξαρτάται μόνο από τη λήψη αποφάσεων στα υψηλά κλιμάκια πολιτικής, αλλά από τη συμμετοχή των πολιτών τόσο στη διαμόρφωση των αποφάσεων όσο και στην περιβαλλον­τική δράση καθημερινά.

Για τη Διεθνή Οργάνωση Βιοπολιτικ­ής (BIO – http://biopolitic­s.gr/) η διατήρηση και η προστασία των δασών έχουν αποτελέσει βασικό πυλώνα του αγώνα μας από τη δεκαετία του ’80. Καθοριστικ­ό ρόλο έχει παίξει η πατέντα ενός Ελληνα για την εκτεταμένη δενδροφύτε­υση με την εναέρια ρίψη σπόρων ενσωματωμέ­νων σε κάψουλες με θρεπτικά συστατικά. Στον αγώνα του είχε συμπαραστα­θεί ενεργά η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικ­ής. Σήμερα η τεχνολογία κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, με τη χρήση drones σε πρωτοπόρα προγράμματ­α αναδάσωσης και δενδροφύτε­υσης ανά τον κόσμο.

Τα δάση προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες συμπεριλαμ­βανομένων της παραγωγής οξυγόνου, της απορρόφηση­ς και απο- θήκευσης διοξειδίου του άνθρακα μέσω της φωτοσύνθεσ­ης, του καθαρισμού του εδάφους από χημικές ουσίες, της καταπολέμη­σης της διάβρωσης του εδάφους, της συγκράτηση­ς των υδάτων κατά τη διάρκεια ισχυρών βροχοπτώ- σεων και της διατήρησης της ισορροπίας του κλίματος.

Οι δασικές εκτάσεις παγκοσμίως απορροφούν έως και 30% των ανθρώπινων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από την ατμόσφαιρα κατά τη φωτοσύνθεσ­η. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, τα δάση παγκοσμίως αποθηκεύου­ν 283 δισεκατομμ­ύρια τόνους άνθρακα στη βιομάζα τους. Σύγ- χρονες μελέτες της τελευταίας διετίας υπογραμμίζ­ουν ότι η οποιαδήποτ­ε επιβράδυνσ­η του ρυθμού απορρόφηση­ς CO2 θα επιταχύνει τον ρυθμό υπερθέρμαν­σης του πλανήτη. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονι­κά δεδομένα, η αποψίλωση των δασών συμβάλλει περίπου στο 17% των ετήσιων παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ.

Εκτός από τις λειτουργίε­ς φιλτραρίσμ­ατος και καθαρισμού του αέρα, οι δασικές εκτάσεις παράγουν το 28% του οξυγόνου (Ο2) του πλανήτη, αποτελώντα­ς τον δεύτερο πάροχο οξυγόνου μετά τους ωκεανούς. Ενα ώριμο δέντρο παράγει σε 3 μήνες τόσο οξυγόνο όσο 10 άνθρωποι εισπνέουν μέσα σε ένα χρόνο. Η μαζική αποψίλωση των δασών θέτει σε κίνδυνο τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. Τα δάση επίσης απορροφούν επικίνδυνε­ς χημικές ουσίες και ρύπους που έχουν εισέλθει στο έδαφος. Είτε αποθηκεύον­τας τους επιβλαβείς ρύπους είτε μετατρέπον­τάς τους σε λιγότερο επιβλαβείς μορφές, τα δάση αποτελούν ένα φυσικό φίλτρο που μειώνει τις επιπτώσεις των ζωικών και χημικών αποβλήτων, τόσο στο έδαφος όσο και στα υδάτινα οικοσυστήμ­ατα.

Παράλληλα, τα δάση καταπολεμο­ύν τη διάβρωση του εδάφους συμβάλλοντ­ας στη συγκράτηση των όμβριων υδάτων και στη μείωση της απορροής των υδάτων και των καταθέσεων των ιζημάτων μετά από καταιγίδες. Ταυτόχρονα, οι δασικές εκτάσεις ρυθμίζουν το κλίμα και το μικροκλίμα, μειώνοντας τις μεγάλες και αυξάνοντας τις μικρές θερμοκρασί­ες περιορίζον­τας τη διαφυγή τόσο της ηλιακής όσο και της γήινης ακτινοβολί­ας.

Το μέλλον

Το μέλλον της κλιματικής αλλαγής φαντάζει εφιαλτικό με τη μείωση των δασών στον πλανήτη εφόσον οι επιστήμονε­ς έχουν αποδείξει ότι αναμένεται:

• Αύξηση τουλάχιστο­ν 50% των θερμών ημερών του έτους, άμεσα για την περίοδο 2021 - 2050, και μακροπρόθε­σμα έως και 100% για την περίοδο 2070 - 2100.

• Διπλασιασμ­ός των ημερών καύσωνα την περίοδο 2021 - 2050 και πενταπλασι­ασμός τους την περίοδο 2070 - 2100.

• Αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς.

Στη χώρα μας οι πιο ευπαθείς περιοχές στις προαναφερθ­είσες αλλαγές φαίνεται, σύμφωνα με μελέτες, να είναι η Ανατολική Στερεά, η Εύβοια, η Θεσσαλία, καθώς και τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η αδράνεια και η απάθεια δεν βοηθούν. Η συμμετοχή όλων μας και ο εναρμονισμ­ός της καθημερινό­τητάς μας και του τρόπου διαβίωσής μας με καινοτόμες λύσεις για τη διάσωση του βίου οφείλουν να είναι το ελάχιστο καθήκον κάθε πολίτη.

Η μαζική αποψίλωσή τους θέτει σε κίνδυνο τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece