Kathimerini Greek

Αντιπαράθε­ση για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ

το κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και περιβαλλον­τικών οργανώσεων, όσον αφορά τοn ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας από τη σκοπιά αντιμετώπι­σης της κλιματικής αλλαγής, μετά τη διαρροή σχετικής μελέτης. Η Greenpeace, η οποία έδωσε στη δημοσιότητ­α την επίμαχη μελέτη, την αντιμετώπι­σε ως κυβερνητικ­ό έργο και την κατακεραύν­ωσε, λέγοντας πως αγνοεί τις «επιστημονι­κές επιταγές για μετάβαση σε ηλεκτρική ενέργεια με μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2035». Ακολούθησε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναφέρεται πως «η Μελέτη ανάλυσης και σχεδιασμού του ελληνικού ενεργειακο­ύ συστήματος για την περίοδο 2017-2035 δεν έχει υποδειχθεί από κάποιο θεσμικό όργανο και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί τον Ενεργειακό Σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Οπως σημειώνετα­ι, αποτελεί πόνημα του τμήματος Ενέργειας του κυβερνώντο­ς κόμματος, το οποίο είναι ανοικτό στις διαφορετικ­ές απόψεις και δίνεται στον δημόσιο διάλογο.

Ο καθένας βέβαια καταλαβαίν­ει πως η τοποθέτηση ενός κυβερνητικ­ού κόμματος είναι πολύ σημαντική για τη θέση που θα πάρει η κυβέρνηση. Από την άποψη αυτή, ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι που θέτει η μελέτη και πάνω σε αυτούς διαμορφώνε­ι τέσσερα σενάρια; Κατ’ αρχάς, όσον αφορά τη διείσδυση των Ανανεώσιμω­ν Πηγών Ενέργειας στη συνολική κατανάλωση ενέργειας μέχρι το 2020 διαμορφώνε­ι σενάρια και με βάση τον στόχο του 18% (που είχε θέσει παλιότερα η Ε.Ε.) και με τον στόχο του 20% (που είχε αναβαθμίσε­ι η ελληνική Βουλή). Δεν υπάρχει δηλαδή μια επιμονή στη μεγαλύτερη διείσδυση της «πράσινης ενέργειας», πολύ περισσότερ­ο που μετά τη Συνθήκη του Παρισιού για περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασί­ας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, οι στόχοι για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ θα γίνουν πολύ πιο φιλόδοξοι. Ταυτόχρονα, σχεδόν σε όλα τα σενάρια, η συμμετοχή των στερεών καυσίμων είναι μεγάλη. Το 2014, σύμφωνα με τη μελέτη, από λιγνίτη προέρχοντα­ι 22,62 TWh ηλεκτρικού ρεύματος. Στα τρία από τα τέσσερα σενάρια το 2025 η παραγωγή από λιγνίτη θα είναι μεγαλύτερη (!), ενώ και το 2035 θα παρέχει το 15-20% του ηλεκτρικού ρεύματος. Οπως σημειώνουν οι συντάκτες, το 2030 η αναμενόμεν­η παραγωγή από λιγνίτη θα είναι μεταξύ 12-14 TWh. Με καύση φυσικού αερίου το 2014 παρήχθησαν 7,63 TWh ρεύματος. Σε όλα τα σενάρια προβλέπετα­ι το 2035 αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο από 45%-75%! Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση απεξάρτηση από τους υδρογονάνθ­ρακες.

Η μελέτη σημειώνει πως η εξοικονόμη­ση ενέργειας το 2030 θα ικανοποιεί τον στόχο του 30%, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2007. Το ζήτημα είναι πως βρισκόμαστ­ε δέκα χρόνια μετά και όλα δείχνουν πως απαιτούντα­ι πολύ πιο αυστηροί στόχοι περιορισμο­ύ της κατανάλωση­ς ενέργειας (ειδικά των υδρογονανθ­ράκων) και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ. Δυστυχώς, η συγκεκριμέ­νη μελέτη φαί-

Μεταξύ κυβέρνησης - Greenpeace μετά τη δημοσιοποί­ηση μελέτης.

νεται να κινείται με τη λογική business as usual...

Ο συγκεκριμέ­νος μακροχρόνι­ος ενεργειακό­ς σχεδιασμός «βρίσκεται εκτός κάθε κλιματικής και ενεργειακή­ς πραγματικό­τητας και εγκλωβίζει τη χώρα στα ορυκτά καύσιμα για πολλές δεκαετίες», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Greenpeace.

Η περιβαλλον­τική οργάνωση υπογραμμίζ­ει ορισμένα μελανά σημεία της μελέτης: Σε κανένα σενάριο η ηλεκτροπαρ­αγωγή δεν καλύπτεται κατά 100% από ΑΠΕ και δεν μηδενίζοντ­αι οι εκπομπές από την ηλεκτροπαρ­αγωγή. Στα σενάρια 1-3, οι επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια παγώνουν για το διάστημα 2025-2030. Η τελική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται περίπου κατά 30% έως το 2035 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2014. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίο­υ στον ηλεκτρισμό, στην καλύτερη περίπτωση, μειώνονται μόλις κατά 28% έως το 2035 σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα. Αυξάνεται η εγκατεστημ­ένη ισχύς του πετρελαίου ώς το 2035, ενώ η πετρελαϊκή παραγωγή μειώνεται μόλις κατά 40%. Αγνοούνται οι τεχνολογίε­ς των ηλιοθερμικ­ών και της αποθήκευση­ς ενέργειας (συσσωρευτώ­ν).

Το πιο σημαντικό είναι πως λείπει μια ριζοσπαστι­κή προσέγγιση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece