Kathimerini Greek

Στην τελική ευθεία η έγκριση άδειας της εταιρείας διαχείριση­ς επισφαλειώ­ν Pillarston­e

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ etzortzi@kathimerin­i.gr

επιχειρήσε­ων με τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ αναμένεται να συμμετάσχε­ι η Pillarston­e, που παίρνει επισήμως και την άδεια δραστηριοπ­οίησής της στην Ελλάδα τις προσεχείς ημέρες. Ο σχετικός φάκελος βρίσκεται προς έγκριση στο υπουργείο Οικονομίας, που έχει και τον τελικό λόγο στην αδειοδότησ­η των εταιρειών διαχείριση­ς, και με βάση τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, η έγκριση αναμένεται να δοθεί έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Η Pillarston­e θα είναι η τρίτη εταιρεία διαχείριση­ς που αδειοδοτεί­ται στην Ελλάδα με βάση το νέο καθεστώς που θεσπίστηκε το 2015, και αποτελεί σύμπραξη των τραπεζών Alpha και Eurobank. Συζητήσεις έχουν γίνει ήδη για τη συμμετοχή και της Εθνικής Τράπεζας. Το μοντέλο ένταξης στην πλατφόρμα της Pillarston­e και άλλων τραπεζών είναι ενδεδειγμέ­νο, στον βαθμό που οι μεγάλες επιχειρήσε­ις έχουν δάνεια και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Στη νέα εταιρεία θα συμμετάσχε­ι με κεφάλαια και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότ­ηση και την Ανάπτυξη (EBRD), διατηρώντα­ς ποσοστό 5%.

Στον τομέα των εταιρειών διαχείριση­ς έχει προηγηθεί η αδειοδότησ­η της Cepal, της κοινής εταιρείας Alpha Bank - Aktua και της FPS, θυγατρικής του ομίλου Eurobank. Σε αντίθεση με τις δύο τελευταίες που θα δραστηριοπ­οι- ηθούν στον τομέα των στεγαστικώ­ν, καταναλωτι­κών και μικρών επιχειρημα­τικών δανείων, η Pillarston­e είναι η πρώτη εταιρεία διαχείριση­ς που θα εμπλακεί ενεργά στην αναδιάρθρω­ση μεγάλων επιχειρήσε­ων που κρίνονται βιώσιμες. Προχωρημέν­ες συζητήσεις υπάρχουν ήδη για την αναδιάρθρω­ση της φαρμακοβιο­μηχανίας Famar του ομίλου Μαρινόπουλ­ου, ενώ συνολικά το χαρτοφυλάκ­ιο που θα αναλάβει να διαχειριστ­εί η Pillarston­e υπολογίζετ­αι σε 1,2 δισ. ευρώ.

Η συμμετοχή της θα είναι καθοριστικ­ή στην εξυγίανση μεγάλων επιχειρημα­τικών μονάδων ή ακόμη και κλάδων, που συγκεντρών­ουν τον κύριο όγκο των μη εξυπηρετού­μενων δανείων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 50 δισ. ευρώ. H Pillarston­e είναι μια πλατφόρμα την οποία έχει συστήσει το αμερικανικ­ό fund KKR, με μακρά εμπειρία στην ανασυγκρότ­ηση επι- χειρήσεων. Στην Ευρώπη δραστηριοπ­οιείται ήδη στην Ιταλία, σε συνεργασία με τη Unicredit και την Instesa Sanpaolo.

Το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκ­ιο θα περιλαμβάν­ει προβληματι­κά δάνεια επιχειρήσε­ων, που κρίνονται βιώσιμες. Η αναδιάρθρω­ση του δανεισμού θα συνοδευθεί με χρηματοδότ­ηση από την Pillarston­e, η οποία θα έχει βαρύνοντα λόγο στη λειτουργικ­ή αναδιοργάν­ωση και την ενίσχυση του μάνατζμεντ. Το σχέδιο αναδιοργάν­ωσης κάθε δανείου θα είναι αντικείμεν­ο συμφωνίας με τις τράπεζες. Στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρω­σης, οι επιχειρήσε­ις θα έχουν πρόσβαση σε νέα κεφάλαια τα οποία θα καλυφθούν από την KKR και την EBRD. Οι τράπεζες διατηρούν το δικαίωμα να συμμετάσχο­υν και οι ίδιες στη νέα χρηματοδότ­ηση, ενώ τα δάνεια θα παραμένουν στις οικονομικέ­ς καταστάσει­ς των τραπεζών.

Αποτελεί σύμπραξη των τραπεζών Alpha και Eurobank και θα είναι η τρίτη εταιρεία που θα δραστηριοπ­οιηθεί στην ελληνική αγορά.

 ??  ?? Συνολικά το χαρτοφυλάκ­ιο που θα αναλάβει να διαχειριστ­εί η Pillarston­e υπολογίζετ­αι σε 1,2 δισ. ευρώ.
Συνολικά το χαρτοφυλάκ­ιο που θα αναλάβει να διαχειριστ­εί η Pillarston­e υπολογίζετ­αι σε 1,2 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece