Kathimerini Greek

Η Σάμος σε ευρωπαϊκό τελικό

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

περίπου, ποδήλατα για όλους (δημόσια) και 2 χιλιόμετρα προφυλαγμέ­νος και οριοθετημέ­νος ποδηλατόδρ­ομος, τρία ηλεκτρονικ­ά ποδήλατα για ΑΜΕΑ, δωρεάν συγκοινωνί­α στην παλαιά πόλη περιμένουν γηγενείς και τουρίστες στη Σάμο, με στόχο να βοηθήσουν όλους να μετακινηθο­ύν πιο εύκολα και γιατί όχι πιο ευχάριστα. Επιπλέον, το νησί διαθέτει σχέδιο διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων, το οποίο υλοποιείτα­ι σταδιακά με τη λειτουργία δύο πράσινων σημείων για ανακύκλωση. Κάπως έτσι, ο Δήμος Σάμου κατάφερε να μπει στην πρώτη δεκάδα για το διαγωνιστι­κό μέρος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότη­τας ανάμεσα σε 2.247 ευρωπαϊκές πόλεις.

Στους φιναλίστ της τελικής δεκάδας είναι οι πόλεις:

Μπιάλιστοκ (Πολωνία), Κρούσεβατς (Σερβία), Λισσαβώνα (Πορτογαλία), Μάλμε (Σουηδία), Πάλμα (Ισπανία), Πράγα (Τσεχία), Σάμος (Ελλάδα), Σκόπια (ΠΓΔΜ), Σόφια (Βουλγαρία), Βαλένθια (Ισπανία). Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι παραπάνω πόλεις απέδειξαν μέσα από το πρόγραμμά τους ότι διαθέτουν ένα μακροπρόθε­σμο όραμα και τη βούληση να επενδύσουν στη βιώσιμη κινητικότη­τα.

Οι δήμοι που επιλέχθηκα­ν παρουσίασα­ν ένα ολοκληρωμέ­νο σχέδιο που περιλαμβάν­ει ενέργειες που έχουν ήδη γίνει αλλά και όσα πρόκειται να υλοποιηθού­ν, ώστε οι πεζοί και τα άτομα με ειδικές ανάγκες να μπορούν να κινούνται στην πόλη χωρίς ανυπέρβλητ­α εμπόδια. Παράλληλα, οι συμμετέχου­σες πόλεις έπρεπε να αποδείξουν και τη φιλοπεριβα­λλοντική τους πολιτική και όλα αυτά όχι ως άνωθεν εντολές αλλά με τη συμμετοχή και τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την πρόκριση έπαιξαν, ωστόσο, και οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε πέρυσι ο δήμος κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότη­τας, την 3η εβδομάδα του Σεπτεμβρίο­υ. Σκάμμα στον δρόμο, διαγωνισμό­ς ζωγραφικής και μουσικής και πολλές άλλες δράσεις στις οποίες συμμετείχα­ν οι πολίτες της Σάμου. Η τελετή βράβευσης θα πραγματοπο­ιηθεί στις Βρυξέλλες, ενώ ειδικά για την περίσταση έχει δημιουργηθ­εί πανό με φωτογραφίε­ς από τις δράσεις που υλοποιήθηκ­αν.

Ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγε- λόπουλος, επισημαίνε­ι ότι η συγκεκριμέ­νη διάκριση είναι πολύ σημαντική κατ’ αρχάς όσον αφορά τον τουρισμό του νησιού. Σήμερα οι τουρίστες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους το προφίλ του τόπου που θα επισκεφθού­ν όσον αφορά το περιβάλλον και τους ανθρώπους, εξηγεί. Επίσης, το νησί με διαβατήριο αυτό τον διαγωνισμό αποκτά περισσότερ­α μόρια για συμμετοχή σε περιβαλλον­τικά προγράμματ­α της Ε.Ε. Ηδη, στη Σάμο θα διοργανωθε­ί τον Μάιο ποδηλατικό­ς αγώνας στον οποίο θα συμμετέχου­ν 700 ποδηλάτες από όλη την Ευρώπη.

«Θέλω να ευχαριστήσ­ω από καρδιάς τους εθελοντές, τις ομάδες, συλλόγους και οργανώσεις, που συμμετείχα­ν με κέφι και ωραίες ιδέες στη δεύτερη αυτή συμμετοχή της Σάμου. Καταφέραμε να επιλεγούμε στην τελική ευρωπαϊκή δεκάδα ανάμεσα σε πόλειςμεγα­θήρια, πρωτεύουσε­ς κρατών» καταλήγει ο δήμαρχος.

Είναι στις φιναλίστ του διαγωνιστι­κού μέρους της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότη­τας ανάμεσα σε 2.247 ευρωπαϊκές πόλεις.

 ??  ?? Στιγμιότυπ­α από τις περυσινές δράσεις που πραγματοπο­ιήθηκαν στη Σάμο για την Εβδομάδα Κινητικότη­τας.
Στιγμιότυπ­α από τις περυσινές δράσεις που πραγματοπο­ιήθηκαν στη Σάμο για την Εβδομάδα Κινητικότη­τας.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece